Очакванията за икономиката и инвестициите в България и региона през 2018
11.03.2018
Изданието “София – бизнес дестинация” вече е публикувано и достъпно за изтегляне
11.03.2018

Инвестициите в търговските имоти в ЦИЕ достигат близо 13 милиарда евро през 2017 г.

 

Според скорошен анализ на Cushman & Wakefield, обемът на инвестициите в търговски недвижими имоти в Централна и Източна Европа е достигнал близо 13 млрд. евро през 2017 г. Всички страни от региона са отбелязали ръст с валиден за всички държави динамичен темп, като най-бърз е бил растежът в Полша – 9% на годишна база. Чуждестранните инвеститори от Северна Америка, Азия и Южна Африка доминират на пазара, следвани от немски и австрийски купувачи.

Изминалата 2017 г. е белязана от две тенденции – търсене, което надвишава предлагането във високия сегмент и понижен апетит за имоти от по-ниските сегменти. Инвестиционната активност в търговските имоти в ЦИЕ достига 5 милиарда евро в Полша, 3,3 милиарда евро в Чешката република, 1,8 милиарда евро в Унгария, 1 милиард евро в Румъния, 876 милиона евро в България и 470 милиона евро в Словакия.

Ритейл секторът се представя с инвестиции в размер на близо 1,9 милиарда евро, следван от приблизително 1,4 милиарда евро в офисния сектор. Пазарът на индустриални площи се запазва без драстична промяна спрямо предходната година – на почти 900 млн. евро, докато приблизително 850 млн. евро бяха инвестирани в секторите туризъм и мултиффункционални комплекси. Хотелите се превръщат в привлекателeн продукт, с инвестиции за региона в размер на 862 млн. Евро.  В България ръстът в търсенето остава стабилен при офис площите и големите търговски обекти и леко се понижи при индустриални и складови площи.

Очаква се 2018 г. да бъде още една добра година за пазара на инвестиции в търговски недвижими имоти с най-активен приток на инвестиции от САЩ, Канада и Южна Африка. Очакванията са за сделки за над 3 милиарда евро за първото тримесечие на годината.

X