СОАПИ представи развитието на креативния сектор пред делегати от 12 eвропейски държави

 

Ана Георгиева представя развитието на креативните индустрии в София

СОАПИ представи развитието на креативните индустрии в София и България пред повече от 20 представители от 12 държави по време на официалната среща на международната секторна група „Креативни индустрии“, част от мрежата Enterprise Europe Network. Включихме се в събитието по покана на организаторите от Българската стопанска камара (БСК).

В секторната група участваха представители на големи международни организации от Великобритания, Холандия, Франция, Полша, Италия, Португалия, Германия, Дания, Швеция и др. Сред делегатите имаше представители на агенции за подкрепа на иновациите, регионална банка за развитие, търговско-индустриални камари, агенции за внос/износ и др., отговарящи в организациите си за развитието на сектор „креативни индустрии“ и насърчаването на международните партньорства. 

 

Креативните индустрии са един от приоритетните за София сектори и включват повече от 10 различни подсектора. Най-бързоразвиващи в момента са онези индустрии, които обединяват в себе си креативност, технологии и иновации – производство на аудио и видео продукти, дигитална визуализация, креативни ИТ приложения, архитектура, дизайн, добавена и виртуална реалност и други.
За голяма част от делегатите срещата беше първо посещение на София и за тях беше интересно да се запознаят с общото икономическо състояние и креативния потенциал на града, както и с възможностите за сътрудничество със софийски компании.

Презентацията-дискусия беше върху развитието на бизнес и креативната екосистема в София и в частност върху двата креативни подсектора с най-висока добавена стойност – производството на филми и геймингът. Представихме подробна статистика и успешни истории на софийски компании от двата сектора. В допълнение запознахме делегатите с инициативите, с които Столичната община и СОАПИ подкрепят икономиката на града и интернационализацията на местния бизнес.

Гостите на София бяха впечатлени от бързото развитие на креативните индустрии в града, както и от иновативния потенциал на местната стартъп екосистема и високото качество на живот и проявиха интерес към бъдещи партньорства и съвместни креативни инициативи. 

Освен СОАПИ, с кратка презентация на своята дейност се включиха три столични креативни компании: Escreo, Kazoo и ZenArt VR.

Креативна София:

  • Креативните индустрии имат между 6-8% дял в икономиката на София – по-висок от средния за Европа
  • Креативните индустрии се нареждат на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София – 911 млн. евро (2015)
  • Три от най-големите международни имена в гейминга – Ubisoft, Gameloft и SEGA – имат студиа в София
  • Във филмовия сектор в София работят повече от 3 900 души и 900+ фирми
  • Базираната в София компания за софтуер Хаос Груп е носител на технологичен Оскар за цялостен принос благодарение на софтуера им V-Ray

 

X