Digital-transition-partnership-Webit-Sofia-2018
В SOFIA’s PLACE на Webit 2018 бе представено партньорството „Цифров преход“, в което София е град-координатор
06.07.2018
Виена, Гьотеборг, столични организации и предприемачи с идеи за по-добри градове и общества в “Пространството на София” на Webit 2018
06.07.2018

Столичната агенция за инвестиции организира срещи между столичния бизнес и Виенската бизнес агенция

 

Между 25 и 27 юни по покана на Столичната агенция за инвестиции в София гостуваха  г-жа Сабине Олер, директор “Международно бизнес развитие”, и г-н Николай Родимов, регионален мениджър от Виенската бизнес агенция. Двамата участваха в отворената среща “Meet Vienna Business Agency: Opportunities for Bulgarian companies”, която се проведе на 25 юни със столични предприемачи, а в следващите два дни бяха гости и участници в презентациите на 26 и 27 юни в изложбената зона на София в рамките на Webit.Festival Europe 2018. На срещите бе представена бизнес средата във Виена, добри примери от управлението на града и възможностите, от които столични предприемачи могат да се възползват при интерес към бизнес старт на пазара във Виена и Австрия.

Срещата “Meet Vienna Business Agency: Opportunities for Bulgarian companies”, организирана от екипа ни със съдействието на Eurocomm-PR, събра над 60 столични компании с интерес към бизнес във Виена. Г-жа Сабине Олер представи политиката на града към подпомагане на частния бизнес, приоритетните индустрии и поощрителните мерки, от които стартиращите компании могат да се възползват в австрийската столица.

Само през 2017 г. във Виена са започнали бизнес 190 компании, които са разкрили нови 1000 работни места и са донесли над половин милион евро инвестиции в града. Столицата на Австрия е привлекателна за чуждестранните инвеститори не само заради удобната си географска позиция в сърцето на Европа, но и заради факта, че Виена е международен център за организации от цял свят, дом на 14 международни училища и на над 1500 организации за изследователска и развойна дейност. Международните компании се чувстват добре в тази среда и имат достъп до многобройни таланти сред над 200 000 студенти от цял свят.

Интерес към Виена проявяват чуждестранни инвеститори от секторите Информационни и телекомуникационни технологии – градът е дом както на големи международни компании, така и на многобройни стартъпи с малки екипи под 10 души. Друг приоритетен сектор със силни традиции е секторът на биотехнологиите и т.нар. life sciences. Редица споделени работни пространства и бизнес инкубатори предлагат подпомагащи стартиращи пакети за чужди предприемачи, които искат да установят бизнес във Виена. Освен грантовете, стартиращите фирми в определени сектори се ползват и от различни данъчни облекчения.

“За бизнесите от София, които са все по-заинтересовани да намират повече партньорства във Виена, беше много важно да разберат какви са насърченията, които предлага градът за софийските фирми. Чрез споразумение за сътрудничество между двата града, ще позволим и на повече австрийски бизнеси да пристъпват по-лесно и с повече доверие към софийски партньори и доставчици.”, сподели главният изпълнителен директор на Столична агенция за инвестиции Владимир Данаилов в интервю за телевизия BloombergTV Bulgaria. Той допълни, че Виена може да бъде изключително полезна за София с опита си на световнопризнат хъб за инвестиции и бизнес.

Виенската бизнес агенция вече над 30 години активно подкрепя развитието на национални и международни компании от различни индустрии в австрийската столица чрез управление на парични субсидии, недвижими имоти и консултации. Инициативата ни за сътрудничество с Виена е продиктувана от тенденция не само в Европа, но и в света, между градовете да се установяват партньорски програми, които установят взаимоотношения на споделяне на добри практики в управлението на градската среда и договаряне на политики за поощряване на бизнес сътрудничеството между населените места.

Още за ползите от партньорство между София и Виена, може да чуете в интервюто пред BloombergTV Bulgaria с г-жа Сабине Олер и Владимир Данаилов.

X