За сектора работи 5% от работната сила на София. Той включва реклама, архитектура, занаяти, дизайн, кино, интерактивни забавления, видеоигри и т.н. През 2014 г. София стана част от мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО и бе удостоен титлата „Творчески град на киното“.

Креативни индустрии

Креативна София в цифри

7 500+

креативни компании

33 000+

служители

3/4

от секторът в България
е съсредоточен в София

Успешни примери

Творчески град на киното

През 2014 София се включи в мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО и получи титлата „Творчески град на киното“. В мрежата членуват още дванайсет града от целия свят. Тя цели да подпомага сътрудничеството между градовете, приоритизирайки креативността в градската среда.

София филм фест

София филм фест се превърна в най-големият на Балканите, както и най-важен филмов фестивал. Най-престижната медия в развлекателната индустрия Variety поставя фестивала сред „50-те филмови фестивала, които не трябва да пропуснем“.

НАТФИЗ  „Кръстьо Сарафов“

Основана през 1948 г., Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) е едно от най-престижните театрални училища в Европа. Много от най-уважаваните актьори и режисьори в света са удостоили Академията с честта, да бъдат нейни Доктор хонорис кауза. Базата, с която Академията разполага в центъра на София, е уникална в европейски мащаб.

Chaos Group 

Компанията Chaos Group разработва софтуер за видеообработка, използван от медийната, развлекателната и дизайнерската индустрия. След като създаде компютърно-анимираните ефекти на филмите “Доктор Стрейндж,” “Капитан Америка: Войната на героите,” и “Дедпул”, Chaos Group спечели Технологичен „Оскар“ за 2017 г. Компанията получи наградата за своя цялостен принос към филмовата индустрия чрез разработената от тях технология, наречена V-Ray.

Ню Бояна

Базата на Ню Бояна позволява на кинаджиите да снимат в Римско село или на улица в Близкия Изток в един и същ ден. След цялостното обновяване на техниката и базата от инвеститори, всяка година в студиата се снимат десетки филми, повечето от които чуждестранни продукции. Множество носители на Оскар са снимали в София – както актьори, така и режисьори и кинематографи.

Разработка на електронни игри

~ 60

местни и международни компании
разработват в София

 

4+

годишни събития за индустрията:

Game Development Summit
Eastern European Gaming Summit
Balkan Entertainment and Gaming Expo
Total Chaos

Събития за анимация и аниме

Международният фестивал на анимационния филм „Златен Кукер – София“ е сред най-атрактивните културни събития в България. Фестивалът обединява творци от цял свят и се стреми да представи най-доброто от българската и световната анимация, както и да насърчи развитието на анимационното изкуство.

Aniventure Comic Con e най-големият български фестивал за аниме, манга, азиатска култура, западно кино и телевизия, гейминг и комикси. Събитието предоставя платформа за таланти от цяла България в области като изкуството, дизайна, театъра, специалните ефекти и много други.

X