София е избрана за изграждането на център за свръхбързи изчисления
08.06.2019
Bosch Group откри официално новия си офис в София
25.06.2019

Българската AI екосистема – първи задълбочен доклад

 

SeeNews публикува новото си проучване „AI eкосистемата в България“, разработено в сътрудничество с международната компания за иновации Vangavis.

„AI eкосистемата в България“ е първият обстоен доклад, посветен на бързо развиващия се сектор на изкуствения интелект в страната.

Някои от ключовите заключения в доклада:

  • Нарастващата популярност на AI технологиите създава вълна от стартиращи компании в страната.
  • Търговията, финансите и медиите са водещи в прилагането на изкуствен интелект у нас с над 30 местни компании, които разработват решения за тези сектори.
  • Общо 47 предприятия развиват или използват AI в България; от тях 32 са стартиращи и скалиращи, а 15 са развити български или международни компании.
  • В сектора са заети над 3000 души; работните места, свързани с изкуствен интелект, съставляват 3% от общия пазар на труда в България.

Според доклада, стартъп екосистемата от компании, разработващи или прилагащи изкуствен интелект в България все още е в ранен етап от своето развитие, но през последните години е отбелязала значителен тласък. Една трета от всички компании, изследвани за доклада, са създадени през периода 2016-2018 г.

Докладът е достъпен за свободно изтегляне от сайта на SeeNews. Може да свалите пълната версия  от следния линк: reports.seenews.com.

X