“Защо София?” с Лоик Льо Пишу, съосновател на Klear
12.08.2019
„Защо София?“ с Мариела Цветанова, главен маркетинг директор на Империя Онлайн
27.08.2019

“Защо София?” с Борис Христов, основател на 356labs

 

356labs е бутикова агенция за създаване на бизнес презентации. Екипът помага на клиентите си в изграждането на истински ефективни презентации – от написването на текста, през дизайна на слайдовете, до доброто представяне на съдържанието от презентатора. Освен директно участие в създаването, дизайна и изнасянето на съдържанието, 356labs обучават партньорите си и как сами да правят тези три неща при следващи представяния.  

Компанията е работила по ключови за бизнеса на организациите презентации – такива, които са приключили с многомилионни сделки, спечелили са инвестиция от хора като Бил Клинтън и дори IPO презентацията за 2018 г. на Gradus, която донесе на българската компания над 40 милиона евро.

356labs са обучили компании като Uber, KPMG, Roche, Unicredit Bulbank, Kaufland, BIODERMA и др. в презентационни умения, разказване на истории (storytelling), дизайн на слайдове, ясно визуализиране на данни и са единствената агенция за изнасяне на презентации в света, която два пъти е получавала покана да презентира на Ignite – най-голямата годишна конференция на Microsoft с над 25 000 посетители.

356labs е създадена преди 4 години от Борис Христов. Попитахме го какво прави София подходящо място за старт и успешно развитие на бизнес. 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Какво прави компанията Ви в България и извън страната?

Целият екип на 356labs е базиран в София. В момента сме 6 души и на финалната права да наемем 7-ия. Гледаме обаче смело напред и ни се иска съвсем скоро да сме екип от 10. Цялата компания е фокусирана върху едно единствено нещо – истински ефективни презентации. Не изпълняваме съпътстващи дейности – не правим проекти за корпоративна идентичност, уеб дизайн, социални медии и т.н. Нашата експертиза е в една конкретна област и именно това ни отличава на пазара. Както за България, така и за чужбина, изграждаме презентации за нашите клиенти и ги обучаваме как сами да построяват и да представят презентациите си добре. 

Какво ви мотивира да инвестирате в София?

Лично съм изнасял презентации и обучения в над 30 държави, но София е родният ни град. Домът си е дом. А от бизнес гледна точка – тук е по-лесно и по-евтино да стартираш бизнес, отколкото да речем в Германия. Нещо повече – България е чудесен пазар за нови компании, които да валидират тук своите идеи и продукти или поне ние направихме така посъветвани от приятели и познати.

Има ли други местни и чуждестранни компании с подобен на вашия бизнес?

Абсолютно. Погледнете колко брандинг и дигитални агенции има навсякъде. Всички те в някакъв момент предоставят на клиентите си някаква дейност, свързана с презентациите им. Единственият проблем е, че клиентите смятат, че за ефективното представяне е достатъчно агенцията да им изготви красиво изглеждащи слайдове. За съжаление това не е така, защото дизайнът е само един от трите компонента на успешното представяне. Другите два са простичко казано “историята” или какво казваме и как го казваме, когато всъщност сме пред аудиторията ни. Ако те не са добре подготвени, независимо от дизайна, представянето ще се провали.

Как оценявате общия бизнес климат в София днес?

Бързо се променя към добро, мисля. Имам чувството, че всеки ден има новини или за нова стартираща компания, или за голяма компания, която открива местен офис в столицата.

Умеят ли българските компании да представят бизнеса си?

За съжаление не само българските компании не знаят как да представят бизнеса си. Работим с клиенти от цял ​​свят и качеството на техните презентации е, честно казано, разочароващо. Пропускат много възможности заради това, но вярвам, че започваме да виждаме промяна. Все повече компании вече осъзнават, че начинът, по който се представят вътрешно и външно, е от решаващо значение за цялостния им успех.

В какво компаниите могат да се справят по-добре спрямо уменията, в които вие можете да ги обучите?

От една страна, те трябва да имат разбирането, че презентацията може да промени цялата им организация. И то завинаги. Работили сме върху многобройни презентации, които затварят огромни сделки, които резултират в това тази организация да трябва да наеме 30 – 40 и повече нови хора. Последният пример е с един от нашите клиенти, който с помощта на презентация, която разработихме, му донесе за клиент Google. Такъв момент променя играта, нали?

Ще се радвам да постигна и разбирането, че няма начин всеки да бъде експерт във всичко. В ежедневната ни работа много често чуваме: „Изнасям презентации вече 15 години. На какво толкова ново можете да ме научите вие?”. С такова или сходно отношение се сблъскваме на много места по света. 

Така че, ако успеем да поправим това схващане, както и горното, за което споменах – бих се радвал. 

Къде компаниите най-често срещат затруднения – в представянето на марката, на лансирането на нов продукт, в представянето пред инвеститори? Има ли различия по индустрии?

Тук имам много кратък отговор. Във всички. И няма разлики или нещо специфично според индустрията. И никак не преувеличавам, само за да изтъкна полезността на нашата компания, нашия бизнес и т.н. 

Различават ли се българските компании от тези на чуждестранните инвеститори?

Всяка една компания е различна по един или друг начин. Мисля, че няма две еднакви компании, както няма и две еднакви човешки личности. 

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата за инвеститорите, които вече работят в София?

Мисля, че трябва да се помага на компаниите да продават повече и по-добре. Това е особено валидно за нови компании и стартъпи. Много от новосъздадените организации не разбират колко важни са продажбите и очакват клиентите сами да стигнат до тях. Ако трябва да съм честен, аз направих същата грешка през първите 6 месеца от създаването на 356labs. Така че, ако можем по някакъв начин да подобрим тази част от екосистемата чрез събития, обучения, ноу-хау и други подобни, би било чудесно.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на новите инвеститори от България и от чужбина?

Смятам, че правоприлагането е нещо, което основно спира големите инвеститори да идват в България. Поне това виждаме ние в работата си.

Какво ви привлича или изненадва най-много в София?

Ръстът на цялостната екосистема през последните 5 години.

Какво предстои за 356labs?

Цял тон неща (смее се)! Най-главното обаче е свързано с това да продължим да изграждаме и обогатяваме обучителните ни програми и да разширим предлагането на услугите си на клиенти в други страни от Европа.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Динамиката и забързаността в града.

Невероятната храна на толкова много места.

Почти всичко работи поне до 22:00 часа.

Витоша е супер близо.

Спортните съоръжения. Съжалявам. Трябваше (смее се)!

X