СОАПИ представи инвестиционната среда в София на Втория ливано-български бизнес форум
13.11.2018
Започна кандидатстването за програмата на виенския акселератор weXelerate
15.11.2018

„Защо София?“ с Ларс Фреденлунд, главен изпълнителен директор на Cobuilder

Cobuilder е международна компания с норвежки корени, която разработва иновативни софтуерни продукти за строителната индустрия. През 2013 г. Cobuilder основава своето първо дъщерно дружество именно в София – Cobuilder International. С начален екип от двама служители, дейността в България е обвързана предимно с въвеждането на данни в информационни системи, обслужващи норвежкия пазар.

През 2014 г. екипът в София се разраства до 20 служители и поема все повече ключови за компанията дейности. През 2015 г. в България вече се разработват нови продукти за компанията, която междувременно отваря офиси във Великобритания и Франция. През 2017 г. служителите на Cobuilder International са вече над 80 и компанията печели наградата на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и БАСКОМ за „ИТ продукт на годината“. Наградата е присъдена за първия софтуерен продукт, който е изцяло измислен и разработен в България.

През 2018 г., с навършването на 5 години от основаването на Cobuilder International, се осъществява проект по ребрандиране на компанията, а новата визуална и бранд идентичност ще бъде приложена в цялата международна група.

Ларс Фреденлунд, главен изпълнителен директор на компанията, разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес.

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

Cobuilder International, базирана в София, е част от международната компания Кобилдър със седалище в гр. Осло, Норвегия. През последните 20 години Cobuilder изгради името си в сферата на иновативните софтуерни решения за норвежката и европейската строителни индустрии. От основаването си през 2013 г. дъщерното дружество Cobuilder International се занимава с разработване, подобряване и поддръжка на основните продукти на компанията, предназначени за специфичните нужди на участниците в строителната индустрия.

Главният фокус на компанията е разработването на цялостни софтуерни решения за строителната индустрия. Те имат зa цел да улеснят дигиталната трансформация, която ще направи тенденции като Индустрия 4.0, Интернет на нещата и дигитални двойници по-достъпни, и ще улесни тяхното навлизане в строителната индустрия. За целта Кобилдър разработва интегрирана платформа, която осигурява безпрепятствен поток на информацията между различните звена в процеса на създаване на сгради и инфраструктура.

Днес Cobuilder International е една от петте най-динамично развиващите се технологични компании в България. Нашата основна цел е да променим радикално начина на управление на строителните данни по света, а тук в София ние намерихме необходимите ресурси за постигането на тази цел.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Най-вече талантливите и висококвалифицирани хора. Преди основаването на дъщерната ни компания в София вече бяхме натрупали опит в работа с български софтуерни компании. Бяхме впечатлени от техния професионализъм и добри езикови умения. Благоприятната за бизнеса данъчна система също е от значение. След петте години прекарани тук, свободно можем да заявим, че София се оказа правилното място за нашата разрастваща се международна дейност. В София имаме над 100 служители, които са специалисти в различни области като управление на проекти, ИТ, архитектура и строителство, финанси, маркетинг и др. Тяхната ежедневна работа, ангажираност и мотивация са в основата на нашия успех.

Има ли други местни или чуждестранни компании, които са ваши конкуренти?

В България има само няколко международни компании, които разработват софтуерни решения за строителната индустрия. Най-известните сред тях са Nemetschek и Fourth. В световен план строителството e сред индустриите с най-ниска степен на дигитализация. Това създава добри възможности за компании, разработващи решения, с които да променят тази все още консервативна индустрия в положителна посока.

Какви предимства предлага градът?

Cobuilder е компания с ясна мисия – да отведем строителството в неговото дигитално бъдеще. Най-важният бизнес фактор вътре в организацията е да намираме правилните хора, които вярват и разбират защо правим това, което правим. Дотук срещнахме много хора, които разбират защо строителството трябва да премине към следващия етап в развитието си. Трябва да строим по-качествени, зелени и ефективни сгради, за да осигурим по-добро бъдеще за поколенията след нас. Много хора тук в София разбират нашата мисия и сме много горди, че успяваме да ги запалим да вярват в нея!

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Първоначално имахме затруднения с опознаването на бизнес културата в България. Трябваше да научим повече за това как работят банките, администрацията и обществените институции. Когато пристигнеш на ново място, обиновено не знаеш какво да очакваш. Това е като да попаднеш в една джунгла. Затова ти трябва гид. Когато пристигнахме тук, ние се свързахме с норвежкото посолство, а по-късно намерихме добър адвокат. Като норвежки инвеститор ние искахме всичко да е както трябва, да плащаме данъци, да сме прозрачни в структурата си, да осигуряваме добри заплати и условия на служителите си и т.н. Първото най-важно нещо при интернационализиране на бизнеса е изграждането на доверие в новата среда. А доверие се изгражда, когато проявяваш уважение към средата, в която искаш да се развиваш.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Когато за първи път започнахме да работим в София преди почти десет години, обстановката беше различна. Контактът с хората беше по-труден, трябваше наистина да отидеш в университета и сам да намериш правилните хора и да ги въвлечеш в своите бизнес намерения. Днес София предлага много по-интернационална среда, има повече висококвалифицирани хора, които активно търсят нови предизвикателства. Климатът за инвестиции е благоприятен. По мое мнение София има голям потенциал за всички участници в пазара – бизнес предприемачите и хората, живеещи и работещи в столицата.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

За нови компании, които искат да се установят в София, въвеждане в системата е от особена важност. Публичният и частният сектор трябва да обединят усилията си, за да предоставят необходимите насоки за стартиране / инвестиране в бизнес в София. В това отношение се радвам да науча за Вашата организация ‘Sofia Investment Agency’. Преди 10 години съществуването на такава активна общност, фокусирана върху бизнес развитието на града, щеше да бъде от голяма помощ за нас.

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво Ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Това със сигурност е високото ниво на образование. София предлага високообразовани кадри. Но то не е изненада за мен, а всъщност основната причина, която ни привлече да инвестираме в София и България. В допълнение ще кажа, че  летвата продължава да се вдига и това е много позитивно за нас като разрастваща се компания, както и за новите бизнеси, които ще се установят тук.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

София се подобрява непрекъснато. Лично аз не следвам активно политическата обстановка в България, но за мен е важно да се инвестира в градската инфраструктура и среда. Градът се нуждае и от нови бизнес сгради. Ние в Cobuilder сме сменяли офиса вече три пъти. При всяко местене за нас беше трудно да намерим офис, който да е с добра локация, модерни съоръжения и удобен транспорт. Все пак компанията се разрасна от един до над сто човека, а ние винаги сме искали да осигурим удобство на нашите служители през целия работен ден.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Много харесвам това, че София е в полите на планината. Летището е в близост и лесно достъпно. Градът има някои наистина добри ресторанти. В това отношение разликата от преди десет години е огромна. Ние норвежците наистина харесваме времето тук, както и топлите и добронамерени хора, които срещаме.

 

X