HeleCloud придобива българската компания за облачни технологии DataStork
17.07.2020
Чешкият онлайн търговец Rohlik.cz инвестира в столичната eBag 
18.07.2020

Nasekomo затвори сделка за 4 милиона евро – най-голямото публично обявено финансиране за агротех стартъп в региона

 

 

Компанията Nasekomo получава инвестиция от 4 млн. евро от българските фондове NV3 и Morningside Hill, подкрепени от Фонда на фондовете в България, както и от частни инвеститори от Великобритания, Франция, Южна Африка и България. Това е най-голямата сделка за публично финансиране в агротех стартъп в региона. Средствата ще бъдат използвани за по-нататъшното развитие на автоматизираните технологии на компанията за отглеждане на насекоми.

Nasekomo използва невероятните биологични способности на ларвите на черните мухи (т. нар. Black soldier fly) да превръщат органични отпадъци в храна за животни. За кратко време ларвите усвоят огромни количества био отпадъци, нарастват многократно и на свой ред, след преработка, се превръщат в суровини за добавка към храни за домашни любимци, за селскостопанската индустрия и дори в козметични продукти. 

Роботизираната технология за отглеждане на насекомите е собствена разработка на компанията и е уникално решение на агротех пазара. Компанията стартира само преди три години и за това време успява да увеличи производствения си капацитет над 25 пъти. 

„Прекарахме последните 3 години в разработването на уникални решения за пазара на отглеждане на насекоми. Nasekomo използва роботика, AI и големи данни, които ни позволяват да произвеждаме ефективно протеин от насекоми. Не само ще произвеждаме конкурентно големи обеми, но и ще се справим с предизвикателствата на нашия свят, свързани с фуражите за животни “, заявява за официалното съобщение на компанията Марк Болард, съосновател и технологичен лидер на Nasekomo.

Инвестицията от 4 милиона евро ще позволи на Nasekomo да разшири пазарното си присъствие и да увеличи производителността си чрез внедряване на още решения, свързани с роботизираните процеси и анализа на данни. 

Повече подробности ще намерите в официалното съобщение на компанията тук

X