Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове по време на Конференция на градовете Виена и София
01.03.2019
Виена и София ще работят по проекти за развитие на компаниите от творческия сектор в двете столици
03.03.2019

Владимир Данаилов: Индустриите в София преминаха от изнесени услуги към комплексни “умни” услуги

 

Главният изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов участва в дискусионния панел „Общински стратегии и цифрова икономика“, част от събитието Knowledge City 2019, организирано на 28 февруари от Investor.bg и проведено под патронажа на Столичната община.

Конференцията събра на едно място представители на бизнеса, администрацията и институциите с цел открит диалог и обсъждане на предложения за решения свързани с конкретни секторни теми. Бяха представени добри практики от градове близки до нас – Любляна, Варшава, Виена и др. По време на дискусиите бяха обсъдени теми, свързани с управлението на знанието, цифровизацията и най-новите технологии; локални примери от Столичната община и други европейски градове; участието на бизнеса в дейности като мобилност и свързаност, дигитализация, урбанизация и тяхното финансирането.

В рамките на дискусията Владимир Данаилов представи участието на град София в инициативата на Европейската Комисия Digital Cities Challenge като пример за съучастие на градските администрации в процесите на дигитална трансформация на градовете.

„Индустриите в София извървяха дълъг път и към момента голяма част от тях (IT секторът, аутсорсингът, креативните индустрии) са индустрии на знанието, които преминаха от изнесени услуги (outsourcing) към предоставянето на комплексни „умни“ услуги (smartsourcing). Така и столицата стана един чудесен пример за град на знанието“, каза Владимир Данаилов в интервю за Bloomberg TV Bulgaria след конференцията и допълни, че бизнесът осъзнава необходимостта от интелигентни решения, а хората са основният актив, на който разчитат градовете на знанието.

Цялото интервю вижте във видео материала.

 

X