“Защо София?” с Матю Беърд, съосновател и технологичен директор на AtScale
07.08.2019
“Защо София?” с Борис Христов, основател на 356labs
15.08.2019

“Защо София?” с Лоик Льо Пишу, съосновател на Klear

 

Klear е уникална комбинация между платформа за споделено  (peer-to-peer/P2P) кредитиране и богат набор от инструменти за умно инвестиране и управление на финанси. Компанията предоставя на потребителите възможност да отпускат заеми и да реализират доходоносни инвестиции, както и да вземат заем – бързо, лесно и при разумни лихвени проценти. 

Klear e основана през 2015 г. от Лоик Льо Пишу, Лукаш Лукашевски и Николай Станев. От създаването си досега, Klear печели две поредни години – през 2017 и 2018 г., наградата „Най-добър финтех стартъп“ в българското издание на състезанието Central European Startup Awards. Наскоро през платформата бе реализирана 1000-та сделка. 

 

 

Лоик Льо Пишу, съосновател и изпълнителен директор на Klear, разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес в нововъзникващия за Югоизточна Европа финтех сегмент.

 

Klear е създадена преди 4 години от екип със солиден опит в областта на потребителското финансиране. Защо София?

Преди да сме екип в Кlear, ние бяхме колеги и в друга компания в София – финансова институция, лидер в потребителското кредитиране на българския пазар. Затова беше логично именно тук да съберем екип от най-добрите професионалисти и да започнем да работим на местния пазар.

Втората причина е, че София предлага много добра среда за стартиращи компании, които искат да започнат бизнес тук. Имате добро качество на живот при много разумна цена на ежедневните разходи.

Революцията във FinTech сектора много бързо трансформира финансовата индустрия. Какво е бъдещето на споделеното P2P кредитиране?

Да, традиционните финансови играчи се изправиха пред предизвикателства, които им поставиха иновативните компании във FinTech сегмента и то по отношение на всички свои продукти: банкови сметки, разплащания, инвестиции и кредити. Споделеното кредитиране е фантастичен модел. Потребителите приемат много позитивно този модел. Необходимо е време, обаче, за да се достигне до голяма аудитория и хората да бъдат спечелени да преминат към този формат. Доверието е от ключово значение. Смятам, че ще дойде време, когато P2P кредитирането ще стане сериозен конкурент на банките и ще вземе от тях значителен пазарен дял. Просто защото е справедлив модел.

Съдейки по бизнес опита Ви в сектора, как се представя местната стартираща финтех екосистема в различните сегменти?

Станах свидетел на драстична промяна през последните 5 години. Когато започнахме да работим по проекта Klear, FinTech не беше много популярна дума (сега е обратното и е свръх употребяван термин) и можех да преброя финтех компаниите в София на пръстите на едната си ръка. Днес няма как да познавам всички, тъй като вече има поне 50!

Заедно с други ключови организации създадохме Българската финтех асоциация. Асоциацията е много активна в дейността си и силно допринася за тази процъфтяваща среда.

Това е ясен знак, че екосистемата е узряла.

През юни Varengold обяви инвестицията си в Klear – първа инвестиция на банката в платформа за P2P услуги в региона на Югоизточна Европа. Как ще използвате инвестицията?

Надявам се, че е разумно (усмихва се).

Получаването на такава инвестиция от германска банка е много положителен сигнал и признание, че имаме голям потенциал.

На първо място, част от инвестицията ще бъде използвана за отпускане на повече заеми на много повече клиенти.

Ще инвестираме и в разрастването на екипа, в разработването на нов продукт, ще насочим средства и в някои целенасочени маркетингови активности.

Как се откроява инвестиционният климат в България в сравнение с напредъка, постигнат в други страни в региона?

Трудно ми е да направя сравнение, тъй като не познавам добре инвестиционната среда в други страни от региона. Мога само да кажа, че средата в България буквално ври! През последните 18 месеца видях безпрецедентен брой инвестиционни кръгове, нови силни проекти, които изскачат сякаш от нищото, много големи събития…

Климатът тук определено е слънчев!

С какви предизвикателства сте се сблъсквали досега?

Нищо, което да е специфично за местната среда. Просто обичайните трудни неща, с които се сблъсква всяко ново бизнес начинание.

Досега основното ни предизвикателство беше да убедим потенциалните кредитополучатели, че не сме поредния доставчик на скъпи парични заеми. Ние не сме банка, но наистина се конкурираме с тях, като предлагаме по-добри цени от тях. Трудно е да се повярва! 

Задачата ни сега е да демонстрираме как работи моделът и да спечелим доверие.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Мисля, че може да бъде подобрена правната и административна рамка по регистриране на дружества и да се осъвременят някои законови и акционерни регулации. Системата все още е тромава и дигитализацията трябва да се случи. Може би съм малко предубеден, тъй като сме в период на промени след инвестицията на Varengold Bank… Но честно казано, често изразходвам твърде много време за задачи без никаква добавена стойност. Новата Българска стартъп асоциация (BESCO) работи по предложения за опростяване на нещата.

И съм щастлив да видя колко е активна Столичната агенция за инвестиции, която прави мост между стартиращите компании и управляващите органи. Разчитаме на вас да управлявате получаването на обратната връзка по казусите (усмихва се).

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на местните и чуждестранните инвеститори у нас?

Освен споменатото по-горе бързо и улеснено регистриране на дружество, бих посочил още 2 неща.

Първо, вярвам, че колкото по-скоро България влезе в Еврозоната, толкова по-добре.

Второ, трябва да се направи нещо, за да може Sofia Tech Park наистина да работи. Мястото е фантастично и има голям потенциал, който не се използва максимално към момента. Моля, активизирайте нещо или някого!

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Най-страхотното нещо тук е съчетанието на традиции и модерност.

Звучи като парадокс, но истината е, че България е страна с много силна култура и традиции и в същото време е дом на много хора в челните редици на новите технологии, много активни и по отношение на екологичните предизвикателства, както и в други области със социална значимост.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

Харесва ми. Живея тук от много години и нямам намерение да си тръгвам.

Познавам много хора, които кацнаха в София случайно или с план за кратък престой. Те все още са тук (усмихва се). 

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Има много и големи паркове. Бягам в Борисовата градина – чудесно място!

Местата за концерти на инди музика – Терминал 1, Маймунарника, Кино & Бар „Cabana“…

Планините около София, където можете да се разхождате или да карате ски през зимата.

Центърът на София. Смесена архитектура, улично изкуство, перфектна комбинация от тишина и много чудесни места за прекарване с приятели.

Простото разхождане из града и случайното натъкване на закътани места, при това без никакъв момент на притеснение – София е едно от най-безопасните места, които познавам.

 

 

 

X