Sofia-Investment-Agency-visit-to-Lebanon
Столичната агенция за инвестиции представи инвестиционната среда в София пред трите най-големи търговски камари в Ливан
27.03.2018
TELUS International планира да назначи още 2 000 служители до 2020 г.
01.04.2018

Проучване към проекта Digital Cities Challenge ще определи нивото на дигитална зрялост на София

На 29 и 30 март екипът ни проведе редица срещи и интервюта в рамките на участието ни в програмата за менторство и работа в мрежа Digital Cities Challenge на Европейската комисия, в която София като град спечели участие заедно с още 15 европейски града. Срещнахме се с редица експерти и организации, които заедно със Столична агенция за инвестиции работят по проекта Digital Cities Challenge. Разговорите и интервютата са допълнителна част към онлайн проучване между 30 заинтересовани и с отношение към темата организации в София, а от събраните данни в проучването ще бъде направен анализ за нивото на дигитална зрялост на града, силните страни и областите, които имат нужда от подобрение и ще бъдат набелязани конкретни стъпки за напредък.

Столична агенция за инвестиции изказва специални благодарности на всички местни партньори, които взеха участие в проучването и отделиха време и усилия за дискусионните срещи през последните два дни – на г-н Николай Стойнев, Заместник-председател на Столичния общински съвет, Председател на комисията по стопанска политика и общинска собственост и Председател на Надзорния съвет на СОАПИ, на колегите от Столична община, проект Визия за София, София Тех Парк, Scale Focus, Булпрос, Telenor, представители от банковия сектор и академичните среди и на проф. Петко Русков, основател на магистърската програма в Софийския Университет „Технологично предприемачество и иновации в информационните технологии“ и ментор в Джуниър Ачийвмънт България.

Събраните данни и мнения са ценна първа стъпка към създаването на стратегия за дигитална трансформация на София и набелязване на конкретни проекти за изпълнение.

Целта на програмата Digital Cities Challenge е София, заедно с още 14 града, да получи стратегическа подкрепа в решаването и изпълнението на конкретни инициативи към дигитална трансформация на градската среда, обществото, бизнеса, предприемаческата среда, политиките и институциите.

След първия от поредицата семинари в Брюксел през февруари, се състоя и втората фаза на прием за Digital Cities Challenge и още 7 града от Европа се включиха към общо 15-те, които проектът допуска до метнорската програма. Това са Алкой (Испания), Арад (Румъния), Гран-Орли (Франция), Гимараеш (Португалия), Кавала (Гърция), Пори (Финландия) и Риека (Хърватска).

Профили на всички участващи градове /включително и на София/ може да видите тук: www.digitallytransformyourregion.eu/challenge-cities.

Ако искате да научите повече за проекта, може да се свържете с Надя Султанова, Главен експерт в отдел “Инвестиционен анализ” на Агенцията на имейл nadia.soultanova@investsofia.com.

Резултатите и заключенията от проведеното проучавне ще бъдат представени на работна среща през месец април. Каним всички заинтересовани партньори от публичния и частния сектор да се присъединят към работната среща.

Точната дата ще бъде обявена допълнително и публикувана на сайта на Столична агенция за инвестиции.

X