СОАПИ е партньор и участник в първата в София конференция на TCI Network – мрежа от организации в областта на клъстерите
22.03.2018
Проучване към проекта Digital Cities Challenge ще определи нивото на дигитална зрялост на София
30.03.2018

Столичната агенция за инвестиции представи инвестиционната среда в София пред трите най-големи търговски камари в Ливан

Sofia-Investment-Agency-visit-to-Lebanon

Екип на Столичната Агенция за инвестиции бе на тридневно посещение в Ливан и представи бизнес средата в София и възможности за инвестиции в града. Търговският форум беше организиран от Ливано-българския бизнес съвет (ЛББС). Посещението включи представяне на София пред Търговската, индустриална и земеделска камара на Бейрут и мухафаза Горен Ливан и пред Камарите в Триполи, Северен Ливан и Сайда, Южен Ливан.

Към София и България има изключително силен интерес, особено към сфери като двустранни бизнес отношения, търговия и инвестиции. Срещите бяха посетени от представители на бизнеса, фирми от сферата на туризма, строителни фирми, консултантски компании, експортни фирми, фирми от филмовата и рекламната индустрия, както и от организации в сферата на “умни градове и мобилност”.

Откриващата среща се състоя в Бейрут, под любезното домакинство на г-н Мохамед Шукер, Председател на Камарата и на Федерацията на търговските, индустриални и земеделски камари в Ливан и Председател на икономическите органи на Ливан.

Встъпителна реч изнесе г-н Ахмад Аладин, президент на Ливано-Българския Бизнес Съвет, който организира семинара и благодарение на когото се състоя посещението.

Господин Аладин отбеляза, че значението на икономическото сътрудничество между Ливан и България се е увеличило през последните 30 години и че Ливан постоянно търси нови начини да засили този процес и да го подкрепи. Според г-н Аладин, един от главните въпроси стоящи пред двете страни и дискутиран по време на събитието, е засилването и задълбочаването на търговските и икономически отношения чрез подпомагане на търговските връзки и  и инвеститори от Ливан и България. Г-н Аладин вярва, че пазарът има огромен потенциал, който може да бъде ползотворен и за двете страни в дългосрочен план.

На свой ред, г-н Мохамед Шукер сподели, че в началото на миналата година Ливан получава финансова помощ в размер на 200 милиона щатски долара от Фонда за привилегировано финансиране Global Concessional Financing Facility /GCFF/. Средствата са за изграждане на пътна инфраструктура и насърчаване на заетостта в региони с по-слабо развитите, както и за повишаване на свързаността с икономическите центрове в страната. През декември 2017 г. Ливан подписва и договор за проучване и експлоатация на потенциални офшорни залежи на газ и петрол в консорциум с френската компания Total, италианската Eni и руската Новатек.

Г-н Фади Даоук, главен изпълнителен директор на банка BML www.bml.com.lb, сподели, че Ливан привлича интереса на другите държави заради силната си диаспора от над 14 милиона души, които са разпръснати из цял свят, но имат силна връзка с Ливан и спомагат за развитието на търговията с Африка, държавите от Персийския залив и Латинска Америка. Той също така сподели, че ливанските банки са отворени да финансират съвместни проекти с България.

Г-жа Надя Султанова, ръководител на отдел “Бизнес развитие” в Столична агенция за инвестиции, представи икономическия профил на София, приоритетните индустрии в столицата. След представянето на града последваха много въпроси от страна на бизнеса в Ливан за инвестиции в недвижими имоти и хотели, износ на хранителни продукти и бизнес климата в София.

