Интензивни два дни за компаниите и менторите в ‘Акселератор Стартъп София’
17.09.2019
25 часа във Виена: креативна София на гости на креативна Виена
01.10.2019

Торстен Гайслер: София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града

През последната година над 70 чужди компании дойдоха да проучват София като място за инвестиции

София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града. Това каза Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България във форум на Германо – българската индустриално-търговска камара и фондация „Конрад Аденауер“ в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Гайслер посочи също, че 6,8 млрд. лв. са инвестирани в България от германски инвеститори и това поставя Германия на второ място по инвестиции в страната.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че след създаването на Общинската агенция за инвестиции имаме проактивна политика за привличане на инвестиции в развитието на бизнеса и каним компании, които да инвестират в устойчива за града ни екосистема. Нашите приоритети са за високотехнологични и чисти производства, посочи също кметът Фандъкова. Специалистите, добрата инфраструктура и данъчната политика правят София предпочитано място за чуждестранни инвестиции, посочи също Йорданка Фандъкова по време на форума.

Представяме София и условията, които градът ни предлага. Поканихме 12 хотелски вериги, защото бихме искали да развиваме градът ни като туристическа дестинация, най-вече за конгресен туризъм, подчерта Фандъкова. Добрите традиции в образованието в областта на инженерните специалности показаха бързо развитие на стартиращи проекти. В София са позиционирани 95% от стартъпите в България и екосистемата е цялостно изградена с фондове за рисково финансиране, акселератори и инкубатори, а развитите компании вече инвестират в развойни центрове.

Над 70 компании от над 40 държави дойдоха да проучват София като място за инвестиции, каза Владимир Данаилов, директор на Общинската агенция за инвестиции. Средата, инфраструктурата се развиха, подобри се и бизнес климатът, а инвеститорите отчитат и качеството на живот в даден град преди да направят инвестиции, посочи също Данаилов.

След няколко дни София ще се представи на „Експо реал“ в Германия, като освен свой щанд ще има и специален панел, посветен на България, на който са поканени много инвеститори. Градът ни е домакин и на над 30 международни събития.

X