“Защо София?” с Борис Христов, основател на 356labs
15.08.2019
Представяме София на EXPO REAL 2019 в Мюнхен
03.09.2019

„Защо София?“ с Мариела Цветанова, главен маркетинг директор на Империя Онлайн

 

„Империя Онлайн“ ЕАД е една от най-големите гейминг компании в Югоизточна Европа с 25 разработени до момента игри. Сред тях е и водещото им заглавие Imperia Online – средновековна MMO (massively multiplayer online) стратегия, достъпна през мобилни устройства, десктоп браузъри, социални мрежи и гейминг платформата Steam.

Стратегията Imperia Online

Идеята за играта се ражда през 2005 г. като съвместна идея на Доброслав Димитров, дизайнер на геймплея и програмиста Мони Дочев. Доброслав по това време е собственик на веригата интернет кафенета „Xaoc“, а Мони – програмист на свободна практика. Събират ги бизнес срещи за закупуване на лиценз за софтуер за проследяване на времето, разработен от Мони. Бързо става ясно, че и двамата са фенове на Age of Empires. Скоро след това се раждат идеята за механиката на Imperia Online, детайлен бизнес план и ясната цел играта им да стане MMO стратегия номер едно на пазара. 

Днес над 45 милиона геймъри по света оценяват високото качество на продукта и се отплащат с лоялност, позитивни оценки и коментари във всички платформи, в които играта е достъпна. Преди година „Империя Онлайн“ ЕАД стана част от базираната в Швеция Stillfront Group, която разработва, издава и дистрибутира дигитални игри по цял свят. В екипа в София работят над 70 професионалисти, близо половината от тях са жени.  

Награди:

„Изгряваща звезда“ в класацията на най-бързо развиващите се ИТ компании на Делойт за 2014 г. с ръст от 498%.

✔ 14-то място в класацията на Делойт за най-бързо развиваща се ИТ компании в Централна Европа, с ръст на приходите от 592% от 2011 до 2014 г. 

2-ро място за Илиян Илиев в класацията “Служител на годината” на списание Форбс България

Номинация за играта Viber Emperors в 13-тото издание на International Mobile Game Awards 2017

✔ Награда  „Най-добър гейминг ап“ за Viber Emperors от Webit 2017

Главният изпълнителен директор Доброслав Димитров е финалист на десетото издание на конкурса „Мениджър на годината 2017” на списание „Мениджър”.

В края на 2017 г. Империя Онлайн ЕАД печели три награди на Forbes Business Awards в категориите Бизнес развитие, Клиентска политика и Човешки ресурси.

Отличие за „Най-добър български ИКТ продукт за 2017“ от наградите на BAIT

Отличие за принос в развитието на TUES – Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет – София

Наглада за „Високи постижения в иновациите“ в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“ 2018

Мариела Цветанова, главен маркетинг директор на „Империя Онлайн“ ЕАД, част от Stillfront Group, разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес.

Разкажете ни за инвестицията на Stillfront в Империя Онлайн?

Това беше естествен ход и за двете компании. Stillfront Group придоби Imperia Online за 10 милиона евро (11,8 милиона долара) – 5 милиона евро бяха изплатени в брой на бившите собственици на „Империя Онлайн“, а останалите 5 милиона евро – в 269,412 новоиздадени акции в Stillfront, която се търгува на борсата Nasdaq First North.

Стойността на сделката може да се повиши до 27,5 милиона евро. Това придобиване позволи на шведската група да разшири портфолиото си от онлайн игри.

Каква е дейността на Stillfront у нас и на външни пазари?

Stillfront е глобална група от геймърски студия и пазарен лидер в жанра Стратегии. Основните пазари са САЩ, Германия, Близкия изток и Северна Африка, Франция и Великобритания. Седалището на компанията е в Стокхолм, Швеция. Столичната “Империя онлайн” е десето дъщерно дружество в Stillfront Group. Всичките 12 студиа в Групата са независими и заедно формират най-голямата европейска група от гейминг компании.

На какво отдавате решението за тази сделка за милиони?

Стратегията на Stillfront е подобна на тази, която използваме в играта Imperia Online: дългосрочни взаимоотношения, целенасочени придобивания и разработване на решения с дългосрочен потенциал за развитие. Между Империя Онлайн и другите членове на Групата има много сходства, тъй като всички екипи са разработчици на MMO. Освен това основателите на българската компания създадоха невероятна академия за IT разработчици. В етап на разширяване, всички студиа в Stillfront могат да разчитат на инженерния талант в София. За нас присъединяването към всички тези екипи с еднакво мислене е нова ера в историята на компанията и сме изключително развълнувани да обменяме опит и знания в рамките на Групата.

Има ли други местни и чуждестранни компании, които правят бизнес във вашия сектор?

Много гейминг компании развиват успешен бизнес вече над десет години. Ubisoft Sofia, основана през 2006 г., има екип от 160 служители. Сред останалите, които са добре познати в цял свят и се намират в София, са Gameloft, Creative Assembly, Haemimont Games, XS Software, Playwing. София е един от най-многоезичните градове в света, с високообразовано население, има хора, които владеят по няколко езика (английски, руски, френски, немски и други). Затова Telus International, която предлага и поддръжка на клиенти за много онлайн игри, има своите най-големи екипи именно в София.

Какви са предимствата на София като инвестиционна дестинация?

Плоският данък от 10% за лични и корпоративни доходи, фиксирания курс към еврото, 20% ДДС, високоскоростните интернет пакети за по-малко от 10 евро на месец и като цяло бързата интернет връзка и неограничените пакети за мобилни телефони. Ако искаш да откриеш компания в София са нужни не повече от три дни и по-малко от 100 евро. 

София има предимства и в съотношението производителност-разходи за труд. В сравнение със страните от Западните Балкани, България и Румъния изглеждат значително по-конкурентни. Цялата екосистема от високообразовани и опитни инженери е изключително впечатляваща и силен мотив за инвеститорите.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Като тайния шампион на Европа в стартъп средата, с над 150 стартиращи компании, които получиха финансиране за да развият идеите си в София. Компании като Swipes, Dronamics, Walltopia, BGmenu, Halfbikes и още много като тях са продукт на тази невероятна предприемаческа екосистема тук.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на инвеститорите у нас?

Липсата на квалифицирана работна ръка и непрекъснатото изтичане на мозъци от София към Западна Европа. Решихме да направим промяна с академията IT Talents, но все още няма достатъчно дизайнери и дигитални художници. И двете области могат да бъдат покрити от местните университети с обучаването на млади специалисти в тези области. 

Предизвикателството е във възприемането на геймърите и гейм индустрията в България – хората все още не гледат на това като на наука, не разбират напълно усилията зад създаването на игри. Липсва и достатъчно информация за индустрията, нейните възможности и мащаб. 

Инвестициите в инфраструктура и технологии трябва да продължат. Това ще ни позволи да наваксаме по-бързо, следвайки добрия пример на други малки страни като Естония в цифровата икономика или Словакия в автоматизацията.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

По отношение на транспорт и придвижване има много още какво да се желае. Храната може да се счита за скъпа, ако се гледа спрямо доходите на българите. Можете да наемете хубав апартамент – 50м2 в центъра на София в нова сграда за не повече от 300 евро на месец. Някои медицински услуги, като стоматологичните например, са много достъпни, отлични специалисти има в много области. Образованието по информационни технологии и чужди езици е на впечатляващо ниво и е напълно достъпно. 

Ако трябва да обобщя, София е любимото ми място заради предприемаческия дух, талантливите хора, социалния живот, многоезичната среда и местоположението на нашия офис (усмихва се).

 

X