Кратки новини от градската среда в София
30.01.2019
Столичната Payhawk спечели представяне на Paris Fintech Forum
30.01.2019

„Защо София?“ с австрийската платформа Trending Topics

Нова година, нов старт. В първите дни на януари австрийската Trending Topics, първата в Централна и Източна Европа платформа-хибрид между журналистика и предприемачество, официално стартира дейността си в София. С това Trending Topics осъществи първата стъпка от своята стратегия за разширяване в Източна Европа. Местният екип има за цел да изгради информационен портал от ново поколение – медия  на мрежа от журналисти и предприемачи, активно участващи в новата икономика в България.

 

Историята на Trending Topics

Trending Topics стартира през 2016 г. като блог за стартъп и технологии в Австрия. За почти четири години от създаването си Trending Topics израства до информационна платформа, основана и ръководена от Якоб Щайншаден и Бастиан Келхофер. Порталът съдържа новини и анализи от стартъп и дигиталната среда с непрекъснато нарастваща аудитория. Сайтът отчита около 120 000 уникални посещения месечно, предимно от Австрия и Германия, а отскоро и от България. Дигиталната медия от ново поколение работи и върху различни комуникационни продукти и стратегии с известни марки като Erste Group, Raiffeisen, Kapsch, T-Mobile, Verbund, WKO (Австрийската търговска камара) и др.

За разрастването си Trending Topics успява да привлече общо 170 хил. евро от някои от най-стабилните инвеститори в Австрия: Speedinvest, startup300, Russmedia, Puls4, както и от бизнес ангелите Ханси Хансман, Майкъл Алтрихтер и Мартин Гисвайн. С опита от създаването и успешното развитие на Trending Topics в Австрия, Щайншаден и Келхофер взимат решение за установят успешния модел и в нов регион.

Източна Европа, с бързо нарастващата си технологична екосистема, но без достатъчно и качествено медийно отразяване, става логичен избор на локация. За разширяването към региона е привлечена подкрепа и от Виенската бизнес агенция.

 

Trending Topics в София:

Екипът в София си поставя една важна цел – да запълни празнината в журналистиката, която отразява иновациите на българския и източноевропейския пазар. Trending Topics в България иска да осигури разпространението на достатъчно и качествено съдържание за предприемаческите, технологичните и иновационните процеси у нас и на околните пазари. Друга важна задача на екипа тук е да привлече и обучи ново поколение от журналисти, активни участници в технологичните и бизнес среди, които да мислят и да отразяват случващото с фокус и разбиране към иновациите и иновационните процеси и политики. Trending Topics се надява да намери и партньори за стартиране на журналистическа академия до края на 2019 година.

Местният екип се ръководи от две българки с професионален опит от Виена – Ирина Обущарова и Александра Козбунарова.

Ирина Обущарова ще ръководи операциите в София. Тя е част от Trending Topics още от старта на платформата в Австрия. Обущарова е прекарала последните 11 години във Виена, където започва кариерата си като ръководител продажби във виенското списание Biber. По-късно тя работи за Kobza Media Group и по-късно преминава към IT-сектора, където отговаря за маркетинга на различни софтуерни решения.

Александра Козбунарова, която ще ръководи новинарските дейности, също започва кариерата си във Виена като сътрудник в списанието Biber и в местния вестник Wiener Bezirkszeitung. Преди четири години Козбунарова се завръща в България, за да се присъедини към една от най-големите бизнес медии у нас – Капитал. По-късно тя се присъединява към EDIT – неправителствената инициатива, която подкрепя иновативното икономическо развитие, проучва и картографира местната стартираща екосистема.

TrendingTopics.at публикува новини, анализи и видео съдържание за предприемаческата и технологичната среда в Европа на английски и немски език. Българската част от портала разпространява съдържанието на английски и се фокусира върху случващото се в София и България.

 

“Защо София?” с Александра, Бастиан, Ирина и Якоб

 

Има недостиг на ресорни медии и колеги журналисти, които качествено и непрекъснато да отразяват предприемаческата екосистема и различните процеси, свързани с нейното развитие. Особено през последните 2-3 години. Искаме да изградим надеждна платформа, която да дава изчерпателна картина на новото поколение на бизнеса тук и в региона, и която събира на едно място натрупаните знания. Александра Козбунарова, Newsroom Lead в София

 

Хората, които се интересуват от съдържанието при нас, не мислят в категории като националност, а по естествен начин мислят, живеят и работят в свързан свят, където физическите граници нямат важно значение. Ние сме преди всичко европейци и тенденциите са отражение на нашите ценности. Бастиан Келхофер, съосновател в Trending Topics

 

Наистина съм развълнувана, защото сега имаме възможност да копираме успешния модел на Trending Topics в моята страна, в България. Местната предприемаческа и иновационна екосистема се развива със забележително високи темпове. Нашата мисия е да бъдем част от тази общност и от нейния прогрес, да й даваме глас и международната публичност, която тя заслужава . Ирина Обущарова, Team Lead в София
Целта ни е да създадем паневропейска бизнес медия, която да свързва европейските центрове за иновации. Открихме идеалното място да тестваме идеята си – в България. Тук стартъп средата процъфтява. И сме щастливи, че тук открихме екип, който споделя нашата визия. Якоб Щайншаден, съосновател в Trending Topics

 

X