 

От своя страна организациите-домакини представиха предимствата на Ливан като бизнес дестинация. Страната в кратки факти и цифри:

  • Свободната пазарна икономика на страната прилага политика на ненамеса в частните инвестиции и има един от най-либералните инвестиционни климати в Средния изток
  • През 2017 г. БВП е 52,7 милиарда долара, 11,680 долара на глава от населението
  • Очакван растеж на БВП през 2018 г. – 2%
  • Търговският баланс на страната е 20,286 милиона долара
  • Чуждестранните инвестиции в страната за 2016 г. възлизат на 2,56 милиарда долара, като по сектори най-много са в услуги и търговия, следвани от ICT, недвижими имоти, медии, селско стопанство.
  • В Доклада за глобалната конкурентоспособност 2017-2018 г. Ливан е на 45 място от 137 страни по показателя „стабилност и ефективност на банковата система и финансовия пазар“.
  • Корпоративният данък в страната е 17%.
  • Страната има добра позиция в региона по брой процедури и брой дни за отваряне на бизнес.
  • От България страната внася най-вече минерални суровини /58%/, зеленчуци, живи животни и животински продукти, метали.
  • Износът към България е концентриран върху готови храни, метални суровини, пластмаси и др.

 

Г-жа Лейла Сауая от Агенцията за развитие на инвестициите в Ливан /Investment Development Authority of Lebanon – IDAL/ отбеляза, че Ливан вижда възможност за износ към България на продукция от силно развития селскостопански сектор в страната, особено в търговията с ядки и зехтин. IDAL предлага поощрения за инвеститори в 8 основни приоритетни сектора: технологии, информационни технологии, храни и напитки, туризъм, индустриално развитие, медии и телеком. IDAL издават сертификати за облекчения за период от 10 г. за инвестиции в по-слабо развитите региони на страната.

Още макроикономически данни за страната, информация по сектори и списък с поощрения може да прочетете в презентацията на Агенцията за развитие на инвестициите в Ливан, достъпна тук.

Специален гост на семинара в Бейрут беше г-н Фади ел Гамайел, президент на Асоциацията на ливанските индустриалци.

Домакин на официалната вечеря по повод семинара беше г-н Набил Итани, председател и генерален мениджър на Агенцията за развитие на инвестициите в Ливан.

На откриващата среща присъстваха и представители на Асоциацията на завършилите в български университети ливанци. Асоциацията има 500 члена в Ливан. Представители на Асоциацията споделиха проблеми, свързани с приемането на ливански студенти в български университети, и изразиха желанието си този процес да се подобри.

Посещението продължи с представяне на София пред Търговската, индустриална и земеделска камара на Триполи и северен Ливан, под любезното домакинство на г-н Туфик Дабуси, президент на Камарата и завърши с презентация пред Търговската, индустриална и земеделска камара на Сидон и южен Ливан, под любезното домакинство на г-н Мохамад Салех, президент на Камарата.

В срещите участва и г-н Георги Недялков, търговско аташе в Търговското представителство на България в Триполи.

 

Столичната агенция за инвестиции изказва специални благодарности на Ливано-българския бизнес съвет и неговия президент г-н Ахмад Аладин за чудесната организация, изключителното гостоприемство и предоставената възможност да представим София и България в Ливан. Впечатлени сме от широкото отразяване на срещите от местните медии, в социалните мрежи и между заинтересованите институции в Ливан.


Изказваме специални благодарности за любезното домакинство  на г-н Шукер, председател на Търговската, индустриална и земеделска камара на Бейрут и мухафаза Горен Ливан и  и Председател на икономическите органи на Ливан, на г-н Туфик Дабуси, президент на Търговската, индустриална и земеделска камара на Триполи и северен Ливан, и на г-н Мохамад Салех, президент на Търговската, индустриална и земеделска камара на Сидон и южен Ливан.


Особено сме благодарни и на г-н Набил Итани, председател и генерален мениджър на Агенцията за развитие на инвестициите в Ливан /Investment Development Authority of Lebanon – IDAL/, за любезното домакинство на официалната вечеря по повод посещението.


Благодарим на г-н Фади Даук, за информативната презентация и за участието в семинара.


Ако се интересувате от бизнес контакти с организации и компании от Ливан, не се колебайте да се свържете с екипа ни на имейл nadia.soultanova@investsofia.com, както и за конкретни насоки и възможности, които набелязахме в рамките на бизнес визитата ни.

X