Много компании, особено в сферата на ИКТ, вече отвориха центрове за научно-изследователска и развойна дейност в София. Градът непрекъснато разширява своето бизнес портфолио благодарение на младото си и образовано население и на атрактивните си икономически условия. София е идентифицирала няколко ключови индустрии, както развиващи се, така и сектори с доказани традиции и потенциал. Вижте кои са те и защо избрахме точно тях:

Ключови индустрии

Информационни технологии

С амбицията да се превърне в регионален ИКТ център, София е дом на над 50 000 ИТ специалисти. Всяка година броят на заетите в ИКТ сектора расте с 10-20%. Градът привлича глобални ИТ и научно-изследователски лидери като SAP, HP, VMware, IBM, CISCO.

Градът набира популярност като старт-ъп дестинация с развита старт-ъп екосистема. Над 43 000 студенти в София изучават STEM специалност. 16 частни академии предлагат ИТ обучение, курсовете са водени от практици, а учебният план се изготвя от компаниите в сектора.

Бизнес услуги

София е глобално доказан и атрактивен BPO център с професионалисти, работещи на повече от 30 различни езика. Налице са първокласни офис площи на конкурентни цени, добре развита ИТ инфраструктура, политическа стабилност.

Новият фокус на града е да се премине от аутсорсинг на бизнес процеси към аутсорсинг на бизнес решения. Около 50% от населението на града е с висше образование – това насочва вниманието към иновации и високи постижения.

Високоефективни производства

София има традиции в производството, като главният фокус на столицата е установяване на продукции с висока добавена стойност. Допълнителни цели са въвеждането на кибер-физични системи, автоматизация и обмен на данни в производствените технологии.

Недвижимите имоти са на конкурентни цени, както и разходите за труд и енергия. Данъчната основа е благоприятна за бизнеса. Mного български производители търсят партньорства с чуждестранни компании и предлагат предимствата от познаването на пазара и установената логистика.

Смарт Сити

София използва технологии и големи данни, за да подобри планирането, инфраструктурата и услугите във всички области. 60% от кръстовищата в София и 90% от най-натоварените отсечки в града са «интелигентни» – оборудвани със самообучаващи се светофари, датчици, камери, както и приоритетно преминаване на Спешна помощ.

Приоритетните области са електронното управление и градските услуги, градската мобилност, енергийната ефективност, управлението на водите и отпадъците. Наскоро София стана активен член на инициативата Digital Cities Challenge на Европейската Комисия.

Креативни индустрии

Секторът включва реклама, архитектура, занаяти, дизайн, кино, интерактивни развлечения, видео игри и др. Повечето от техните продукти са предназначени за износ.

В града има над 7,500 творчески фирми или 6% от всички в страната. По данни на НСИ 2/3 от компаниите в родния творчески сектор и 3/4 от служителите са концентрирани в София. 5% от всички заети в София работят в сектора на креативните индустрии, като броят им расте.

Развитие на градска среда

София е една от най-зелените столици на Европа – съотношението на дърветата към хората е едно от най-високите на континента. Градът разполага с просторна система за обществен транспорт и е изненадващо компактен за своето население от 1.3 милиона души.

През 2020 г. метрото ще обслужва половин милион души дневно. Така акцентът се измества към специфичните проблеми на града като замърсяване на въздуха, енергийна ефективност и управление на отпадъците и водите.

Търговия

Очертават се две тенденции в търговията: нарастването дела на нехранителните стоки и електронната търговия. През 2017 г., 25% от жителите на Югозападна България (регионът, който включва София) са пазарували онлайн. Това са почти половин милион души. Онлайн търговията в България ще има 3.4 милиона потребители до 2021 г.

Отсъствието на големи играчи като Amazon и развитите навици за електронна търговия превръщат София в място за тестване на нови бизнес модели. Според проучване на Mastercard от 2016 г., 67% от пазаруващите онлайн българи предпочитат да платят електронно.

Аерокосмическа индустрия

Секторът включва производство на самолети, дронове, ракети, спътници и съответния софтуер и уреди за тях. Аерокосмическата индустрия е двигател на технологичното развитие, защото интегрира високи технологии от множество сектори като машиностроене, компютърни науки, електроника и материали.

Софийският университет и Техническият университет имат силни традиции в обучението на инженерни кадри за индустрията, като вече съществуват и частни образователни инициативи. След като София стана европейски лидер в поддръжката на самолети, днес градът се превръща в дестинация и за тяхното производство. Според голямото проучване на ЕК от 2013 г., българите са най-големите привърженици на идеята ЕС да се развива като космическа сила.

Туризъм

София е втора в Европа по ръст на посетителите през 2017 г. Столицата е в ТОП 5 на градовете с най-голям ръст между 2009 и 2017 г. – средно 9% ръст на година. Тенденцията на повишаване продължава с обявяването на директни полети до дестинации в Европа и извън нея от няколко самолетни компании.

В НДК, най-големия конгресен център в града, беше ремонтиран изцяло в подготовка за Българското председателство на ЕС през 2018 г. До 2020 г. броят на стаите в 5-звездни хотели в София ще се удвои.

Биотехнологии

Демографските предизвикателства в Европа насочват все повече вниманието към иновации в биотехнологиите. Компаниите, ангажирани с научна и развойна дейност в здравеопазването и фармацията, са едни от най-бързо развиващите се у нас. Сред главните причини са:

  • сравнително ниски оперативни разходи
  • компетентен и опитен медицински персонал
  • улеснен достъп до подбор на пациенти
  • разработени механизми за трансфер на технологии и ноу-хау
X