SuperHosting.bg става част от водещата европейска хостинг група team.blue
11.07.2020
HeleCloud придобива българската компания за облачни технологии DataStork
17.07.2020

Столичната Walltopia проектира и построи най-високата стена за катерене в света

 

Изображение: www.walltopia.com

Изображение: www.walltopia.com

Столичната компания Walltopia изгради най-високата стена за катерене в света върху фасадата на технологичния завод CopenHill в Копенхаген. Конструкцията е висока 80 метра и е проектирана, произведена и монтирана изцяло от българския екип на компанията. 

CopenHill произвежда енергия чрез преработката на отпадъци. Инсталацията е с капацитет да превръща 440 000 тона отпадъци годишно в чиста енергия. Сградата в Копенхаген е разположена върху 41 000 кв. м. и включва градски център за отдих и център за екологично образование, 400-метрова ски писта, трасета за бягане и зелен парк на покрива с панорамна гледка към датската столица. CopenHill е част от целта на Копенхаген до 2025 г. да стане първия в света въглеродно-неутрален град.

Когато започва строежът й, собствениците на сградата обявяват конкурс и канят всички основни доставчици на стени за катерене. Екипът на Walltopia печели проекта при спазване на всички изисквания от проектантите на сградата за дизайн, фиксиран бюджет, съобразяване с архитектурата на фасадата, трасета с различна трудност на изкачване и всичко това в нереализиран досега мащаб.

Стената е конструирана с 4 терена за изкачване с различна степен на трудност и с места за почивка, които използват первазите от фасадата на самата сграда. Съоръжението започва от платформа над нивото на земята, за да ограничи хората да се катерят по нея без надзор. Производството и монтажът са били истинско предизвикателство, за да може стената и визуално, и функционално да съответства на външния вид на CopenHill, да не възпрепятства естествената светлина, която влиза в сградата, и да използва материали, устойчиви на атмосферните условия на скандинавския климат. За изграждането на 80-метровата стена Walltopia използва материали, произведени в България, и изцяло български екип – от дизайна и проектирането до сглобяването на конструкцията на място. 

Още за процеса на създаване на стената ще намерите в сайта на Walltopia тук.

Wаlltоріа e основана в София през 1998 г. и е сред най-големите пpoизвoдитeли нa ĸaтepaчни cтeни в света. Компанията paбoти нa 6 ĸoнтинeнтa, изнася за над 70 страни и има oфиcи в CAЩ, Beлиĸoбpитaния, Kaнaдa, Гepмaния, Aвcтpия, Pycия, Kитaй. За седалището си в столицата компанията построи собствена сграда на бул. Цариградско шосе в близост до София Тех Парк и работи с два завода – в Бoжypищe и Лeтницa. Служители на компанията са над 600 души.

X