Yotpo придоби столичната SMSBump – най-скъпият екзит за платформа, финансирана от български фонд за рискови инвестиции
03.03.2020
Гид към България – новата платформа за всички, които искат да се завърнат в България
03.03.2020

Новини от градската среда в София

 

 

Във второто издание на “Българските туристически награди” жури от България, САЩ и Швейцария отличи София с наградата за “Най-добра българска дестинация на годината”. Призът бе връчен на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, която обяви предстоящото през тази година откриване на 5 хотела с категории 4 и 5 звезди в София и се ангажира с развитието на конгресния туризъм в столицата. По думите й за последните десет години реализираните нощувки в София са се увеличили със 141%, а броят на туристите в категоризираните места за настаняване – със 132%. Още за туризма в София можете да научите от данните, изнесени по време на 7-та среща на Националния борд по туризъм. 

***

Google Maps пусна Live View за София в навигационната си система. Тя използва добавена реалност и позволява на пешеходците да виждат упътвания, насложени върху реалния свят, както и мини карта в долния ъгъл на телефона си. Функцията е активна за AR Kit/AR Core устройства и при райони с добро покритие от Street View за София. В Google Maps за България е активна и възможността за навигация при задаване на конкретен маршрут за различни превозни средства, включително и железопътен транспорт, освен стандартната навигация за пътуване с автомобил, обществен транспорт и придвижване пеша или с велосипед. 

***

От февруари Spark разполага с нови 80 електромобила Hyundai Kona, които вече са по улиците на София и очакват своите потребители. Общият брой автомобили в платформата за споделено ползване на електрически автомобили става над 350, а само от модела Hyundai Kona колите са 170. Добавена е и още една зона за наем и освобождаване на Spark – спортна база Бояна, с денонощен и свободен достъп и с две точки за зареждане с мощност 22 kw AC.

***

Над 40% от новите валидатори са вече инсталирани в превозните средства на градския транспорт. Устройствата са част от подготовката за стартиране на нова тикет система, която ще заработи в края на годината. Успоредно с това тече процес по премахване на апаратите, от които пътниците понастоящем купуват билети, съобщават от Центъра за градска мобилност. Очаква се новата система да спестява време и да гарантира по-лесно и удобно валидиране на пътниците в градския транспорт, но все още се обсъждат начините, по които те да бъдат таксувани – за изминато разстояние или за времето, което са прекарали в градския транспорт. Пътниците ще могат да зареждат превозния си документ чрез компютър, банкова карта или мобилен телефон и да го използват за всички видове градски транспорт – тролей, трамвай, автобус и метро.

***

На среща между главния архитект на София г-н Здравко Здравков и кметът г-жа Йорданка Фандъкова бе обсъдена планираната за следващата година реконструкция на площад “Света Неделя”, заедно с италианския архитект Массимилиано Фукса, спечелил конкурса за обновяване на пространството. Предвижда се представяне на проекта в рамките на няколко месеца пред гражданите. Проектът предвижда още издигане на високотехнологични навеси, които да осветяват нощем пространството, което ще остане пешеходно, но трамвайната линия ще запази движението си. В проекта е предвидено и изграждането на сухи фонтани, монтиране на пейки, зона за подвижни съоръжения, както и запазване на дърветата на площада. 

***

През месец април в София ще бъде открит Grand Hotel Millennium Sofia, първият по рода си хотел в България, който ще разполага с хеликоптерна площадка и 400 стаи, триетажен конферентен център с площ от 5000 квадратни метра с 14 мултифункционални зали. Хотелът ще разполага с 10 ресторанта и салона и с конгресен център за бизнес събития и конференции. На най-високите етажи ще бъдат разположени пет панорамни заведения, а на върха – хеликоптерна площадка – първата по рода си услуга, предлагана от столичен хотел. 

***

Одобрен е бюджетът на Столичната община за 2020 г., приоритетите в него са екологията и подобрението на средата в кварталите, подобрението на градския транспорт, пускането на новата линия на метрото, разрешаване на проблемите с въздуха в столицата. Друг основен приоритет е осигуряването на средства за медицинските сестри, учителите, социалните работници, както и изграждането на нови детски градини и основни ремонти на 25 училища и детски градини.

***

София Тех Парк отваря две нови пространства, насочени към новатори, изследователи, предприемачи, студенти, хора с идеи и към всеки, който би искал да реализира успешно иновативно начинание. Създаването на Groworking Space и Club House в сграда Бизнес Инкубатор стартира с 35 удобни работни места, които са проектирани да откликнат на нуждите на малки стартиращи фирми и на развиващи се технологични екипи. Пространството може да се посещава и индивидуално от предприемачи, студенти, ученици и хора, чиито проекти са само на ниво идея. Работните места могат да се наемат краткосрочно или дългосрочно. На разположение на наемателите ще са и зони за екипна работа, почивка, хранене, конферентни зали и други съпътстващи услуги. Ползвателите на Groworking Space ще имат възможност да осъществят тясна връзка с експертни екипи, ще имат достъп до обучения, менторски сесии, събития от календара на София Тех Парк, до програми и възможности за инвестиции и продължаващо развитие на иновативните им проекти. Предвидени са и детска зона за децата на работещи в споделеното офис пространство, озеленена паркова среда с открит фитнес и детска площадка. Club House е автономна част от Groworking Space и представлява многофункционална зала за формални и неформални събития, срещи, тийм билдинги, прожекции и други мероприятия в съвременно обзаведена среда. 

В пространствата София Тех Парк ще развива и подпомага и клубовете си по интереси. Сред тях са Space Club за космическите науки и технологии, Дрон+ Клуб, Предприемачи в науката, Робо Клуб в партньорство с асоциация PARA, Изкуствен интелект в партньорство с Клъстер “Изкуствен Интелект” и Анонимните новатори, основан по време на годишната конференция за изследователи, изобретатели, предприемачество и инвестиции Supersonic 2019. В календара на събитията са предвидени голям брой активности, насочени към по-широк кръг хора с интерес към иновациите.

X