Ambition-Academy-Seminar_1
София участва във втория академичен семинар по проекта на ЕС Digital Cities Challenge
07.06.2018
Coca-Cola отваря в София втория си най-голям в света център за развитие на интелигентни технологии
09.06.2018

“Защо София?” с Delishu

 

why-sofia-delishu-success-story

Image Source: http://delishu.com/

Създателите на Delishu –  Николай Тодоров, Стиляна Тодорова и Мария Димитрова –  започват през 2013 г. със собствена уникална рецепта за  революционното пробиотично „сирене“ от кашу „Делишу“ (Delishu). Продуктът успешно се приема в заведения и магазини в София. През 2016 г. екипът печели място в обучителната програма за млади предприемачи Rinker’s Challenge. Докато тече обучението, създават бизнес план и избират цеха, в който да произвеждат продукта в по-големи количества чрез наем на производствени мощности. Миналата година екипът печели със своя бизнес план награда за финансиране на стойност 20 000 лв., с които оформят настоящото пакетиране и брандинг на продукта.

Така пет години след създаването на рецептата, компанията има индустриално производство и дистрибуция във всички големи градове на страната. Амбицията на екипа днес е да имат собствен производствен цех за уникалния продукт, да развиват нови рецепти за по-широко портфолио и да излязат на външни пазари. Delishu се приготвя със закваска на растителна основа с живи пробиотични бактерии (с вече подадена заявка за патент), сурово кашу, нехидрогенирано био кокосово масло и хималайска сол. Освен неоспоримите си вкусови и здравословни качества, продуктът има и предимството да е подходящ за хора с непоносимост към лактоза и глутен.

Николай Тодоров, съосновател и главен изпълнителен директор на Delishu разказва какво прави София място, където можеш да стартираш и развиеш успешен бизнес.

 

 

why-sofia-delishu-success

Image Source& http://delishu.com/

Разкажете ни за инвестицията си в София? Каква дейност извършва компанията Ви тук и на външни пазари?

 

Инвестицията ни дотук възлиза на около 100 000 лв. за производството и развойната дейност по авторския ни иновативен продукт Delishu – пробиотичен деликатес от заквасено кашу.

Какво Ви мотивира да стартирате бизнес в София?

София е родният ми град. Тук съм израснал и решил да се развивам професионално. Обожавам неповторимия дух на града.

Какви предимства предлага градът?

Delishu e уникален в световен мащаб продукт – използва природните ни дадености като черпи от богатството на полезните за стомаха млечнокисели бактерии Лактобацилус Булгарикус. Това е възможно да се случи само тук, така че избора ни беше сведен до локалното производство в София, България. Като всеки голям град, София предлага добре развит пазар на търсене и предлагане, който е голям плюс за нишов продукт като Delishu. От друга страна София е позната и като място, където живеят модерни и отворени към новото хора, стандартът е най-високият за страната – все ключови фактори за успешния старт на бизнеса ми.

С какви препятствия сте се сблъсквали досега?

Най-големите предизвикателства дотук за мен са били тежкият пътен трафик и непрекъснато намаляващия брой на квалифицирани кадри, което затруднява бързия растеж и развитие, но от друга страна ме мотивира да оптимизирам и подобрявам производствените процеси, залагайки на бъдеща частична автоматизация в тях.

Как оценявате общия бизнес климат в София?

Като най-добрия възможен, ако човек иска да произвежда и реализира хранителни продукти с високо качество, каквито произвеждаме в Delishu.

Смятате ли, че местните и чуждите инвеститори получават в столицата функционираща хомогенна бизнес среда или все още има много препятствия?

Мисля че бизнес средата тук вече е доста хомогенна, като се има предвид огромното количество чужди фирми, опериращи във всички сфери.

Какви конкретни подобрения могат да бъдат направени в бизнес климата в София за вече установили се тук инвеститори?

Мечтая за деня, в който тук ще имаме работещо електронно правителство и съвременна данъчна и осигурителна система, която да помага, а не да затруднява стандартните процедури при управление на бизнеса тук. Държавните агенции, администрацията и контролиращите органи трябва да бъдат по-ефективни и гъвкави в работата си по проекти с нови инвеститори, така че да ги улеснят максимално в стартирането на нов бизнес.

Какво трябва да се подобри, за да се увеличи броя на инвеститорите у нас?

Трябва да инвестираме в повишаване на професионалната квалификация на хората тук във всички възрасти – напълно задължително е в съвремие като днешното да можеш да работиш с компютър, мобилни устройства, да говориш поне един чужд език. Изключително необходимо е в училищата и в университите да се развиват т.н. ‘Soft skills’, ключови за успешната работа в екип и за развитието на всеки един професионалист.

Как сравнявате инвестиционния климат в България спрямо напредъка в други държави в региона?

Все още нямам достатъчни наблюдения над този в съседните държави, но бих посочил единствено Румъния като държава, предлагаща подобни перспективи пред един стартиращ бизнес.

Какво ви привлича или изненадва най-много в София и България в ролята ви на инвеститор?

Огромните възможности, които съществуват, ниската степен на конкуренция, както и бързо развиващият се пазар.

Как ви изглеждат България и София като място за живот?

Има много какво да се желае, особено що се отнася до екология и ергономия в живота ни (шумово и прахово замърсяване, ограничените зелени площи), но ми харесва посоката, в която се движим. С всяка изминала година мога да видя положителни промени и това ме радва и зарежда с надежда.

Кои са петте неща, които най-много харесвате в София?

  • Свободата да бъдеш себе си тук.
  • Цветността и многообразието – Черни връх е на 25 минути с кола от Операта, София е единственият град в  Европа, където всички големи религии имат своите храмове буквално на метри един от друг.
  • Невероятните ресторанти и културния живот.
  • Хората – толкова различни, интересни, приемащи.
  • Гледката от прозореца вкъщи – един малък свят от минало, настояще и бъдеще, с който се будя и заспивам всеки ден, който толкова обичам и съм горд и щастлив че съм част от положителната промяна в него.

 

Повече за компанията:

www.delishu.com

facebook.com/delishu.bg

instagram.com/ilovedelishu

 

 

X