За сектора работи 5% от работната сила на София. Той включва реклама, архитектура, занаяти, дизайн, кино, интерактивни забавления, видеоигри и т.н. През 2014 г. София стана част от мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО и бе удостоен титлата „Творчески град на киното“.

Креативни индустрии

Креативна София в цифри

7 500+

креативни компании

33 000+

служители

3/4

от секторът в България
е съсредоточен в София

Успешни примери

Творчески град на киното

През 2014 София се включи в мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО и получи титлата „Творчески град на киното“. В мрежата членуват още дванайсет града от целия свят. Тя цели да подпомага сътрудничеството между градовете, приоритизирайки креативността в градската среда.

София филм фест

София филм фест се превърна в най-големият на Балканите, както и най-важен филмов фестивал. Най-престижната медия в развлекателната индустрия Variety поставя фестивала сред „50-те филмови фестивала, които не трябва да пропуснем“.

НАТФИЗ  „Кръстьо Сарафов“

Основана през 1948 г., Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) е едно от най-престижните театрални училища в Европа. Много от най-уважаваните актьори и режисьори в света са удостоили Академията с честта, да бъдат нейни Доктор хонорис кауза. Базата, с която Академията разполага в центъра на София, е уникална в европейски мащаб.

Chaos Group 

Компанията Chaos Group разработва софтуер за видеообработка, използван от медийната, развлекателната и дизайнерската индустрия. След като създаде компютърно-анимираните ефекти на филмите “Доктор Стрейндж,” “Капитан Америка: Войната на героите,” и “Дедпул”, Chaos Group спечели Технологичен „Оскар“ за 2017 г. Компанията получи наградата за своя цялостен принос към филмовата индустрия чрез разработената от тях технология, наречена V-Ray.

Ню Бояна

Базата на Ню Бояна позволява на кинаджиите да снимат в Римско село или на улица в Близкия Изток в един и същ ден. След цялостното обновяване на техниката и базата от инвеститори, всяка година в студиата се снимат десетки филми, повечето от които чуждестранни продукции. Множество носители на Оскар са снимали в София – както актьори, така и режисьори и кинематографи.

Разработка на електронни игри

~ 60

местни и международни компании
разработват в София

 

4+

годишни събития за индустрията:

Game Development Summit
Eastern European Gaming Summit
Balkan Entertainment and Gaming Expo
Total Chaos

Събития за анимация и аниме

Международният фестивал на анимационния филм „Златен Кукер – София“ е сред най-атрактивните културни събития в България. Фестивалът обединява творци от цял свят и се стреми да представи най-доброто от българската и световната анимация, както и да насърчи развитието на анимационното изкуство.

Aniventure Comic Con e най-големият български фестивал за аниме, манга, азиатска култура, западно кино и телевизия, гейминг и комикси. Събитието предоставя платформа за таланти от цяла България в области като изкуството, дизайна, театъра, специалните ефекти и много други.

X
500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@investsofia.com to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.