Торстен Гайслер: София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града
18.09.2019
СОАПИ с участие в първия дискусионен панел за България в историята на световния форум EXPO REAL 2019
01.10.2019

25 часа във Виена: креативна София на гости на креативна Виена

СОАПИ и Виенската бизнес агенция организираха делегация „25 часа в креативна Виена“ за представители на креативните индустрии

Столичната агенция за инвестиции и Виенската бизнес агенция за втори път организираха бизнес посещение за софийски фирми по формата „25 часа във Виена“ на  25-26 септември 2019 г.

Делегацията беше с фокус върху креативните индустрии. В нея се  включиха 14 столични компании от сферите: филмова индустрия, гейминг, технологии в областта на културата (култех), маркетинг и реклама, анимация, представители на ко-иновационен хъб и креативeн хъб.

За екипа ни беше удоволствие да съорганизираме и да вземем участие в поредна съвместна инициатива с нашите партньори от Виенската бизнес агенция. Първата делегация „25 часа във Виена“ се състоя през есента на 2018 г., когато Виена и София сключиха споразумение за насърчаване на бизнеса по програмата „CITY TO CITY“ (Град-към-Град) в рамките на официалната среща на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на Виена г-н Михаел Лудвиг . Фокусът на първата делегация беше върху биотех и финтех сектора.

Делегацията „25 часа в креативна Виена“ е продължение на инициативата Create&Grow, която проведохме през март тази година в София с участието на 65 столични компании от областите кинопроизводство, разработка на видео игри, анимация, мода, дизайн, архитектура и маркетинг за творческия сектор. Тогава столичният бизнес и партньорите от Виена заявиха интерес към организиране на следващо събитие през годината, което да срещне софийските компании с партньори от Австрия и да насърчи дългосрочното сътрудничество в областта.

Двудневната програма на „25 часа във Виена“ имаше за цел да запознае българските предприемачи с бизнес средата във Виена, да им помогне да установят ключови контакти с местни партньори и да обсъдят възможности за сътрудничество, да насърчи обмяната на опит и изграждане на партньорства и копродукции.

Като част от програмата на събитието, Виенската бизнес агенция и Столичната агенция за инвестиции представиха сътрудничеството между Виена и София, развитието на двата града и възможностите за колаборации в креативния сектор. Софийската делегация се срещна с представители на дирекция „Култура“ на община Виена, Австрийската инвестиционна агенция (АВА), членове на Виенската филмова комисия, Виенския туристически борд, креативния институт SAE Виена (с повече от 50 кампуса в 26 държави), както и с представители на гейминг хъба Subotron, част от  MuseumsQuartier Виена – един от най-големите квартали за съвременно изкуство и култура в света, обхващащ 60+ културни институции.

Бяхме посрещнати и в Mumok Museum – най-големия музей в Централна Европа за изкуство след модернизма, където се запознахме с иновативните решения, използвани при организацията и мениджмънта на музея. Посетихме филмовото студио Dockyard Create & Studio, иновативното гейминг студио Lost in the Garden и анимационното студио ARX Anima, носител на множество престижни европейски награди. По време на срещите австрийските партньори проявиха интерес да се запознаят по-отблизо с креативния сектор в София, като бяха обсъдени възможности за сътрудничество в бъдеще.

По случай визитата на българската делегация в събитието „25 часа във Виена“ беше организиран коктейл, който също се проведе в Експат центъра. В своята приветствена реч г-жа Сабине Олер, директор „Международен бизнес“ във Виенската бизнес агенция, разказа „любовната история“ на градовете Виена и София. Сред присъстващите имаше представители на креативната екосистема във Виена.

 

Екипът ни изказва специална благодарност на екипа на Виенската бизнес агенция за гостоприемството, изключително интересната програма и незабравимо преживяване във Виена!

Искаме да благодарим и на 14-те компании, които се включиха в „25 часа в креативна Виена“: AECO Space/Creative Industries Foundation; Brigada&Co; CastFolio&BAICAA; Ligna Group; Missia 23 Creative Hub; No Blink Studios; Phoenix Media; Pro Design; Resonator Co-innovation Hub; Sirma Group; Technofy; Vangavis; Vision 21.

 

С колегите от Виена имаме общата цел и в бъдеще да създаваме инициативи, които да събират представителите на бранша от двата града в обща мрежа, която да бъде поле за сътрудничество и общи проекти. Сътрудничествата на столичните компании от различните креативни сектори както между себе си, така и с международни партньори, ще подпомогнат развитието на нови идеи и интердисциплинарни нестандартни решения, ще доведат до нови съвместни международни проекти и до развитието на креативните индустрии както на местно, така и на Европейско и световно ниво.

Свържете се с екипа ни, ако проявявате интерес да се включите в бъдещите ни креативни инициативи и/или имате идеи за развитието и колаборацията между креативна Виена и креативна София!

 

Надя Султанова и Ана Георгиева представят развитието на творческия сектор в София в Експат центъра на Виенската бизнес агенция

 

Знаете ли че…

–  Ролята на креативната икономика нараства: между 2002 г. и 2015 г. размерът на световния креативен пазар се удвоява от 191 млрд. евро на 468 млрд. евро

–  Европа е най-големият износител на творчески стоки сред развитите икономики с креативен пазар от 157 млрд. евро.

–  Креативните индустрии имат между 6-8% дял в икономиката на София – по-висок от средния за Европа и недалеч спрямо други приоритетни за София сектори като производството и аутсорсинга, които са с по 10% принос

–  Повече от ¾ от креативния сектор в България е концентриран в София

–  Добавената стойност на креативните индустрии през 2015 г. е 911 млн. евро

–  Три от най-големите международни имена в гейминга – Ubisoft, Gameloft и SEGA – имат студиа в София

–  Във филмовия сектор в София работят повече от 3 900 души и 900+ фирми

–  Базираната в София компания за софтуер Хаос Груп е носител на технологичен Оскар за цялостен принос благодарение на софтуера им V-Ray

X