Столичната община създаде единна информационна система по въпроси от граждани за COVID-19
30.03.2020
Столичният финтех стартъп Payhawk привлeчe инвестиция от 3 млн. eвро
03.04.2020

Защо София? със Станислав Протасов, съосновател на Acronis

 

През 2018 г. Acronis избра София за мястото, където да изгради своя европейски център за научноизследователска и развойна дейност. Нашият екип партнира на компанията през целия процес по установяване на операции в столицата. Офисът в София стартира с 30 души, а днес служителите на световния лидер в кибернетичната защита в столицата са над 200. 

Станислав Протасов, съосновател на Acronis, разказва какво прави София място за стартиране на успешен бизнес и разработване на локални решения с глобално приложение.

Преди две години Acronis избра София за мястото, на което да установи своя европейски развоен център за киберзащита, AI и блокчейн проекти. Защо София?

Решението ни беше добре обмислено. В действителност ни отне 3 години проучвания да открием идеалното за нас звено в Европа. Затова, освен България, лично посетих Малта, Балтийските държави, Австрия, Германия и Швейцария. Търсихме наличие на квалифицирани кадри, добра данъчна система, цена на живот, състояние на икономиката и др. В крайна сметка, избрахме България пред другите Европейски страни.

Спряхме се на България заради местоположението на страната, статута й на членка на Европейския съюз и факта, че местната икономика има добър потенциал за бъдещ растеж. Също така, по това време вече имахме основа за отварянето на офис именно тук и това беше нашето 12-годишно сътрудничество с T-Soft, столична софтуерна инженерна компания, която Acronis придоби малко преди встъпването си.

Това сътрудничество беше добра основа, на която да стъпим. В рамките на две години, екипът ни се  увеличи от 20 до над 200 души. На път сме да имаме най-големия R&D център в София и очакваме екипът да се разрасне до 1000 души в следващите няколко години.  

Смятате ли, че кадрите в България (и в Централна и Източна Европа като цяло) притежават уменията, търсени в технологичната индустрия? 

Нивото на инженерното образование в Западна, Централна и Източна Европа и особено в България, традиционно е добро. Има много добри университети, а завършилите са висококвалифицирани. В Acronis разработваме иновативни продукти, затова търсим талантливи и изключително квалифицирани специалисти. Сътрудничеството с университетите е един от начините да се свържем с тези таланти. R&D присъствието в университетите е от полза както за академичната общност, така и за компаниите. Тясното сътрудничество с индустрията ще подобри нивото на квалификация на студентите и ще подкрепи финансово университетите. Компаниите, от своя страна, ще придобият по-голям достъп до най-съвременните изследвания и научни таланти. Софийските университети са отворени за такова сътрудничество и аз съм оптимист за бъдещето на българското висше образование.  

Кои добри практики бихте споделили с други компании, които търсят разрастване на дейността си с центрове на нови локации? Бихте ли препоръчали страна от Централна или Източна Европа?

Не разглеждаме Централна и Източна Европа отделно от ЕС. Европейският съюз има едни от най-талантливите IT специалисти в света. Според различни източници, през 2016 е имало приблизително осем милиона специалисти в Европа, около пет милиона в САЩ и шест милиона в Китай. В момента има девет милиона в ЕС. Европа изпревари САЩ и Китай и мисля, че всяка IT компания би имала полза от отваряне на офиси страна от Европа. 

В случай, че планирате да отворите R&D център в някоя нова страна, бих препоръчал следването на тези стъпки:

  1. Започнете с намирането на партньор за сливане или придобиване (M&A). Ще се нуждаете от хора с местно на мислене и пазарен опит, включително от пазара на труда. Стартирането с този вид подкрепа е по-лесно, отколкото старт от нулата.
  2. Направете детайлно проучване, преди да вземете решение. Проучете законите за данъчното облагане, авторското право и миграцията. Ако отваряте офис в държава, която е извън целевата група, това би бил скъпоструващ избор за компанията.
  3. Преместете някои от основните си служители. Невъзможно е да се изгради нов  R&D център без обмен на знание. Ще се наложи да преместите хора с ключови компетенции и мениджърски умения. Например, в момента Acronis има четири ръководни лица на ниво изпълнителен директор, които работят в софийския R&D център.
  4. Развийте взаимоотношенията си с професионалните, академични и медия медийни общности и включете местния екип. Това ще помогне да изградите компанията си като важна част от регионалнияата бизнес пейзаж екосистема и ще мотивира екипа ви. 

Acronis наскоро обяви инвестиция от $147 милиона от инвестиционен кръг, воден от Goldman Sachs. С това достигате статут на “еднорог”. Поздравления! Какво ви предстои?

Благодаря ви. Тази инвестиция в Acronis означава, че ще продължим да предоставяме решения за кибер защита, като в същото време трансформираме индустрията. Успешно внедряваме новия подход за киберсигурност, който се занимава с петте вектора на киберзащитата – гарантиране на сигурността, достъпността, поверителността, автентичността и сигурността на данни, приложения и системи (SAPAS).

