Столичната “Евротръст Технолъджис” е първата компания, която успешно кандидатства по програмата City-to-City между София и Виена
05.03.2019
Manufacturing Industry in Sofia
СОАПИ публикува доклада “Преработващата промишленост на София”
05.03.2019

Национална клъстерна конференция в рамките на Европейските клъстерни седмици на ЕС

 

От името на Управителния съвет на Асоциацията на Бизнес Клъстерите в България отправяме покана да се включите в Националната клъстерна конференция на 26-27.03.2019 г. Събитието е под патронажа на Министерството на Икономиката и се провежда в партньорство с ИАНМСП и АРК Консултинг към Enterprise Europe Network-България, в рамките на Европейските клъстерни седмици.

Събитието цели да създаде предпоставки не само за нови възможности пред българските клъстери и бизнес, но и да постави началото на традицията за провеждане на годишна клъстерна конференция, подобно на добрите практики, познати в държави като Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Естония, Норвегия и Дания.

Множество делегати от чужбина вече са заявили интерес за участие, което превръща конференцията в платформа за създаване на международни контакти и позициониране на Европейската сцена. Желанието на организаторите е да се насърчат и подпомогнат българските фирми, предприемачеството и развитието на иновациите, да бъдат обединени стартъпите и представителите на бизнеса в клъстери за по-успешна интернационализация и конкурентоспособност.

Мястото на конференция е София Тех Парк, чийто екип партнира както за организацията на събитието, така и ще се включи с дискусионен панел, в който ще се поставят темите за смисъла, предизвикателствата, мястото в икономиката на страната, успешните модели на работа и взаимодействието с държавата на тех парковете.

В програмата ще бъдат включени теми, насочени към:

  • Стартъп компании – иновации, финансиране, бариери и предизвикателства, успешни истории
  • Индустрия 4.0
  • Дигитализация – дигитални и иновационни хъбове
  • Външни пазари с трети страни извън ЕС (Китай, Централни азиатски републики)
  • Иновационен и клъстерен мениджмънт
  • Клъстерни и иновационни политики
  • Модели на създаване на мрежи – Европейска мрежа на клъстерните асоциации, инициираната от АБК
  • Привличане и задържане на таланти
  • Инструменти за финансиране

Ще бъдат разглеждани следните индустрии: мехатроника и чисти технологии, био-технологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии, ИКТ, автомобилна индустрия.

Ако имате интерес да се включите в някое от посочените направления и/или бихте искали да предложите други теми, може да изпратите информация на адрес: office@abclusters.org до Март 2019г.

Участието в конференцията е безплатно, само след предварителна регистрация през официалния сайт на събитието.

Официалният език на събитието е английски език. Симултанен превод е осигурен за приветствената част, в рамките на първия ден.

При въпроси и необходимост от допълнителна информация, моля да се свържете с организаторите на:  office@abclusters.org и/или Теодора Жилкова, tjilkova@veritascluster.com, тел: + 359 8888 444 91.

 

X