Използвайте е-услугите на столичната администрация за ограничаване на социалните контакти с цел превенция от COVID-19
21.03.2020
Доклад за ефекта на COVID-19 върху икономиката на София
25.03.2020

Справочникът “София – бизнес дестинация 2020” е публикуван и достъпен за изтегляне

Столичната агенция за инвестиции публикува третото издание на “София – бизнес дестинация” – справочник за София като инвестиционна дестинация, изготвено съвместно с Innovative Sofia – новосъздаденото звено за дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община. Изданието вече е на сайта на Агенцията и е достъпно за изтегляне на български и английски език.

“София – бизнес дестинация 2020” обхваща широк спектър от теми и включва данни за икономиката на столицата, работната сила, образованието, транспорта и свързаността, индустриалните и офис пространства, приоритетните индустрии, условията за инвестиции и предприемаческата среда, качеството на живот и много други. 

За първи път в тазгодишното издание с актуални данни са включени и секторите изкуствен интелект (AI), проптех, гейминг, роботика, автомобилен сектор и аерокосмическа индустрия. 

Представена е дейността на направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столичната община (Innovative Sofia), чиято функция от началото на 2020 г. е да консолидира и води инициативите на града в посока дигитализация и интелигентен град и да подкрепя високотехнологичните инвеститори в София. 

Изданието съдържа актуални данни за данъците, таксите, инвестиционните стимули, последователните стъпки по регистриране на фирма, възможностите за финансиране и още много информация с практическа полза. Така служи и като наръчник за поетапните стъпки за стартиране на бизнес в София.

Данните са представени предимно в графики, таблици и инфографики с цел по-лесно обхващане на информацията.

Може свободно да използвате цялото съдържание и всички графики за нуждите на вашия бизнес, например, когато представяте свои проекти на чуждестранни партньори и потенциални инвеститори.

Екипът на Столичната агенция за инвестиции е на разположение да предостави допълнителна информация и подробен анализ по конкретни теми, както и за непрекъсната подкрепа на всеки етап от инвестиционния план за чуждестранни и български инвеститори.

Изказваме специални благодарности на всички организации и компании, оказали съдействие по изготвянето на новото издание “София – бизнес дестинация 2020”. 

Благодарим за подкрепата и ценната обратна връзка на Института за пазарна икономика, Българската финтек асоциация, Професионалната асоциация по роботика и автоматизация PARA BulgariaФонда на фондовете, Фондация “Креативни индустрии”, Game Dev Summit, Аутомотив Клъстер България, ОП „Туризъм“дирекция “Култура” към СО”, Летище София, Puzl CowOrKing, Българската стартъп асоциация BESCO, Sofia Tech Park, AIBEST.

Изданието “София – бизнес дестинация 2020” беше изготвено преди началото на пандемията от COVID-19, която се очаква сериозно да се отрази върху световната и европейската икономика. Поради динамичността на ситуацията на световно ниво, към момента е сложно да се даде конкретна прогноза за въздействието на коронавируса върху икономиката и развитието на града през 2020 г. Като цяло се очаква най-тежко да бъдат засегнати туристическо-развлекателният бранш, както и свързаните с него транспорт и логистика. Същевременно, в контекста на социална изолация и ограничаване на контакти, дигитализацията и разработването на нови решения ще бъдат още по-ключови за развитието на градовете и бизнесите и може да се превърне във важен положителен фактор за ръста на ИКТ и e-commerce сектора в София. 

X