Българска ИТ компания инвестира 100 000 лв. в нова тестова база в София
08.06.2019
София е избрана за изграждането на център за свръхбързи изчисления
08.06.2019

България с позиция нагоре в класацията Manufacturing Risk Index 2019

 

България се изкачва до 18-о място сред 48 локации по света в глобалната класация Индекс на риска за производителите 2019 (Manufacturing Risk Index 2019) на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Индексът оценява държавите по 20 различни критерия до финална класация в три категории: Общи условия, Оперативни разходи и Риск. Докладът разглежда локации, възприемани от глобалните производители като най-подходящи за разрастване или препозициониране на дейността. Страната ни редовно е в класацията, в първите 20 държави заради ниските оперативни разходи и добрите условия за индустриално производство.

Лидери в индекса за 2019 са Китай – заради големите инвестиции на правителството в технологии, и САЩ – заради минималния риск от икономически и политически заплахи.

Сред европейските държави най-добре стои Чехия (на 6-о място в общата класация). Други централноевропейски страни на челни позиции са Полша, Латвия и Унгария.

Китай е начело и при разглеждане на данните на база ниски оперативни разходи. Азиатските страни като цяло доминират в Топ 10 по този критерии. Извън Азия в челната десетица по този критерии са само Литва и Румъния – на осма и девета позиция.

Пълният документ Manufacturing Risk Index 2019 е достъпен тук.

X