„Защо София?“ с Алексей Рубцов, управляващ директор на Luxoft Bulgaria
22.10.2018
Покана към български студенти за участие в менторска програма „Променящи бъдещето“
29.10.2018

София и Виена подписаха споразумение за взаимна подкрепа на стартиращи компании

На 22 октомври, след официална среща във Виена между кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на Виена г-н Михаел Лудвиг, двата града подписаха споразумението „City-to-City Agreement“ за бизнес подкрепа към компании, които искат да стартират операции в столицата-партньор. Специален фокус на споразумението са компании от секторите Финансови технологии и Биотехнологии и Науки за живота.

Споразумението беше подписано от изпълнителните директори на бизнес агенциите на двете столици – г-н Герхард Хирци, управляващ директор на Виенската бизнес агенция (Vienna Business Agency) и г-н Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции. По силата на договореното партньорство, предприемачи от София, които искат да развият бизнес във Виена и компании от Виена, които искат да установят операции в София, ще получават стартова подкрепа за коуоркинг офис, информация, контакти с инвеститори и с участници в екосистемата в съответния сектор, настаняване в града и др.

Споразумението бе сключено в рамките на паралелното събитие „25 часа във Виена“, в което 11 български финтек и биотехнологични компании, придружавани от кмета Йорданка Фандъкова, се включиха в серия от бизнес срещи с австрийски организации и компании. Програмата през двата дни имаше за цел да запознае българските предприемачи с бизнес средата във Виена, да им помогне да установят ключови контакти с местните партньори и да обсъдят възможности за сътрудничество.

В експат центъра на Виенската бизнес агенция на българските компании бяха представени възможностите за бизнес в австрийската столица и как да установят дейност в града. В презентациите участваха експерти на Виенската бизнес агенция, на международната мрежа за професионални услуги Deloitte, както и на Инвестирай в Австрия – националната компания за насърчаване на инвестициите, която предоставя професионални консултантски услуги на чуждестранни компании, които възнамеряват да създадат дъщерни или основни офиси в Австрия.

Българските компании бяха посрещнати и в weXelerate най-големият мултикорпоративен акселератор в Европа, който предоставя на компаниите безплатна подкрепа, насочена към улесняване на продажбите, растеж и навлизане на нови пазари. В weXelerate се проведе и разговор с Алекс Жигаев, част от екипа на Speedinvest – нов паневропейски вертикален фонд за рисков капитал. Алекс Жигаев е професионалист с 15 години опит в бизнес стратегия, бизнес операции и предприемачество.

Финтек компаниите от София се срещнаха и с екипа на Elevator Lab – най-големият корпоративен финтех акселератор в Централна и Източна Европа, създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл. Акселераторът има за цел да открива най-добрите стартъп компании в областта на финансите и да изгражда дългосрочно сътрудничество между тях и банките в Групата Райфайзен.

Биотехнологичните компании бяха посрещнати от Петер Холваш, изпълнителен директор на LISA Vienna съвместен проект в областта на Науките за живота на Австрийската икономическа агенция и Виенската бизнес агенция. LISAvienna подкрепя иновативни компании в областта на биотехнологиите, фармацевтиката и медицината. Платформата свързва компании с партньори за развитие и с ключови клиенти. С дейността си организацията допринася за позиционирането на Виена като един от водещите европейски иновационни центрове.

През втория ден българските компании, заедно с кмета Йорданка Фандъкова, посетиха кампуса Vienna BioCenter /VBC/ – водеща научноизследователска институция, клъстер от научни институти и компании. VBC има 30-годишна история и започва с дейността на Research Institute of Molecular Pathology (IMP), който отваря през 1988 г. В момента във VBC работят повече от 1 700 научни работници в сферата на биотехнологиите от над 70 страни и около 600 студента. Кампусът разполага с над 90.000 m² офис и лабораторно пространство и днес е асоциация от 4 научно изследователски института, 18 биотех компании, обслужващи компании и бизнес инкубатор. Четирите изследователски института поддържат обща докторантска програма с около 130 докторанта. Учените от VBC са спечелили над 40 гранта от Европейския изследователски съвет (ERC) на стойност над 80 милиона евро и седем от престижните награди Wittgenstein.

