Предстоящи събития в София
03.02.2020
Включваме се в seeSUSTAINtec
03.02.2020

Доклад на PARA: Успехите на България в роботиката и автоматизацията за 2019-та

 

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) публикува доклад за успехите на България в роботиката и автоматизацията през 2019-та година. Това е вторият годишен доклад на асоциацията, който проследява напредъка в областта на инвестициите, трудовата заетост и постиженията у нас при индустриалните роботи, роботите в сферата на услугите, както и проектите в сферата на образованието. Фесто, АББ, Кока-Кола, Цюлке Електроникс, Окадо са само част от успешните примери в доклада наред с много български проекти.

Документът на PARA включва и обзор на най-големия форум по роботика в България – Robotics Strategy Forum 2019, коментари за сектора от експерти, информация за ключови в областта събития у нас, както и най-важното от дейността на асоциацията и нейната разрастващата се мрежа от партньори.

Сред партньорите на ПАРА е и Столичната агенция за инвестиции, представена в отделни страници в доклада и с включен преглед на работата ни по Стратегията за дигитализация на София и създаването на нов ресор и длъжност заместник-кмет в Столичната община, отговарящ за дигитализацията и иновациите в града.

Секторът в цифри

  • – Над 950 млн. лева са приходите в сектора за 2019 г. 
  • – Служителите в сферата са над 5000. 
  • – Собствени продукти или услуги в сферата на роботиката и автоматизацията развиват 24 компании. 
  • – Освен тези дружества, сериозна развойна дейност извършва Институтът по роботика „Св. Ап. и Ев. Матей“ при БАН, а над 30 академии, клубове по интереси, специализирани училища и частни школи подготвят ученици и гимназисти в сферата на роботиката.

 

Постиженията, включени в доклада

Изминалата година беше динамична за робо сектора в България: беше създаден хуманоиден робот; робот за подпомагане на хора с увреждания беше отличен на Central European Startup Awards; родни компании създадоха човешка тъкан чрез 3D-биопринтер, електрически спортен автомобил с автономна технология, както и първото серийно автомобилно 3D табло; беше внедрена най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони в света. В страна бяха направени още много иновативни разработки в сферата на роботиката и автоматизацията, а София бе избрана за един от осемте центъра за суперкомпютри на ЕС.

Две умни фабрики ще отворят врати в България („Шнайдер електрик България“ и „Атаро клима“ ЕООД), а международни лидери избраха именно България като подходящо място, в което да внедрят най-модерните производствени линии в групите си и да развиват развойните си центрове. Сред тях са “Фесто Производство”, “Кока-Кола ХБК България”, „Монделийз интернешънъл“ и др. 

Докладът обръща внимание и на стартирали ключови проекти в сферата на научната инфраструктура, сред които: Центърът за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект (GATE), Центърът за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска и много други.

Пълния доклад можете да свалите от този линк.
За още актуални новини от областта на роботиката и автоматизацията в България може да последвате фейсбук профила на PARA.

X