СОАПИ с препоръки как да предложим на иноваторите мащаб за международно развитие по време на InnoWeek Sofia 2018
20.06.2018
Round-table-Investment-Promotion-Agencies-2018
БАИ организира кръгла маса „Инвестиционните агенции: силата на иновативна Европа!“ с ръководителите на агенциите за инвестиции от ЕС и Западните Балкани в София
04.07.2018

„Защо София?“ с Тимо Райло, съосновател на Appzio

 

Фогограф: Цветелина Белутова

 

Българско-финландският технологичен стартъп Appzio разработва революционна технология за изграждане на мобилни приложения. Компанията е основана в София през 2015 г. и до момента е привлякла инвестиции в размер на 600 000 евро. Три години след създаването си Appzio предлагат на клиентите си стабилно разработена технология и отчитат стабилни приходи. Следващата цел на компанията е да осигури по-голям мащаб на бизнеса и да се разраства глобално.

 

Тимо Райло, съосновател и CTO на Appzio, разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес.

 

 

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

Appzio предлага персонализирани решения при създаването на мобилни приложения. Работим с бизнес клиенти както в България, така и в други държави. Разработената от нас платформа позволява създаването на т.нар “native” приложения, при това при много кратък срок за изграждането им. ‘Native’ означава, че апликациите функционират напълно персонализирано за операционната система на устройството при пълен достъп до всички функционалности. Приложенията, изградени чрез нашата технология, са способни да посрещнат специфичните нужди на всяка компания, без значение колко голяма или малка е тя.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

София много бързо настига по-зрелите екосистеми. Хората и стартъп екипите имат много позитивна настройка и поглед напред, което е много мотивиращо. В момента София разполага с едни от най-добрите таланти в технологиите в Европа и като цяло е страхотно място, на което да живееш. Допълнителен позитив са възможностите за финансиране по програми на ЕС на местни акселератори, фондове и стартиращи компании – това много помага за доизграждането на  стабилна екосистема.

Има ли други местни или чуждестранни компании, които са ваши конкуренти?

Да, има и други компании в сектора, които работят по изграждането на мобилни приложения. Логично е при наличието на много талантливи програмисти в София, да има и много студиа за софтуерни разработки. Но Appzio e различен продукт – фокусът ни е в уникалната ни технология, която смятаме да докажем и да наложим като най-добър инструмент за разработка на мобилни приложения не само локално, но и в глобален план.  

Какви предимства предлага градът?

Както споменах, има много талантливи разработчици тук. Има и много възможности за инвестиране. Общата икономическа среда остава стабилна и предвидима през годините.

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

С каквито се сблъсква всеки стартъп – да напаснем правилно продукта към пазара, да намерим най-точните хора за нас, да стабилизираме приход, който да се увеличава достатъчно бързо, за да поеме растежа на компанията. По отношение конкретно на развиване на бизнес в България, смятам че нещата могат да бъдат улеснени от бюрократична гледна точка, но като цяло – не сме стигали до нищо непреодолимо.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

За петте години, откакто съм в България, инвестиционният климат се промени много. В момента бих казал, че процъфтява и се появяват много на брой нови и интересни бизнеси. Със съжаление забелязвам, че финансовата подкрепа за екипи и продукти в съвсем ранна фаза на развитие е твърде недостатъчна, тъй като Европейския инвестиционен фонд предпочита да се фокусира към подпомагане на компании в по-напреднал стадий. Не смятам, че местният пазар е готов за това.

Вярвам, че щом започнем да виждаме повече значими екзити на български компании от инвестиционните фондове, това ще докаже, че тук е място, на което можеш да стартираш и развиеш компания от световна класа. Смятам, че няколко екзита вече подчертаха този факт, но ще ни трябват още резултати и допълнителни нули към цифрите.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Въпреки че България е част от Европейския съюз и българската валута е фиксирана спрямо еврото, повечето чуждестранни инвеститори все още се колебаят да изберат България за инвестиционното си портфолио. Причината за това е нещо, което вече споменах – не сме видели достатъчно екзити и общата репутация има нужда да бъде подобрена. Корупцията и организираната престъпност, които засягат много аспекти от социалния живот и заради които ЕС налага санкции на България, са неща, които плашат инвеститорите.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Тъй като инвестиционната среда е все още съвсем млада, често наблюдавам инвеститори, които смятат, че са експерти във всички области и се опитват да ръководят както по отношение на финансите, така и по отношение на управлението на бизнеса. Още нещо: инвестициите от фондове все още са много консервативни – често се финансират малки местни предприятия, които са с по-малък потенциал за ударен пробив и не разполагат с потенциал за мащабно разрастване. Този предпазлив подход е разбираем, но вярвам, че добрият шанс за България се крие в технологичните стартиращи компании, които имат потенциала да създадат чрез продуктите си фундаментални промени.