В срещата и презентацията на VBC участваха г-н Фабиен Мартинс, новият директор на Max F. Perutz Laboratories (MFPL), един от четирите института в научноизследователския център, както и г-жа Ракел Диас Франсиа, маркетинг мениджър на Vienna BioCenter.

 

Екипът ни изказва благодарност за подкрепата в организирането на полезни срещи за българската делегация, която ни оказаха Посолството на Република България в Австрия и Н.Пр. Иван Сираков, посланик на България в Австрия; на Община Виена и Виенската бизнес агенция; както и на Eurocomm PR, бюрото за международни връзки на Виена, за перфектната организация през двата дни.

Special thanks to Sofia Investment Agency and Vienna Business Agency teams for the support and great organization during…

Публикувахте от Infoleven в Сряда, 24 октомври 2018 г.

 

Изключително щастливи сме от позитивната обратна връзка от страна на динамичните и амбициозни български компании, които участваха в делегацията и показаха във Виена потенциала си и интереса си към възможности за още бизнес развитие – с това те участват в развитието на секторите Финансови технологии и Биотехнологии в София и България.

25 часа във Виена“ беше съдържателно събитие. Помогна ми да погледна на Виена не само като най-добър град за живеене, но и като на съществен фактор в областта на R&D. Особено вдъхновяваща беше възможността да посетим weXelerate и Vienna Biocenter – показаха иновативни за България модели, мисля, че всяка от компаниите си тръгна с послание. Смятам, че участието в подобни инициативи ще подпомогнат развитието на екосистемата в областта на биотехнологиите и life science в България. Албена Ефтенова, управляващ директор, PharmaLex
Организираното официално посещение на малка делегация от София във Виена беше полезно за предприемачи в сферата на информационните технологии и т.нар. Life Sciences. Делегатите имаха възможност да се запознаят с 2-те основни възможности за стимулиране и развитие на бизнес инициативи – частна /при срещата с weXelerate/ и публична – със срещите със съответните агенции и публични институти. Създадена бе чудесна възможност за създаване на индивидуални контакти и обмяна на опит, със сигурност ние ще научим доста от колегите ни от Виена. Поздравявам организаторите и очаквам нови подобни възможности. Участието на г-жа Фандъкова придаде допълнителна тежест на делегация, за което аз лично благодаря от сърце. Д-р Димитър Георгиев, основател и изпълнителен директор, Paralax Life Sciences
Запознахме се с инвеститори в Австрия, които подчертаха, че проактивно търсят иновативни компании от България – защото нашият регион е твърде обещаващ, за да бъде игнориран. Raiffeisen bank го повториха, с други думи. Това, в допълнение към подкрепата, която имаме от агенциите и на двете държави, прави Виена доста интересна дестинация за развитие на бизнеса. Росен Живков, изпълнителен директор, Abilitics
Програмата успя да покрие основните точки от стартъп екосистемата, като имахме реална възможност за дискусия и срещи с ключови служители. Атмосферата през тези два дни беше изключително положителна и инициативна. Също така, беше много приятно за всички участници да се запознаем и да обсъдим нашите проекти с кмета на София г-жа Фандъкова. Цанка Танева, Мениджър Бизнес развитие, Evrotrust Technologies JSC

 

Визитата на София във Виена получи широк медиен отвук в редица чуждестранни медии.

Част от публикациите ще намерите на следните линкове:

Официалната страница на град Виена

Виенската бизнес агенция

Boerse-express водеща финансова медиа в немскоговорящия свят с анализи от водещи финансови експерти и актуална информация от света на бизнеса и финансите.

Trending Topics най-бързо развиващият се портал в Австрия за иновации и стартиращи компании, с публикации на немски и английски език

Австрийската медия OTS

TheMayor.eu  европейският портал за градски политики и добри практики

 

Полезна информация за услугите на Виенската бизнес агенция, насочени към стартиращи във Виена компании:

Виена стартъп пакет – в програмата могат да кандидатстват и компании от София:

https://viennabusinessagency.at/start-up-city-vienna/vienna-start-up-package/

Обща информация за предприемаческата среда във Виена:

https://viennabusinessagency.at/start-up-city-vienna/overview/

Услугите на Виенската бизнес агенция:

https://viennabusinessagency.at/start-up-and-grow/overview/

Eurocomm PR – бюрото за международни връзки на Виена:

https://www.eurocommpr.at/bg/Tsntraln-ofis-vav-Vina

 

X