Представяме напредъка по разработването на Стратегията за дигитална трансформация на София в Солун на академичен семинар по проекта Digital Cities Challenge
05.10.2018
София се включи в предприемаческата платформа SCALE
05.10.2018

СОАПИ представи инвестиционния и бизнес климат в София по време на откриването на международния форум „Сътрудничество между Москва и България“

 

На 2 октомври в зала 9 на НДК в рамките на на Дните на културата на гр. Москва в България се състоя международният форум „Сътрудничество между Москва и България“. Събитието беше посветено на икономическото сътрудничество и инвестиционния потенциал на Москва и България.

Целта на събитието бе да подкрепи  развитието на двустранни бизнес и културни връзки между Москва и София, да насърчи обмяната на опит в областта на образованието, културата, туризма, урбанизацията, инвестиционния и икономически потенциал и развитието на пътно-транспортната инфраструктура, както и да създаде условия за развитието на преки делови контакти с потенциални партньори от България и Русия.

Организатори на форума бяха Столичната община, Департаментът за външноикономически и международни връзки на гр. Москва, Представителството на търговско-промишлената палата на Руската федерация и съюзът „Московска търговско-промишлена палата“.

Форумът започна с пленарна сесия, посветена на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиционния потенциал на Москва и София. Изпълнителният директор на Столичната агенция за инвестиции г-н Владимир Данаилов представи бизнес климата и инвестиционните възможности на София по време на тържественото откриване на форума пред държавни и общински представители от Москва и София, както и пред профилирани български и руски предприятия.

Московската делегация беше оглавявана от министъра на Правителството на Москва и ръководител на департамента за външнокономически и международни отношения Сергей Евгениевич Черьомин, който представи бизнес средата и проектите за градско развитие на Москва през последните години. В делегацията също така участваха ръководители и представители на отделите  московски предприятия и организации.

Приветствия по време на форума отправиха посланикът на Русия Анатолий Макаров,  заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на комисията по безопасност към Московската градска дума Инна Святенко. Модератор на пленарната сесия беше вице-президентът на Московската търговско-промишлена палата Сурен Варданян.

Форумът продължи с две кръгли маси: “Опазване на обектите на културното наследство и туристическата привлекателност на двете столици“ и „Развитие на пътно-транспортната инфраструктура и метрополитена“.

X