Възможности за финансиране
05.03.2019
Николай Стойнев, председател на Надзорния съвет на СОАПИ: „Бизнес зоните са фактор за по-добра градска среда“
28.03.2019

„Защо София?“ с шведско-българската ATEM Entertainment

 

ATEM Entertainment e основана през 2003 г. в Швеция от Мария Аврамова и Кристер Хаглунд. Компанията работи по проекти, свързани с видео производство, анимация и илюстрации, дизайн и продуциране на късометражни филми, музикални клипове, игри и книги. Някои от филмите са спечелили много номинации и награди от международните фестивали. Екипът на ATEM извършва и консултантска дейност към други филмови дейци и анимационни компании и помага с експертизата си при пресъздаването на рекламни, пълнометражни и късометражни филми.

Мария има 14 години опит в създаването на анимация, филми и реклами. Тя е сценарист, режисьор и творчески продуцент на ATEM. Другият съосновател в компанията – Кристер Хаглунд, е работил по редица проекти като илюстратор, 3D, 2D и стоп моушън аниматор, редактор и сторибордист. В ATEM е продуцент и разработва игри.

 

Преди една година ATEM Entertainment премества дейността си от Швеция в София, България. Мария и Кристер разказват какво прави София място, където компания от творческия сектор може да продължи успешното си развитие.

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

Мария: Основахме Atem в Швеция преди 15 години, когато започнахме да се занимаваме с анимация за филми, рекламни и музикални клипове. Днес, освен че консултираме външни проекти, създаваме и продуцираме собствена продукция – филми, игри, книги и др. Профилирани сме най-вече в анимационни филми и настолни игри.

Кристер: Atem Entertainment създава така наречената нематериална собственост, тоест истории. Space Yoghurt e последното ни творение и телевизионните серии частично са направени в България. В момента имаме дейност в Швеция, Италия, САЩ и Германия.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Мария: Това че съм българка беше ключов момент, разбира се. Макар да прекарах 24 години в Швеция, винаги съм знаела колко много таланти има у нас. Намерихме тук подходящите партньори и направихме първия сезон на сериала, още докато бяхме в Стокхолм. Проектът беше успешен и решихме да работим по втория сезон на място. Хората тук се стремят към най-високо качество на изпълнението и са много мотивирани. Отнасят се към работата си изключително отговорно.

Кристер: Източна Европа скоро ще премине през Златен век. Предстои интересен и динамичен период. След като вече имах опит по реализирането на наш проект с компании от София, решихме да изпълним и по-големия Сезон 2 на телевизионния сериал отново тук.  

Има ли други местни или чуждестранни компании, които са ваши конкуренти?

Мария: Да, много. Приятелите ни от Zographic films също работят по много външни проекти и наемат хора на проектно ниво. Тук са и Ню Бояна, които работят по визуалните ефекти на редица холивудски блокбъстери. Познавам още 2-3 компании, които работят в областта на анимацията. Вероятно има още много други, които не познавам към момента.  

Кристер: Ню Бояна е най-голямата компания тук и водещ пример за филмовата индустрия в България. По изключително интересни проекти работят и Cinemotion и Zographic.

Какви предимства предлага градът?

Мария: Качеството и цената. Голямо предимство е, че знам езика, въпреки че много хора вече говорят и английски, така че няма езикова бариера.

Кристер: Съотношението между качество и цена. Но също и по-голямото културно сходство между нас, в сравнение с по-евтини региони от Азия, например.

Swimming Pool

Today we are proud to announce the completion of Season 2 of the tv-series Space Yoghurt. We celebrate this by showing you the episode Swimming Pool (make sure to watch it in HD).Big thanks to all who have been involved in the production and stay tuned for more episodes around the globe.#atementertainment #spaceyoghurt

Публикувахте от Atem Entertainment в Понеделник, 30 юли 2018 г.

 

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Мария: Основното беше недостатъчният брой хора с подходящи умения, основно аниматори и сторибордисти, с които да изпълним продукцията изцяло в България. Това би могло да забави развитието ни тук, но имаме планове как да се справим с това. Като например да създадем обучителни курсове за млади таланти и така да запълним липсващото звено.

Кристер: Манталитетът. За съжаление, голям брой българи не осъзнават своя потенциал и потенциала на страната, в която живеят. Младите хора са доста по-отворени към нови възможности и никога не биха отделили половин час от една среща в казване на “О, не, това няма как да бъде направено!”. Липсата на електронна инфраструктура, тромавото и нецифровизирано управление на фирмите също може да бъде предизвикателство. Но всичко това се променя и скоро ще бъде отминал период.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Мария: Като чудесен. Усеща се жизненост, много неща се случват. Хората като цяло са по-оптимистични, в сравнение с преди 24 години, когато напуснах България. По-творчески настроени са. Особено тези с предприемачески дух. Разбраха, че вратите сега са широко отворени и че могат да създадат възможности сами за себе си. Има, например, творчески състезания в архитектурата и дизайна, или за най-добрите ресторанти и кафенета, създават се нови пиеси, филми, музикални събития – непрекъснато изникват нови и нови неща. Технологичният сектор също процъфтява.

Кристер: София се разраства. Развиват се както хората, така и бизнесът. Преходът от затворена към отворена страна е бавен. Но това има много предимства. Традициите и културата са все още тук и и хората започват да виждат стойността на своята богата история.

Смятате ли, че местните и чуждестранни инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Мария: От гледна точка на хората от по-развитата част на Европа, там където живях последните години, България е все още място, на което трудно биха се доверили. Една от причините е старата репутация на Източна Европа. Това е проблем и за България. Все още битуват репликите “Нищо не може да се постигне в България” или “българска работа” като синоним на недобре свършена работа. Нещата вече не стоят така. И това схващане трябва да бъде изтрито от представите.

