СОАПИ представи инвестиционния и бизнес климат в София по време на откриването на международния форум „Сътрудничество между Москва и България“
05.10.2018
Софийската софтуерна компания ScaleFocus придоби Upnetix
05.10.2018

София се включи в предприемаческата платформа SCALE

Екипът на Столичната агенция за инвестиции се присъедини към международната стартъп платформа SCALE и разработи профила на град София, представящ потенциала на града като предприемаческа и стартъп дестинация, и възможностите, които той може да предостави на предприемачи от Европа и света.

SCALE (The Startup City Alliance Europe – Стартъп Градски Съюз Европа) е международен онлайн портал, създаден с цел да подпомогне развитието на единна прозрачна стартъп екосистема от свързани помежду си Европейски градове. Платформата подкрепя европейските стартъпи в усилията им да се разрастнат (scale) и да излязат на чуждестранни пазари – не само в Европа, но и на другите континенти. За целта платформата събира на едно място съществуващите вече структури, подкрепящи предприемачеството и стартъп екосистемата – общини, университети, корпорации и бързо растящи стартъпи (известни още като scale-ups).

В момента SCALE обединява 19 стартъп организации от 10 европейски града: Амстердам, Антверпен, Брюксел, Хелзинки, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Рим и Вилнюс. София е 11-ят град, включен в платформата.

Всеки участник в платформата, включително София, има свой профил, който предоставя подробна информация за развитието на стартъп екосистемата в града –  участници, събития, новини, подкрепящи организации и др., както и ценни насоки за възможностите за достъп до пазара, основаването и развитието на стартъп и т.н.

Освен общ поглед върху развиващата се предприемаческа среда в София, профилът на града предоставя подробна информация за:

  • процедурите и изискванията за основаване на стартъп в София (документи, такси, осигуровки и т.н.)
  • възможностите за развитие и разрастване на стартъп
  • достъпа до пазари и финансиране
  • намирането на кадри
  • различните стартъп и предприемачески организации и общности
  • градския живот и др.

Можете да разгледате платформата SCALE и да се запознаете с профила на София тук.

X