Първата ни секторна матрица: Гейминг компаниите в София
31.12.2019
Успешни градове ще бъдат тези, които работят за имиджа си и за доверието между институциите и различните градски общности (запис от интервю)
03.01.2020

Столичната агенция за инвестиции през 2019: кратък преглед на годината

 

Скъпи партньори и приятели,

На прага на 2020 искаме да споделим с вас някои от най-важните моменти от тази година и плановете ни за следващата. 

Изминаха 12 месеца, изпълнени с предизвикателства, истории за успех, събития и инициативи, които поставиха София на международната карта и изградиха по-силен и по-разпознаваем имидж за града. Ето някои от акцентите на 2019 г.

София в цифри

Бизнес средата в София премина през още една година на растеж. Столицата остава най-голямата регионална икономика в страната с около 40% от БВП на България. София привлече 13 милиарда евро чуждестранни инвестиции или около 9 800 евро на глава от населението – почти три пъти повече от средното за страната.

Като цяло, перспективите пред развитието на София са положителни. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографските процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори като ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност.

София е много добре позиционирана и за развитие на някои нови форми на икономически отношения като услугите на дигиталната и споделената икономика. Това е така както заради подходящата ИТ инфраструктурата – високообразовани хора, висока средна скорост на интернет и множество ИТ компании и специалисти, така и заради големия брой на местното население. 

През последните години творческите индустрии също отбелязват бърз растеж и силно развитие, а креативните компании и талантите в сектора са концентрирани основно в София. Добра почва за развитие имат още търговията; транспортът, складирането и пощите; туризмът; строителството и др. 

Още подробни данни и тенденции за столицата ще намерите в последния ни доклад Икономически и инвестиционен профил на София 2019”.

 

Публикуваните през 2019 г. доклади

И тази година направихме всичко възможно, за да съберем информацията за София като бизнес дестинация и прекрасно място за живот на едно място, в лесно достъпен, добре оформен и разбираем вид. Публикувахме второто издание на “София: бизнес дестинация”, нови доклади с актуални данни за развитието на стартъп и иновационната екосистема в София, преработващата промишленост, туризма и въздушния транспорт, пазара на труда, а също и първата ни секторна матрица, посветена на гейминг индустрията в столицата.

През 2020 ни предстои изготвянето на нови доклади и материали в подкрепа на предприемачите и инвеститорите, които се интересуват от София. Искаме да са полезни и на участниците в най-бързо развиващите се сектори в София, така че да им предоставим в систематизиран вид наличните ресурси, които да подпомогнат тяхното развитие. Творческите индустрии, търговията на дребно, биотехнологиите и аерокосмическата индустрия ще са сред приоритетните области, по които ще работим през 2020 г.

София вече не е просто аутсорсинг дестинация. Градът измина дълъг път и израсна до дестинация, която не само предоставя висококачествени продукти и услуги, но и създава тук разработки с глобално приложение. Срещите ни със столичните компании и успешните истории на София през 2019 г. безспорно потвърждават този факт и илюстрират промяната в града. 

 

 

Успешните истории на София

Financial Times, Coursera, AtScale, Bosch, Hitachi Solutions, ProSiebenSat.1 Media SE са само част от международните лидери, които създадоха своите центрове за научноизследователска и развойна дейност в София през 2019 г. Много от базираните в София компании получиха признание за разработки, създадени от местните екипи и пуснати в действие като глобални решения. StorPool Storage, Klear, Imperia Online, Evrotrust Technologies, Rhyme Softworks, Black Sea Studios са само част от тези компании. 

Неслучайно София беше определена от Financial Times като „парченце от Силиконовата долина в Югоизточна Европа“ в публикацията “България привлича рекордни инвестиции в технологиите”; „финтех дестинацията на Централна и Източна Европа“ от австрийската Trending Topics и „процъфтяващия стартъп регион на Европа” от немската национална телевизия ZDF в документалната поредица PlanB (кадрите за София започват от 16:30 мин.).