Другото нещо е бюрокрацията и бумащината. Хората тук и извън страната ни мислят, че на Запад всичко е по-лесно. Но това не е така. Това, което прави нещата там по-лесни е, че всичко е дигитализирано. И аз виждам тази трансформация и тук. Факт е че един път дойде ли инвеститор тук, веднага се убеждава във всички предимства.

Кристер: Хората, които се грижат за имиджа на страната, могат да са се справят и по-добре. Но всяка монета си има две страни. Западът все още има схващането за бедна източна държава, но постепенно това разбиране започна да се променя, тъй като България се обновява откъм модерна инфраструктура, променя се и манталитетът на хората. Притокът на чужденци непрекъснато ще нараства.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Мария: Повече седмични или месечни срещи за бизнеса. Известни са ми споделени работни пространства като Puzl или Betahaus, които редовно организират подобни събития, най-вече за компаниите в технологичния сектор. В нашия сектор също трябва да ставаме по-добри – като работим заедно и обменяме опит.

Кристер: Инициативата на нашия приятел и директор за България на СААБ Стефан Бенгтсон да създаде SweCham България (Шведско-българска търговска камара). Това е чудесна платформа. Тя може да покаже всичко, което вече е налице и какво може да се очаква в бъдеще.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Мария: Бих поставила приоритет на дигитализацията на дейностите, свързани с държавната администрация. Това със сигурност ще привлече повече чуждестранни инвеститори. Бих се радвала да видя повече професионални училища и курсове, които да обучават младите таланти за конкретни квалифицирани умения.

Работната среда също трябва да се промени. Мениджърите на компании трябва да разберат, че хората са най-големия им ресурс. Да се грижиш за служителите си е от изключителна важност. Много компании вече имат това разбиране, но има още много какво да се направи, за да задържим компетентните кадри в страната.

Кристер: Инфраструктурата може да се подобри още. И физическата, и дигиталната. Бюрокрацията трябва да се премахне. Също така, България трябва да започне да мисли в по-далечна перспектива. Краткосрочните ползи не създават добри партньорства, нито силни икономики.

Как ще сравните инвестиционния климат в България спрямо други държави в региона?

Мария: Като страхотна сделка. Различното тук е, че хората не разчитат на публично финансиране. Намират алтернативни начини да финансират бизнеса си. Това има и добра, и лоша страна. Винаги е добре да имаш някаква институционална подкрепа зад гърба си, но пък от друга страна, липсата й прави хората изключително находчиви и креативни към начини да разрастват бизнеса си. Трябва само да преодолеем негативизма и недоверието в собствения ни потенциал.

Кристер: Балканите са изключително пъстър регион и всяка държава се справя по свой различен начин с целите си. Едно от най-големите предимства на България е, че не е приела еврото. Малка развиваща се страна трябва да управлява напредъка си със собствени средства и ресурс.

Ще отбележа и нещо, свързано конкретно с кинопроизводството. България предлага изключително разнообразна природа: от тропически плажове до покрити със сняг планини.

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Мария: Родена съм в Несебър – също красив град и място с предприемчиви хора. Харесвам природата и климата тук, храната, хората и чувството им за хумор. Всяко малко местенце в България има свое уникално излъчване. Има толкова неща, които можеш да видиш и да направиш. Харесва ми и че хората тук се подкрепят. Много хора не биха се съгласили с мен, но моята гледна точка и личният ми опит са различни.

Кристер: Разбирам че след комунистическия режим повечето българи са възприели предприемаческа нагласа. Дали е малък местен магазин или голям производител – няма значение. Този дух ще се развива и ще помага на България да процъфтява. Виждам промените, които се случиха тук от първото ми посещение преди 15 години досега – от малкия реновиран площад в Дупница до оживените улици в София.

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

Мария: За първи път живея в София и бях изненадана да видя колко се е променил градът по позитивен начин – инфраструктурата, социалния живот и др. Храната, разбира се, е чудесна. Осъзнавам колко ми е липсвала българската кухня. Но и разнообразието от ресторанти с кухня от цял свят е наистина приятна изненада.

Обичам парковете и събитията на открито през лятото. Близостта до много ски курорти. И разбира се, цените – за нас, идващите от страна с най-висок стандарт и най-високи данъци в света, тук те са много по-ниски.

Виждам също и че разходите за живот могат да варират доста и всеки човек може да си позволи хубав и просторен апартамент на приемливи цени дори за българския стандарт. Достъпът до пресни плодове и зеленчуци също е голям плюс.

Все още не съм много запозната с образователната система.

Кристер: Най-хубавата изненада за мене беше, че България има хокейни отбори. Като бивш хокеист се надявам да имам ново поле за изява и може би ще допринеса за българската хокейна сцена.

Що се отнася до здравеопазването – миналото лято се разболях сериозно и, ако не беше големият екип на Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, нямаше да мога да говоря с вас сега. Винаги ще бъда благодарен.

И да, българите са хора, с които можете да се гордеете. Повярвайте ми и вдигнете поглед от недооправения тротоар, за да погледнете прекрасната планинска гледка толкова близо до София.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Мария:

Витоша 

Южния парк

Ресторант “Щастливецът”

Булевард „Витоша“

Всички малки местенца за вкусен домашно приготвен обяд

 

Кристер:

Южния парк

Зимния дворец на спорта

Хората в София

Витоша 

Всеки ресторант, в който приготвят Миш-маш

 

X