Преференциално участие за български компании в PropTech Vienna
07.08.2019
“Защо София?” с Лоик Льо Пишу, съосновател на Klear
12.08.2019

“Защо София?” с Матю Беърд, съосновател и технологичен директор на AtScale

 

В началото на годината американската IT компания AtScale сформира свой екип в София. AtScale предлага решения в управлението на големи информационни масиви, които помагат на компаниите да превръщат огромните обеми от данни в бизнес знание (Business intelligence), а също и в средство за интелигентен анализ. Разработената от AtScale гъвкава платформа обединява достъпа до данни от различните местата, в които те се съхраняват, като предлага и визуализация и управление на масивите.

 

Екипът на AtScale в София e първи за компанията извън САЩ. Матю Беърд, съосновател и технологичен директор на AtScale разказва какво прави София подходящо място за експанзия на компания, която разработва решения в управлението на големи данни (big data).  

Разкажете ни накратко за инвестицията си в София. Какво прави вашата компания в България и извън страната ни? 

AtScale разширява екипа си на международно ниво и планира да инвестира над 25 млн. долара в София, България. Продуктът на компанията е софтуер, който виртуализира данни, позволявайки на големи компании, повечето от които в престижната класация Global 2000 на Forbes, да извлекат максимална полза от корпоративните бизнес анализи.

Какво Ви мотивира да инвестирате в София?

Две са основните причини. Нашият вицепрезидент и глобален директор инженерство, разработки и развитие Момчил Михайлов е израснал в София и има контакт с висококвалифицирана професионална мрежа в България. Другата причина е, че страната ви е известна с това, че има най-добрите таланти в софтуерното инженерство.

Какви са предимствата на това да инвестираш в София?

Лоялни, интелигентни и истински ентусиазирани софтуерни инженери! Не гледаме на София като на разширение на инженерния ни екип, а като напълно жизнеспособно звено за разработка на софтуер, което може да води свои продуктови инициативи от началото до финализирането и поддръжката. Нужни са специална порода хора и екип, за да можем да поддържаме висок темп на иновации и постигане на резултати, и открихме, че българите са такива бойци. Те са много горди и искат да печелят. Всъщност културата тук в много отношения е сходна с тази в Силиконовата долина.

С какви предизвикателства сте се сблъсквали досега?

Трудностите са очаквани и абсолютно типични за разширяването на инженерните екипи на други континенти и в различни времеви зони. Но всичко може да се преодолее лесно и ползите далеч надминават предизвикателствата.

Как оценявате бизнес климата в София днес?

Все повече хора в България разбират, че лидерството в световната индустрия на високите технологии е в техните възможности и е ключът към подобряването на живота на българите. София е много динамично и приятелски настроено място за правене на бизнес. Затова и AtScale успя да действа много бързо –  от идеята за офис до отварянето му минаха само няколко седмици.

Смятате ли, че инвеститорите получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

 Да, от нашата гледна точка на високотехнологична компания, София е хомогенна. Пречките са сходни с тези, които имаме в Съединените щати. Ако търсите най-добрия талант, трябва да предложите нещо вълнуващо (повече от доброто възнаграждение). Ние в Atscale сме новатори и създаваме интересни предизвикателства, резултатът от които е трупане на знания. Конкурентни сме и по отношение на заплащането, за да сме сигурни, че сме лесен избор за най-добрите инженери. 

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на новите инвеститори, както от България, така и от чужбина? 

Бих искал да видя повече сайтове за бизнес услуги и набиране на кадри на английски език.

Когато гледате София и страната като цяло, какво Ви привлича и изненадва най-много? 

Определено това са хората. За нас е от решаващо значение да имаме култура, съвместима с изкуството и науката на софтуерното инженерство. Установихме, че хората в България имат красив дух, борят се за това, което е правилно, и обноски и учтивост, с които завършват целия пакет. 

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

София има  много чар, приятелски настроени хора, фантастична храна и умерен климат. Градове като оприличения на Рим Пловдив могат да предложат много по пътя на културата и гастрономията. 

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

    • Нашите български съмишленици!
    • Българската храна – сладкишите, пиците, салатите и киселите млека са невероятни!
    • Архитектурата на историческите сгради е великолепна.
    • Посещение в бръснарница Old School.
    • Ненадейно озоваване на снимачна площадка.

 

X