Първи екзит за годината: столичната Prospecto Group става част от германската Offerista Group
03.02.2020
София планира да се включи в програмата „Предизвикателството: 100 интелигентни града“. За участие могат да кандидатстват и други български градове.
03.02.2020

Защо София? с Деян Благоев, мениджър бизнес развитие в Булбера

 

През 2015 г. четирима приятели се събират в София, за да сформират мениджърския екип на нова компания. Всички са професионалисти в своите области – ИТ, управление на проекти и продажби. Имат международен опит и проекти извън България, но решават да се върнат в София и да създадат Bulbera.

Bulbera стартира с няколко продукта в ТОП 10 в онлайн магазина Blackberry World. В годината на основаването си компанията стартира и приложението за родителски контрол Protect Your Kid, създадено в сътрудничество с германската компания Netcos. През следващите три години приложението е изтеглено от над 100 000 потребители от цял свят, включително във високотехнологични страни като Япония и САЩ. Докато работи над приложението за родителски контрол, екипът на Булбера стартира в София кампания за безопасност в интернет, с която обучава деца, родители и учители. Програмата бързо набира популярност и обхваща цялата страна. Булбера става доверен партньор на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР, на SAFENET и на Националната агенция за закрила на детето.

Междувременно компанията се разраства до 17 разработчици и 3 офиса през 2019 г. В момента в портфолиото си Bulbera  има клиенти като Nokia, Telenor, Takeaway, Caritas, Медицински университет – Плевен и много други. Екипът работи в три направления – здравеопазване, телекомуникации и свободно време и развлечения.

Деян Благоев, мениджър бизнес развитие в Булбера и чест гост в телевизионни предавания, конференции, лекции в училища и редица събития, свързани с киберсигурността на децата, разказва какво прави София място за стартиране на успешен бизнес и разработване на локални решения с глобално приложение.

От аутсорсинг дестинация към място за създаване на местни разработки с глобално приложение – наистина ли София премина в този нов етап?

София стартира като аутсорсинг дестинация преди много години. Но постепенно се появиха много нови стартъпи. В момента те предлагат пълен набор от иновативни решения на пазара. Зад тях стоят висококвалифицирани специалисти, които гарантират качеството на продуктите. Имаме много примери за тази тенденция, която променя и подобрява екосистемата. В София е едно от най-големите филмови студия, които снимат филми за Холивуд. И наскоро българска компания спечели награда „Оскар“ за своя софтуер за визуални ефекти. Много примери могат да бъдат посочени от секторите на информационните технологии, творческите индустрии и биотехнологиите.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Мисля че София е чудесно място за бизнес. Част е от ЕС, добре организиран град, с международно летище, добре свързано със света. Има бърза, евтина и сигурна интернет връзка и хората говорят чужди езици. Това дава добра основа за стартиране на международен бизнес и за привличане на партньори. Градът е привлекателен както за големи компании, така и за стартъпи. Кметът на града създаде вашата агенция – Invest Sofia, която помага на много местни фирми да се развиват и да започнат да изнасят в чужбина. Това е от голяма полза за компаниите. Много се радвам да видя, че се случват все повече и повече нови събития, отварят се нови възможности за сътрудничество и се ражда новото поколение предприемачи.

С какви предизвикателства сте се сблъсквали досега?

Честно казано, не сме имали никакви предизвикателства, свързани с града. Бързо намерихме офис и подходящите квалифицирани хора, които да наемем. Градът ни предложи всичко, което ни трябва. Всичко, върху което трябваше да се съсредоточим, беше растежът ни. Invest Sofia се превърна в много добър партньор за нас, предлагайки ни възможности за растеж и откриване на нов бизнес.

Какво ви е най-полезно в нашето партньорство?

Екипът ни работи с вас, за да развиваме София като ключова дестинация на световната карта. Партньорството ни продължава вече години. Агенцията помогна за откриването на нови офиси на ирландски компании в София. Благодарение на Invest Sofia, Bulbera успя да посети някои от най-големите IT събития в света и да срещне нови партньори. Това е печелившо партньорство,в което общата цел е да се позиционира София като водеща бизнес дестинация.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на външни и български инвеститори?

Ключов момент за София е да намери своята нова силна страна. Към момента градът се свързва предимно с IT и аутсорсинг. Но София трябва да покаже и друго свое лице. Биотехнологиите и здравеопазването са добра възможност, която трябва да бъде грабната и развита. В София се намират едни от най-добрите медицински центрове, лекари и изследователи в региона. Това е златен актив, който в момента не се рекламира достатъчно. Здравен туризъм, научноизследователска и развойна дейност, откриване на нови методи за лечение и лекарства – това са само няколко примера как градът може да се превърне в биотехничен хъб на Балканите.

Важен проект, който трябва да бъде финализиран, е доизграждането на София Тех Парк и всички негови съоръжения и лаборатории. Това допълнително ще засили научноизследователския и развойния сектор и иновационната екосистема.

Какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

София е иновационният център на България. Има и други в страната, но този е най-големият и бързо развиващият се. Градът е пълен с млади и образовани новатори. Познавам града повече от 30 години. И промяната е огромна. София е модерен и жизнен град, с модерни места, висок клас технологии и световни таланти.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

– стартъп екосистемата

– Витоша и всички зелени паркове

– всички новатори в София

– магазина за сладолед Gelato & Latte

– пролетните и летните фестивали

Постиженията на Булбера през последните години

През 2017 г. компанията е отличена като „Иновативна компания” от Фондация ПИК и президента на Република България г-н Румен Радев. Същата година компанията получава друго важно признание. Европейският софтуерен институт номинира Bulbera за световните награди World Summit Awards на ООН. Всяка година наградите WSA отличават компаниите, които помагат на света да се движи напред и го променят.

През 2018 г. Bulbera получава още една награда, връчена от президента Румен Радев за „Високи постижения в иновациите“. Същата година столичната компания получава и „Печат на върхови постижения“ от ЕС.

Следвайки желанието си да работи за позиционирането на София и България като ключова бизнес дестинация, Bulbera е активен член на Британско-българската бизнес асоциация, която работи за укрепване на икономическите връзки между Великобритания и България. Компанията е и един от основателите на Health & Life Science Cluster, който вече оказва влияние върху екосистемата в София и поставя столицата на глобалната карта на иновациите в биотехнологиите. 

За последните 5 години екипът на столичната компания успя да нарасне и да промени общественото мнение по няколко важни теми. Екипът работи усилено, за да направи столицата и страната ни привлекателни за нови чуждестранни и местни инвеститори. 

2020 г. идва с нови проекти и партньорства за компанията. Очаквате още новини от Bulbera през следващите месеци.

 

X