„Защо София?“ с Алексей Рубцов, управляващ директор на Luxoft Bulgaria

Алексей Рубцов, управляващ директор на Luxoft Bulgaria

Luxoft (NYSE: LXFT) е глобален доставчик на иновативни технологични решения, които осигуряват измерими бизнес резултати за големи международни корпорации. Услугите и продуктите на компанията включват стратегическо консултиране, услуги по разработване на потребителски софтуер и изграждане на цифрови решения.

Luxoft изгражда конкуретни предимства за клиентите си с експертизата си в различни индустрии – финансови услуги, автомобилостроене, комуникации, здравеопазване и науки за живота. Компанията поддържа екипи от висококвалифицирани специалисти, за да осигури внедряването на иновативни решения, които да отговарят на предизвикателствата в бързо развиващия се дигитален свят. Luxoft има над 13 000 служители в 42 офиса в 21 страни – Северна Америка, Мексико, Западна и Източна Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Африка. Основана в Tortola, Британски Вирджински острови, компанията е с основно седалище в град Цуг, Швейцария и е регистрирана на Нюйоркската фондова борса.

Алексей Рубцов, управляващ директор на Luxoft Bulgaria, разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес.

 

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

Развойният център на Luxoft в България отвори врати през февруари 2014 г. и към днешна дата работи с приблизително 300 IT специалисти в офиса си в София. Понастоящем фирмените операции тук са фокусирани върху развитието на софтуер за автомобилната индустрия, както и за клиенти в секторите финанси и бизнес услуги. Компанията активно се стреми да разшири бизнеса си и дейността си на местния пазар.

 

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

Постоянно се увеличава търсенето на инженерните решения, които Luxoft предлага. Това ни накара да разширим присъствието си в Централна и Източна Европа и да продължим да развиваме нашия глобален модел за доставка на продуктите ни. България е известна с доброто техническо образование на специалистите тук и винаги е била ИТ центърът в Източна Европа. Това, както и инфраструктурните предимства на локацията, ни привлече да отворим център за развитие именно тук в София. Географската достъпност и наличието на квалифицирани кадри ни убедиха, че България е много подходяща дестинация за семейството на Luxoft, а конкретно столицата има добра инфраструктура и богатство от таланти в информационните технологии.

 

Има ли други местни или чуждестранни компании, които са ваши конкуренти?

Да, много компании предлагат сходни услуги и продукти на широк кръг клиенти от цял свят.

 

Какви предимства предлага градът?

Добре развита и ценово ефективна инфраструктура.

 

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Нашият бизнес е изцяло обвързан с достъпа до качествени кадри и, бидейки част от един силно конкурентен пазар, очакваме да имаме възможност по-лесно и по-бързо да привличаме специалисти от чужбина, за да сме в готовност да отговаряме на нарастващото търсене на услугите ни.

 

Как оценявате общия бизнес климат в София?

В ИТ сектора бизнес условията са стабилни и, в действителност, много подобни на сходни локации в Източна Европа.

 

Смятате ли, че местните и чуждестранни инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Моето лично впечатление е, че София се възприема като добро място за бизнес и като цяло единственото затруднение, което сме имали, е липсата на по-широка възможност за бърза мобилност на работната сила, когато това е необходимо. Регулациите в Полша създават по-добри условия в това отношение.

 

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Сравнено с 2014 г., когато установихме операциите на Luxoft в София, днес голяма част от показателите в бизнес климата са подобрени. Увеличаването на преките инвестиции в ИТ сектора повлия позитивно на всички технологични компании. Вижда се, че качеството на инженерите и разработчиците постоянно се подобрява, благодарение на подкрепата на дъжавата в образователната система и заради постоянното създаване на различни центрове за ИТ обучения. Интернет достъпът и свързаността се подобриха заедно с възможностите за услуги в рамките на споделената икономика. В момента много силно влияние върху средата в сектора оказва и дейността на технологичния парк София Тех Парк.

 

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Подобряването на инфраструктурата винаги е инвестиция, която си заслужава, тъй като предизвикателствата растат и ще продължават да растат. Инфраструктурата е много важна и е на първо място. Конкретно за нашия сектор – от изключително значение са кадрите. Трябва да има възможност за постоянно развитие и обучение в нови умения. Би било чудесно да има възможност за внасяне на таланти от чужбина, за да се подсигури стабилен старт на компаниите в процеса на адаптация и развитие на местния пазар. Такъв подход би съкратил времето за възвръщане на инвестицията и ще даде възможност за по-бързо реинвестиране в развитие и мотивиране на местните таланти.

 

Как ще сравните инвестиционния климат в България спрямо други държави в региона?

Както вече споменах, условията са сравними с тези в Полша и подобни на тези в Румъния, с изключение на по-малкия общ брой специалисти в сектора. В данъчното облагане и общите разходи за бизнеса България и София предлагат по-добри условия от повечето места, на които компанията има свои офиси.

 

Като чуждестранен инвеститор у нас, какво ви привлича или изненадва най-много в София и България?

Нивото на владеене на английски език, достъпът всякакъв вид услуги и цената, на която се предлагат – това са нещата, които ме изненадаха много приятно.

 

Как Ви изглеждат София и България като място за живот?

Въпреки нарастващия брой на автомобилите в София, градът все още е удобен за шофиране за тези, които предпочитат да се придвижват с кола. Общественият транспорт е много добре развит и все пак е фактор, който трябва да съобразиш, когато избираш в коя част на града да живееш. Таксиметровите услуги добре компенсират евентуални неудобства, тъй като са наистина евтини.

Градът е много зелен и винаги можеш да намериш място за почивка след работа или през почивните дни. Има много събития през цялата година, повечето от тях са много по-достъпни, отколкото в големи градове като Москва или по-малки градове като Вроцлав в Полша.

Считам София за чудесен град, достатъчно голям, за да предлага всичко, от което имаш нужда, но не така мащабен, че да се чувстваш изгубен. Цените са чувствително по-ниски, отколкото в други страни, дори ако сравняваме София с много по-малки градове от Европа и света. Храната е чудесна – от национална кухня и ястия с традиционни съставки до гурме предложения на наистина разумни цени.

Медицинските услуги са достъпни и адекватни в отношение качество-цена.

 

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

Южния парк, малките улички в центъра, малките уютни места с добро кафе и чудесни сладкиши, Операта и това, че Витоша се вижда от всяка част на града – гледката към планината ми действа успокояващо.  

 

X