AES България разширява своя Център за споделени услуги в София
16.03.2018
Sofia-Investment-Agency-visit-to-Lebanon
Столичната агенция за инвестиции представи инвестиционната среда в София пред трите най-големи търговски камари в Ливан
27.03.2018

СОАПИ е партньор и участник в първата в София конференция на TCI Network – мрежа от организации в областта на клъстерите

 

„Столична агенция за инвестиции работи по няколко проекта в полза на бизнеса в София, сред които събитията „София среща…“, участие в програмата на Европейската комисия „Digital cities challenge“, програмата City-to-City в сътрудничество с London&Partners и др. За 2017 г. в Агенцията постъпиха над 80 конкретни запитвания от местни и чуждестранни инвеститори и предприемачи за съдействие при осъществяване на инвестиционно намерение.“, заяви главният изпълнителен директор на Столична агенция за инвестиции Владимир Данаилов по време на участието си във втория ден на Европейската конференция на TCI` 2018, на която Столична агенция за инвестиции е официален партньор. В рамките на панелната дискусия на тема “Сътрудничество между публичния и частния сектор” Данаилов изнесе презентация за икономическия профил на София и инвестиционните възможности в столицата и разказа за конкретни казуси на Агенцията с компании като  Forton/Cushman&Wakefield, Puzl CowOrWorking, белгийският производител на чипове и сензори за автомобилната индустрия Melexis, които удвояват производствената си база в София, и др.

 

В Европейската конференция на TCI` 2018 участваха и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012 – 2017 г.

За развитие на клъстерите в България към момента се изпълняват договори за 6,5 млн. евро, а през 2018 г. ще стартира и нова процедура на стойност 15 млн. евро за насърчаване и развитие на клъстерите в страната ни по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, стана ясно от изявлението на Александър Манолев. Той обърна внимание и на някои от добрите примери в България – Български Мебелен Клъстер, Български Клъстер “Телекомуникации”, Индустриален клъстер Средногорие, „Аутомотив Клъстер България“ и др., като подчерта нуждата от повече обединения в икономическия сектор, тъй като “само обединен българският бизнес може да бъде конкурент на глобалния пазар“.

 

 

 

 

Годишната Европейска конференция на TCI доведе в София над 150 делегати от 30 държави, европейски и световни организации, клъстер мениджъри, експерти по икономическо развитие от цял свят, представители на академични среди и институции. TCI Network е водещата глобална мрежа от организации и практици в областта на клъстерите и конкурентоспособността и за първи път провежда конференцията си в София, след като с участие в открита процедура Столична Община, в алианс с Асоциацията на Бизнес Клъстерите в България (АБК) и Консултантски Клъстер Веритас ООД, спечелиха доверието на борда на директорите на TCI Network и успяха да насочат интереса им за организиране на европейска регионална конференция в София, България.

Целта на събитието е да се представят възможностите на източна Европа и в частност Балканския регион и България. Сесиите в рамките на тридневния форум са с теми, които подчертават значението на работещо сътрудничеството между държавите и между регионите в ключови области, за да се подобри конкурентоспособността и и да се постигне устойчиво развитие.  Дискусионните панели са фокусирани върху теми като: политики за производствено развитие – модерна индустриална политика; бизнес и съвместни дейности между клъстери и фирми от различни региони и държави; значението за глобалното развитие на програмите за местна конкурентоспособност, прилагани в страни в етап на развитие.

Освен в презентациите и дискусионните панели от програмата на конференцията, част от делегатите участваха и в еднодневна програма в София Тех Парк и се запознаха с постигнатото до момента по изпълнението на проекта „Научно-технологичен парк“ – София и развитието на иновативната екосистема в България. Представените проекти може да видите тук.

 

Днес е третият последен ден на конференцията, снимки и интересни моменти може да следите на фейсбук страницата на TCI Network.

 

Кои са TCI Network

TCI е водеща глобална мрежа от организации и практици с дълбоки познания в областта на клъстерите и конкурентоспособността, които си сътрудничат в уникален отворен, гъвкав и практически контекст, за да се развият практиките на конкурентоспособност, иновации и развитие на клъстери. Чрез своите дейности TCI достига до над 9 000 практикуващи от агенции за развитие, правителствени отдели, клъстерни организации, академични институции, фирми и различни организации в над 110 страни.

 

X