Надявам се, че щом започнат да се случват по-големите екзити, ще започнат да се случват и по-големи фондови инвестиции. Това е изключително необходимо, защото ако се конкурирате с други компании, които разполагат с пет, десет или дори петдесет пъти по-голямо финансиране, може да загубите просто поради недостатъчно финансиране. Разбира се, това не важи във всички случаи – понякога с по-малко ресурс може да се постигне голям пробив. (sometimes having less forces you to innovate harder.)

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Има нужда от стабилна подкрепа от страна на Европейския инвестиционен фонд за стартъпи в ранен етап, защото не можем да очакваме да пожънем там, където не сме посели. Подкрепата на ЕИФ е и инструмент за привличането на чуждестранни инвеститори. Погледнато в по-широк план, има много неща, които могат да се направят, за да се подобри общия образ на България като инвестиционна дестинация. Тъй като най-важните неща са структурните промени, те, естествено, ще отнемат време и бих искал да видя по-силна политическа инициатива и институционална подкрепа за случването на тези промени.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?

България има силна стартъп екосистема, но тя все още не оказва значимо влияние върху общата икономическа среда. Но с правилната подкрепа и промени, това може много бързо да се промени. И ще дам пример – най-големият платец на корпоративен данък за миналата година във Финландия е стартираща компания, която през 2012 г. е имала нулев приход. Днес тази компания, Supercell, която разработва игри за мобилни устройства, има приход от 2 милиарда евро.

България има предимство пред много от съседните държави благодарение на членството си в ЕС. И все пак, в сравнение с Полша и Румъния, които са ключови технологични хъбове в региона, оставаме доста назад по отношение на привличане на чуждестранен капитал.

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Има много талантливи млади хора тук. Изпълнени са с нови идеи и мотивация да работят, за да ги реализират. Впечатляващо е колко бързо се развива средата и съм убеден, че тази тенденция ще продължи.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

Живял съм в много страни – Финландия, Франция, Италия, а сега и в България. От всички тези места, предпочитам България като място за живот. Добрата храна и готвенето са голяма моя страст, а в София можеш да намериш храна и продукти с високо качество. Климатът също много ми допада. Придвижването е лесно – и с влак, и със самолет. Но би било чудесно, ако имаше и  директен полет между София и Хелзинки.

Впечатлява ме фокусът върху математическите и IT специалности. Но България, както и много други страни в света, трябва да работят здраво за това образованието да бъде в крак с модерния свят. Би настъпил огромен напредък, ако се модернизира началното образование в България, но все още има закостенели структури, които забавят тази промяна. Виждам, че тук образованието е от огромно значение за родителите, вероятно заради това и има толкова много частни образователни институции – от детски градини до университети. Малко съм раздвоен по този въпрос – от една страна, съзнавам, че е важно да бъдат отгледани способни млади хора и да се повиши общия стандарт на живот, но от друга страна това създава социални неравенства в обществото. Това, естествено, е тенденция не само в България, валидно е за цял свят. И все пак, тук тя като че ли е по-силно изразена, отколкото в другите европейски страни.

По отношение на здравното обслужване, опитът ми сочи, че тук има много компетентни лекари и специалисти, които подхождат с голяма загриженост към пациентите.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Хората, храната, климатът, природата и фактът, че макар София да не е голяма, има жизнеността на град, който никога не спи. Няма нужда да споменавам, че климатът тук е огромен “ъпгрейт” за мен спрямо времето в родната ми страна Финландия. И в двете страни има четири сезона, но в България те са много по-балансирани – дълго топло лято, ясно изразени пролетни и есенни месеци и зима със сняг, но без тъмнината, която върви с финландската зима.

 

X