Защо София? с Деян Благоев, мениджър бизнес развитие в Булбера
03.02.2020
Представяне на новия годишен доклад BULGARIA: PropTech Mapping Report 2020
03.02.2020

София планира да се включи в програмата „Предизвикателството: 100 интелигентни града“. За участие могат да кандидатстват и други български градове.

 

 

След успеха на програмата Предизвикателството: Дигитални градове (Digital Cities Challenge – DCC), Европейската комисия ще даде старт на инициативата Предизвикателството: 100 интелигентни града (100 Intelligent Cities Challenge – 100 ICC) – по-мащабен проект, който ще наследи DCC. Като част от вече съществуващата мрежа от европейски градове на DCC, София ще кандидатства за участие и в новата програма. 

Радваме се да съобщим, че поканата за участие в 100 ICC е отворена и за други български градове, които желаят да се включат в инициативата, както и за градове и региони от цяла Европа.

Очаква се 100 ICC да стартира в началото на 2020 г., а прозорецът за кандидатури от нови градове ще бъде отворена в първите дни на февруари 2020 г. Всички подробности относно сроковете ще бъдат обявени до дни и публикувани на уебсайта digitallytransformyourregion.eu

Предизвикателството: 100 интелигентни града ще поддържа, засилва и разширява съществуващата мрежа от над 40 града, присъединени по време на Digital Cities Challenge. Програмата ще подкрепи всички досегашни и нови присъединени членове в изграждането на екосистеми за интелигентена, зелена и устойчива градска среда и ще постави акцент върху зеления индустриален преход и новите бизнес модели. Ще помогне за прилагането на местно ниво на новите политики на ЕС, напр. чрез местни зелени сделки и усвояване на технологии за по-добър живот. 

Новата менторската и фасилитираща програма 100 ICC ще спомогне за:

  • – Укрепване на партньорствата между градовете чрез консултантски услуги и работа в мрежа по тематичните приоритети, посочени по-горе.
  • – Привеждане на градските стратегии в съответствие с новите политики и инициативи на ЕС, като “Европейската зелена сделка”, новата индустриална стратегия, стратегията за изкуствен интелект, стратегията за МСП, кръговата икономика, социалната икономика и др.
  • – Изготвянето и прилагането на планове за действие, съвместни инвестиции и трансгранични сътрудничества между градовете (между производствата, малките и средни предприятия, академичните среди и гражданите) и подпомагането им с финансови инструменти, предвидени в предстоящия програмен период 2021-2027.
  • – Насърчаването на нови възможности за гражданите, които преходът към по-интелигентна, по-чиста и екологична индустрия може да предостави.

В резултат на участието на София в програмата Digital Cities Challenge екипът ни успя да изготви Стратегията за дигитална трансформация на София, разработена със съдействието на над 100 столични компании, организации и експерти. Последвайте връзките на уеб страницата ни Digital Sofia за повече информация относно участието ни в Предизвикателството: Дигитални градове и ползите, които програмата донесе на столицата.

 

Свържете се с екипа ни, ако имате въпроси или се нуждаете от допълнителна информация.

Марк-Алекс Евтимов

mark.aleks.evtimov@investsofia.com

X