Анализ за потенциала на България от доклада на McKinsey за размера и темпа на растеж на дигиталните икономики
30.01.2019
„Защо София?“ с австрийската платформа Trending Topics
30.01.2019

Кратки новини от градската среда в София

Зелените трамвайни релси около пл. „Руски паметник“ ще бъдат удължени до пл. „Македония“ и по трасето им ще бъде оформен нов малък градски парк. Алеята ще бъде допълнена с нови 467 дървета и 3 720 кв. м. зелени площи, места за отдих и напречни връзки за подходящи пресичания на трамвайните линии. Ще бъде подсигурено удобно пешеходно и вело движение, ще бъдат запазени и 163-те места за паркиране, както и локалните платна за движение. Столичната община консултира проекта с френското студио „Вилмот архитекти“.

****

Столичната община обнови автопарка на социалната услуга по превоз на хора с увреждания с 13 нови буса Рено. Седем от тях вече са в експлоатация, а Общината има готовност поетапно да пусне в движение допълнителни осем. Автомобилите са с екологичен стандарт Евро 6, имат специален асансьор за инвалидните колички, място за асистент и са климатизирани. Работното време за услугата се удължава от 6 до 23 ч., а транспортът се заявява 12 часа предварително.

Месечно дирекция Социални дейности на Столичната община обслужва между 600-700 заявки за превоз на хора с увреждания до работно място, лечебно заведение и др.

***

Нов буферен паркинг със 193 паркоместа ще заработи от август тази година на метростанция „Стадион „Васил Левски“, съобщават от „Център за градска мобилност“ (ЦГМ). Паркингът ще предлага и услугата „Паркирай и пътувай“, която представлява съчетание на ползването на лично превозно средство до буферния паркинг с безплатно паркиране при ползване на метрото.

Тази година се очаква ремонтирането на още два паркинга – подземният до Централна гара, който има 73 паркоместа, както и един надземен в район „Надежда“.

***

От май 2019 г. още една авиокомпания ще обслужва полети от София до Тел Авив. Превозвачът Ryanair ще започне двупосочни полети два пъти в седмицата – в сряда и в неделя. Понастоящем полети до израелския град има и компанията Уизер, която превозва пътници и до друга популярна дестинация в Израел – курортният град Ейлат.

Към ноември 2018 г. страната ни е посетена от близо 236 000 израелски туристи, а българите, пътували до Израел, са били 19 000, сочат предварителните данни на НСИ.

X