Бюджетната комисия към Съвета на ЕС на работна среща в Столична община
08.05.2018
DCC Vision and Ambition Sofia2
Представители на общината и бизнеса взеха участие в първата работна среща по проекта Digital Cities Challenge
15.05.2018

СОАПИ представи пред делегация от Португалия възможностите за бизнес в София

Sofia-Investment-Agency-11-May-2018-Portugese-Delgation

Image Source: http://www.bcci.bg

 

Столична агенция за инвестиции представи бизнес климата в София и инвестиционните възможности в града пред бизнес делегация от Португалия. Презентацията се състоя по покана на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/, която организира за чуждестранната делегация редица срещи в рамките на два поредни дни – 11-12 май. Целта на визитата у нас е представяне на възможностите за бизнес с Португалия и по-конкретно с град Санта Мария да Фейра.

 

На срещата присъстваха Н.Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо, посланик на Португалия в България, както и кметът на Санта Мария да Фейра Емидио Соуса. Те представиха постиженията на страната в икономическата сфера и промишлеността, развита в региона на Санта Мария да Фейра – производство на коркови тапи, изолации, други изделия от корк, хартиена промишленост, обувна промишленост, металургия, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост. Според изнесените данни Португалия е на 39-то място по конкурентноспособност в света. Процедурите по регистриране на нов бизнес са максимално улеснени и отнемат три дни. За 2018 г. ръстът на БВП на страната се очаква да достигне 3,3%. Португалия предлага квалифицирана работна ръка, а 60% от кадрите говорят поне един чужд език. Н.Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо посочи, че страната е втора в света по износ на обувки, вина и зехтини, а сред обещаващите индустрии в Португалия са авиотранспорт, автомобилен сектор, строителни материали, включително корк, текстил, обувен сектор и др.


От българска страна, изказвания за възможностите за бизнес сътрудничество между София и португалския град направиха председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Българо-португалската търговска палата Станимир Михайлов, както и Анна Димитрова, експерт в отдел Инвестиционен анализ на Столична агенция за инвестиции, която представи икономиката на София, индустриите с най-динамично развитие и възможностите за стартиране на бизнес в столицата.

 

Представената пред португалската делегация презентация може да видите тук.

 

X