Аерокосмиката е една от приоритетните индустрии за София. Секторът включва производство на самолети, дронове, ракети, спътници и съответния софтуер и уреди за тях. Invest Sofia работи за брандиране на София като аерокосмическа дестинация и за улесняване на сътрудничеството между български и чуждестранни организации. Ако сте софийска компания, работеща в бранша, не се колебайте да се свържете с нас.

Аерокосмическата индустрия в София

Глобалното развитие в Аерокосмиката

 1. Космос: В момента индустрия за 400 милиарда долара, която се очаква да нарасне два или три пъти през следващите 25 години.
 2. Авиация: Броят на пътническите полети расте. Това доведе до рекордно високите подадени поръчки за 14 215 броя търговски самолети в края на 2017 г. През септември 2019 г. Airbus увеличи прогнозата си, тъй като очаква 39 210 самолета да бъдат необходими през следващите 20 години.
 3. Аерокосмическата индустрия интегрира високи технологии от множество сектори като машиностроене, компютърни науки, електроника и материали.
 4. Аерокосмиката създава технологични иновации. Индустрията е известна с това колко често нейните иновации намират приложение в потребителските стоки.

Защо аерокосмиката е добра възможност за София

 1. Аерокосмическата индустрия е индустрия с висока добавена стойност. 20% от работнала сила в нея се занимава с развойна дейност.
 2. София има развит IT сектор и значителен капацитет за развойна дейност.
 3. Градът вече има множество компании, опериращи в сектора.
 4. Европейската космическа агенция (ЕКА) отпуска около € 3.5 милиарда годишно чрез търгове. Можете да научите повече за космическата политика на ЕС тук.

Гражданска авиация

Съоръженията за производство и поддръжка на граждански въздухоплавателни средства в България са основани предимно след 2000 г.

Флагманът на индустрията за поддръжка е Lufthansa Technik AG в София. Поради изключителните умения и професионализма на българските механици, дружеството бързо се превърна в най-голямото на Луфтханза в Европа и в момента обслужва над 80 авиокомпании. Компанията е инвестирала над 100 милиона евро и в нея работят 1100 души. Освен 8-те ремонтни линии, Lufthansa Technik AG създаде и своя втори инкубатор в София след този в Хамбург. Друга компания за поддръжка на въздухоплавателни средства, българската Rose Air откри 3 ремонтни линии в София през 2013 г., с които обслужва най-големите превозвачи в Европа.

Новият завод на френския Latecoere ще инвестира 11 милиона евро, създавайки 175 работни места до 2020 г. Заводът ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330, както и друго оборудване.

От 2016 г. американската компания Woodward Inc. има завод близо до летище София. Компанията произвежда компоненти, които контролират горивната система и задвижващите механизми на самолета.

Образование

 • Софийският университет предлага следните бакалавърски програми: B.Sc. Квантова и космическа теоретична физика, B.Sc. Астрофизика, метеорология и геофизика и други. Можете да видите пълния списък тук.
 • Софийският университет предлага голямо разнообразие от магистърски програми, включително M.Sc. Аерокосмическо инженерство и комуникации (български, английски или руски). Програмата се състои от два модула: Аерокосмическо инженерство (малки космически превозни средства) и Безжични и сателитни комуникации. Други програми са M.Sc. Астрономия и астрофизика, M.Sc. Геофизика, M.Sc. Квантова електроника и лазерна техника и др. Пълният списък можете да видите тук.
 • Техническият университет в София предлага B.Sc. и M.Sc. Авиационно инженерство (на английски език), B.Sc. и M.Sc. Авиационната техника и технологии и много други. Вижте пълен списък на бакалавърските програми тук и на магистърските програми тук.
 • Една от най-големите образователни програми за космическа наука в Европа се намира в София. Space Challenges е безплатна 4-седмична програма, в която участват водещи експерти от ЕКА, НАСА, Университет в Станфорд и други университети. Програмата насърчава предприемачеството в космическата индустрия.

Знаете ли, че…

 1. В периода 1925-1954 г. в България има три площадки за производство на самолети. Те са проектирали 40 прототипа и са конструирали около 1000 самолета.
 2. Българските учени започват да участват в космически изследвания в края на 60-те години.
 3. България е шестата държава, изпратила астронавт в Космоса и единствената страна от ЦИЕ с двама астронавти.
 4. Български производител е първият стратегически партньор на IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт) в сектора на безпилотните летателни апарати (UAS).
 5. България е един от най-големите производители на „космическа“ храна, която се използва от много космически програми в целия свят.
 6. Според проучване от 2013 г. на Европейската комисия (.pdf) българите са най-големите привърженици на идеята ЕС да проучва Космоса. В анкетата, 43% са определили дейността като доста важна, а 24% – като много важна.
X