Столичната Walltopia проектира и построи най-високата стена за катерене в света
11.07.2020
Nasekomo затвори сделка за 4 милиона евро – най-голямото публично обявено финансиране за агротех стартъп в региона
18.07.2020

HeleCloud придобива българската компания за облачни технологии DataStork

 

HeleCloud, британски технологичен консултант в платформата на Amazon Web Services (AWS) обяви придобиването на 100% от столичната компания за облачни технологии DataStork. DataStork ще продължи да работи под името си като изцяло дъщерно дружество на HeleCloud. 

“Чрез опита си с големи облачни системи, интернет на нещата (IoT) и големи данни за международни клиенти като Bosch и Uber, DataStork е в перфектната позиция да разшири портфолиото на HeleCloud с услуги с висока добавена стойност в областта на облачното софтуерно инженерство”, казва в официалното съобщение Дойчин Йорданов, основател и изпълнителен директор на българската компания. 

Софийската DataStork е основана през 2016 г. и специализира в широка гама от технологии като Microservices, IoT, Serverless, DevOps, BigData и други. В момента в компанията работят над 20 софтуерни инженери.

Стойността на сделката не е оповестена, но е подкрепена от инвестиция на BGF, активен инвеститор във Великобритания и Ирландия. През миналата година лондонският фонд подпомага HeleCloud за още едно изкупуване – на холандската OlinData, специализираща в инфраструктура с отворен код. Придобиването на DataStork е част от амбицията на HeleCloud да стане водещ партньор за обществени облачни услуги в Европа, се казва в съобщението на компанията.

От началото на 2017 г. HeleCloud е оторизиран партньор на Amazon Web Services и официален дистрибутор на Amazon Web Services за България чрез дружеството си HeleCloud България. Компанията е регистрирана и базирана в Лондон, сред съоснователите й са и трима българи. 

Освен в Лондон, компанията има офиси в Хага и в София, като столичният офис е с най-много служители и на този етап именно в него са концентрирани плановете за растеж на HeleCloud. Затова и през лятото на 2019 г. компанията се мести в нов по-голям офис в столицата. HeleCloud има стратегическо партньорство със Софийския университет за специализиран курс, фокусиран върху платформата AWS Cloud. Курсът се преподава във Факултета по математика и информатика и обхваща някои от най-новите технологии в бранша.

X