Планираме агресивно да разширим екипите си за научноизследователска и развойна дейност в САЩ, България, Сингапур и в други страни. Изграждаме мрежа от оперативни центрове за киберзащита (CPOC), за да мониторираме съвременните заплахи и да изграждаме лесни, ефикасни и сигурни решения за киберзащита. Центровете позволяват на Acronis да наблюдава заплахите във всички часови зони, в режим 24/7.

Ще ускорим и разработването на други проекти и продукти на Acronis.

Фактът, че компанията е базирана в Сингапур, според вас улеснява ли изграждането на доверие, когато предприемате операции в различни страни по света?

Всъщност Acronis е швейцарско-сингапурска компания със седалища в Шафхаузен и Сингапур. Сингапур е стабилен, образован и неутрален дом за много технологични компании. Що се отнася до условията за правене на бизнес, той  много наподобява Швейцария. Ние сме глобален бизнес и за нашите партньори и клиенти е важно да разберат, че сме неутрални. Защитаваме данните на нашите клиенти и те трябва да са сигурни, че сме извън всякакъв политически, локално или географски обусловен контекст.

Как оценявате общия бизнес климат в София днес? С какви трудности сте се сблъсквали досега?

В момента София е добро място за софтуерен бизнес, но има възможности и за още подобрения. Софтуерният бизнес е глобален по своята същност, така че за ефективни операции се нуждаем от повече мобилност. Ще се радвам, ако София се развие като следващ европейски авиационен център. Настоящата ситуация с COVID-19 очевидно е намалила значително международните пътувания и се отразява на целия свят. Но след като ситуацията се подобри, този сценарий е повече от възможен.

Друго предизвикателство е дългият бюрократичен процес за назначаване на хора от други страни. За да развие икономиката си, България се нуждае от нови хора с експертни знания, но се оказва, че преместването им тук е трудно. Процесът по наемане на чуждестранни квалифицирани специалисти отнема от четири до осем месеца. Например, първо трябва да намерите и наемете апартамент и да се регистрирате на адрес, за да можете да получите „синя карта“, с която да бъдете официално нает в българско предприятие. Това често отнема три или четири седмици от момента на влизане в страната. Друг пример – можете да кандидатствате за преместване на семейството ви само след като приключите процеса на своето установяване. За сравнение, в Сингапур целият процес на преместване отнема около месец и можете да се преместите едновременно със семейството си.

Може би това не е толкова важно за големия бизнес, като Google или Microsoft. Те изпълняват планове от десетки години, а отварянето на офиси за 12 месеца не е проблем. Но за малкия и средния бизнес това може да бъде истинска пречка за влизане в страната.

Мисля, че подобни препятствия не трябва да съществуват в бъдеще. 

От аутсорсинг дестинация до място за създаване на локални решения с глобално приложение – наистина ли София премина в този нов етап?

Няма съмнение, че българската икономика ще расте. България получава рекорден обем чуждестранни инвестиции в софтуерния и ИКТ сектор, най-вече в София. Българските инженери придобиват все по-добра техническа квалификация. Това увеличава тяхната стойност на технологичния пазар. Поради това, и с помощта на икономическия растеж, аутсорсингът на IT в България ще отстъпи място на Коста Рика или Филипините. Така че следващата логична стъпка се движи към разработването на продукти. Това се случва във всички страни с растяща икономика. Това е добре за икономиката на страната като цяло и с най-голяма сила важи за софтуерната индустрия.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броят на външни и български инвеститори?

София вече има специално звено в управлението на града, което да работи в тази посока и това е вашият екип, на Столичната агенция за инвестиции. Това е добър инструмент за привличане на инвестиции. Мисля, че ясните цели пред такава агенция могат да помогнат. Например да се планира привличането на все повече компании с всяка следваща година, да се опростяват процедурите, касаещи назначаването на кадри и др. 

Друго, което също може още да се подобри, са поощренията и отношение на целенасочено внимание към инвеститорите, а не те просто да бъдат приемани за даденост. Световните компании и инвеститори винаги имат избор. България е атрактивна страна за инвестиции поради доброто си местоположение и данъчните условия, които са едни от най-добрите в ЕС за подобни компании. Въпреки това, има редица сходни по условия държави, като да речем Естония. Демонстрирането на ангажираност към инвеститорите чрез организирането на срещи с важни местни фигури и представители на институциите, запознаването на потенциалните инвеститори със средата в града, предоставянето на насоки за намиране на офис и предлаганено на директна помощ при какъвто и да е проблем, са все неща, които могат да наклонят избора на един инвеститор в полза на България.

Непрекъснатите усилия в тази посока ще направят България още по-привлекателна дестинация за софтуерен бизнес.

 

X