СОАПИ представи развитието на креативния сектор пред делегати от 12 eвропейски държави
08.10.2019
Представихме София на първия панел за България в историята на EXPO REAL в Мюнхен
09.10.2019

СОАПИ представи Стратегията за дигитална трансформация на София на форум за енергийната и градска киберсигурност 

 

Надя Султанова представя Стратегията за дигитална трансформация на София

Форумът “Енергийна и Градска Киберсигурност България 2019”, част от Европейския месец на киберсигурността, се проведе на 04.10.2019 г. в аулата на Военна академия. Организатори на събитието бяха Платформата за образование и иновации в енергийната киберсигурност*, Представителството на Европейската комисия в България и Българският комитет на Световния Енергиен Съвет. 

Форумът беше открит от началника на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор д-р Груди Ангелов. Към него се присъединиха с изказвания и кметът на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и заместник-председателят на Комисията по енергетиката към 44-то Народно събрание г-н Димитър Бойчев. Специално видеообръщение направи Еврокомисарят по цифрова икономика и общество г-жа Мария Габриел.

Основна цел на събитието бе да бъдат представени политиките по киберсигурност, свързани с енергийния сектор и развитието на умните градове, както и да бъдат обсъдени предизвикателствата пред българската енергетика и българските градове, свързани с техния дигитален преход.

В тази връзка, особено актуална бе темата за дигиталната трансформация на града. Като част от панела, посветен на градските аспекти, екипът на СОАПИ представи своята работа по темата за дигитализацията и направи обзор на изготвената Стратегия за дигитална трансформация на София. 

Стратегията за дигитална трансформация на София бе разработена  като резултат от участието на София в проекта “Предизвикателство дигитални градове”. СОАПИ започна работата по Стратегията в началото на 2018 г. Тя бе изготвена с консултантската подкрепа и по методологията на Европейската комисия, както и с участието на над 100 заинтересовани страни от екосистемата на София. 

Стратегията за дигитална трансформация на София се фокусира върху четири приоритетни области: е-управление, комунални услуги, транспорт и ИКТ стартъп екосистема. Мисията на стратегията  е да се дефинира и изработи план за действие, както и серия от мерки, които да укрепят ИКТ бизнес екосистемата в София и да дадат възможност:

  • – да се развиват иновативни решения за дигитална трансформация на града
  • – да се създават нови пазари за дигитални продукти и услуги на местно, национално и глобално ниво, както и да се улесни достъпът до тези пазари
  • – да се подкрепи системата за иновации с цел създаване и прилагане на нови дигитални услуги и решения

 

*Платформата за образование и иновации в енергийната киберсигурност е основана през декември 2018 година с мисията да служи като стратегически инструмент за развитие и насърчаване на основните процеси по образование и иновации в енергийната киберсигурност в България и региона. Партньори в проекта са Столичната община, Индустриалният клъстер по електрическа мобилност, Военната Академия, Българското ядрено дружество и Софийският форум за сигурност. 

X