Столичната агенция за инвестиции организира срещи между столичния бизнес и Виенската бизнес агенция
06.07.2018
Предстоящи изложения, на които да представите бизнеса си през октомври
07.07.2018

Виена, Гьотеборг, столични организации и предприемачи с идеи за по-добри градове и общества в “Пространството на София” на Webit 2018

 

За втора поредна година Столичната агенция за инвестиции бе домакин на “Пространството на град София” /SOFIA’s PLACE/ в изложбената зона на Webit.Ferstival Europe 2018. Зоната ‘SOFIA’s PLACE’ посрещна стотици гости с планирана програма, презентации и възможност за бизнес срещи с чуждестранни и български партньори.

Програмата на SOFIA’s PLACE реализирахме съвместно с  ОП Туризъм, Асоциацията за развитие на София, проекта Зелена София и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Изключително благодарни сме на всички участници в презентациите – на колегите от Виена и Гьотеборг, които представиха ценен бизнес опит и идеи за управление на градската среда, бизнеса и инвестициите; на организациите, които представиха идеи за работеща комуникация между институциите и гражданите и практики, с които превръщаме София и жителите й в умен град и общество; както и на всички столични предприемачи, които представиха жизнеността и амбицията за растеж на бизнес екосистема в София, като разказаха за продуктите и услугите, които развиват с екипите си в столицата.

 

От линковете по-долу може да научите повече за участниците в програмата на SOFIA’s PLACE, да свалите част от презентациите им и да се възползвате от идеите и контактите, които те споделиха по време на Webit.Festival Europe 2018.

 

 

Vienna Business Agency, Австрия

Бизнес агенцията на Виена е част от общата администрация на австрийската столица.

Агенцията предлага бизнес програма за привличане на инвеститори и оказва подкрепа на компании, които искат да открият офис във Виена. Презентацията Vienna: A great place to live and do business може да изтеглите тук.

 

 

 

 

 

Business Region Göteborg ICT и Connect Sverige, Швеция

“Бизнес регион Гьотеборг” е организация, ангажирана с развитието на втория по големина град в Швеция и 13 общини от региона. Презентацията Innovative growth – Meeting the sustainability challenges with a diversified approach ще намерите тук. Презентацията съчетава и представяне на Connect Sverige – организация с нестопанска цел, финансирана от местните правителство и индустрия, която свързва растящи компании с капитал и ключови умения и контакти. Мрежата на Connect от над 30 000 висококвалифицирани специалисти и над 500 ангели инвеститори обхваща цяла Швеция. Connect работи усилено за развитие на своята инвестиционна мрежа на регионално, национално и международно ниво.

 

 

Общински Гаранционен Фонд за малки и средни предприятия

Общинският Гаранционен Фонд за малки и средни предприятия е специализиран орган на Столичния общински съвет, който провежда политиката на Столична община за подпомагане на малкия и среден бизнес на нейната територия чрез гарантиране на част от кредитния риск по кредити, предоставени целево от финансови институции на малки и средни предприятия, регистрирани или развиващи дейността си на територията на Столична община. Представяне на възможностите за финансиране на софийски иновативни стартиращи компании ще намерите тук.

 

 

 

Гражданите.бг

“Гражданите” е мобилно приложение за сигнали за нередности от гражданите до всяка община в България и пътна полиция. Екипът на приложението представи решения на предизвикателствата от бързата урбанизация. Съдържанието на “Граждани и институции – заедно за по-умна София” е достъпно тук.

Асоциация за развитие на София

Асоциацията работи за постоянния диалог между гражданското общество, бизнеса, държавните институции и общинската администрация. Проектите й са насочени към изграждането на обществена среда, която да съдейства за развитието на София като модерен европейски град. По покана на Асоциацията екипите на победителите от #BG10xEU Хакатон 2017 представиха, проектите си, с които спечелиха хакатона по повод 10-та годишнина от членството на България в ЕС:

  • Prizma – с приложение за директен превод на заснет с камера текст към жестомимичен език;
  • BrainHub Lab – с разработка на приложение за превод на жестов език в реално време, което включва в себе си и образователна платформа за изучаване на жестовия език;
  • GuideAR – с приложение, което чрез разширена реалност (AR)  съживява хилядолетната история на столицата и страната чрез интеракция с културно-историческите обекти и богатства;
  • и 1D – уеб базирана и мобилна игра отново с добавена реалност, в която хората засаждат и се грижат за виртуални дървета, на мястото на действително липсващи дървета по улиците на София, като така изграждат и карта за институциите къде в града има нужда от озеленяване.

 

Партньорството „Дигитален преход“

София е град-координатор в партньорството „Дигитален преход“ /Digital Transition Partnership/ в инициативата на ЕС „Градски дневен ред за Европа“ /Urban agenda for the EU/. Координаторите по проекта Вероника Манова и Мика Рантакоко представиха целите на програмата –  идентифицирането и прилагането на нови мерки и решения за подобряване на европейското законодателство, финансиране на градските политики и обучителните програми за улесняване на дигиталния преход в Европа. Линк към презентацията и повече за целите и локалните партньорства, които търси програмата, ще намерите тук.

 

 

The Gate Project

The Gate Project  e разработка на факултета по Математика и Информатика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с Chalmers University of Technology в Гьотеборг, Швеция. Проектът е фокусиран върху управлението на “големите данни” в услуга на “умното” общество. Презентацията Big Data for Smart Society – GATE е достъпна тук.

 

 

 

 

 

Rouster.eu представиха иновативната си разработка на персонален компютър в облака, който може да приеме всякаква физическа форма. Представяне на разработката ще намерите тук.

 

 

 

 

 

 

Appzio

Българско-финландският технологичен стартъп Appzio представи революционната си технология за изграждане на мобилни приложения. Презентацията им ще намерите тук

 

 

 

 

В двата дни на фестивала, екипът ни представи на гостите на SOFIA’s PLACE и инвестиционния профил на столицата. Презентацията на София е достъпна тук.

Не се колебайте да се свържете с екипа ни на посочените контакти, за да ви съдействаме със секторни данни или дейности по установяване и развитие на бизнес в столицата.

 

 

Освен с представянето на град София в “Пространството на град София”/ SOFIA’s PLACE, екипът ни участва и в дискусиите за градски политики в рамките на Webit Cities Summit. За поредна година тази част от програмата на фестивала събра кметове и общински администрации от цяла Европа, за да дискутират факторите и предизвикателствата, пред които са изправени градските администрации в днешния дигитален свят. Главният изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции Владимир Данаилов беше модератор на панела ‘How Technology is Changing Mobility and Transportation, Health, Infrastructure, Energy and Finance’.

X