Стараем се да представяме колкото се може повече от успешните истории на София. Новини за установяване на офиси, бизнес експанзии, инвестиции, придобивания и международни признания за столичните компании ще намерите в специалната страница на нашия уебсайт Успешните примери”.

 

 

София на международната карта: делегации, събития и партньорства

Ценим огромния потенциал на София. Затова и през тази година представяхме историите за успеха на града в други държави от Европа и света. Свързвахме се с международни общности и с други успешни градове. Организирахме редица събития в бизнес мрежа, приехме покани за представяне на силните страни на София пред участниците в редица местни и международни конференции. Не на последно място – подкрепихме компаниите в Accelerator Startup Sofia – пилотното издание на първата стартъп програма на Столичната община.

Кликнете върху снимките от галерията по-долу, за да видите някои от ключовите моменти, в които София е била под прожекторите на местни и международни сцени.

 

София се присъедини към 150 топ технологични градове на фестивала TNW2019

София на Конференция на високо ниво „Предизвикателство дигитални градове: стратегия за европейските градовете през 21 век“ в Брюксел (видео)

Участваме във второто издание на Sofia Game Night

София и Виена преподписаха споразумението за бизнес сътрудничество “Град-към-град”

Интензивни два дни за компаниите и менторите в ‘Акселератор Стартъп София’

25 часа във Виена: креативна София гостува на креативна Виена

Представихме София на първия панел за България в историята на EXPO REAL в Мюнхен

‘SOFIA’s PLACE’ – пространството на град София на Webit.Festival Europe 2019

Столичната агенция за инвестиции в панелна дискусия на Web Summit 2019

Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове по време на Конференция на градовете

Партнираме на Кариерен Кошер – форумът на търсещите кариера у нас след образование и опит в чужбина

СОАПИ се включва в BIOTECH ATELIER 2.0

Виена и София ще работят по проекти за развитие на компаниите от творческия сектор в двете столици

Участвахме в първия за София и България Форум по роботика и автоматизация

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво предстои

 

 

Вероятно едно от най-големите ни постижения за 2019 г. е финализирането на Стратегията за дигитална трансформация на София – важна стъпка към цифровизацията на града като процес, обхващащ не само Столичната община и нейните услуги, но и цялата градска среда.

Мисията на стратегията е: да превърне София в пазар на дигитални продукти и услуги, създадени от столичните компании, както и в платформа за иновации; да отвори публичната администрация към гражданите и бизнеса; да подобри услугите и качеството на живот.

Екипът ни работи по разработването на Стратегията в мрежа с над 100 експерти, компании и организации от София и под менторството на европейски експерти в рамките на програмата “Предизвикателството дигитални градове” на Европейската комисия. В резултат на това и с подкрепата на Фонда на фондовете, София подписа договор с Европейската инвестиционна банка за безвъзмездна консултантска подкрепа за развитието на идентифицираните в Стратегията идейни проекти, както и за разработването на методология за оценка на проекти, свързани с процесите на дигитализация и умен град.

През 2020 г. ще продължим да разширяваме партньорската ни мрежа, ангажирана в процеса на дигитална трансформация в София и без чието съдействие този процес би бил невъзможен. Ще работим и за изготвянето на политика за данните и отварянето им, за да се стимулират иновациите, да се избегне „зависимостта от един доставчик“ (т.нар. vendor-locking) и да бъдат включени българските стартъпи и развитите ИТ компании в трансформацията на града чрез разработването на локални решения за нуждите на София.

 

2020 ще бъде предизвикателство!

Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да сте в крак с всички новини от водещите сектори, стартъп и бизнес общността. Ако все още не сте го направили – последвайте ни във Facebook, Twitter и LinkedIn. София има много успешни истории, които трябва да бъдат разказвани и ще се радваме да ги споделяме и с вас!

Бихме искали да благодарим на всички, които ни подкрепяха през цялата 2019! Направихте тази година страхотна! Нека заедно направим следващата още по-добра!

X