Започна кандидатстването за преакселератора prEXCELerator 2019
18.02.2019
Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове по време на Конференция на градовете Виена и София
01.03.2019

Владимир Данаилов: Технологичният сектор в София не само доставя услуги и продукти, но и ги изобретява

На 21-ви февруари 2019 се проведе петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer, организиран от Innovation Starter съвместно с Капитал. Темата тази година беше „Крайните и невъзможни граници на способностите на хората и технологиите“. Събитието отново даде сцена на идеите за бъдещето и визията на иноватори от цял свят.

“Технологичният сектор в София измина дълъг път – от аутсорсинг център до среда, която не само доставя качествени услуги и продукти, но и ги изобретява и разработва тук, в столицата”, каза в приветствените си думи към гостите на форума Главният изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции Владимир Данаилов.

Ето част от обръщението му към гостите на форума:

“Екипът ми и аз имаме привилегията да разказваме историята на София из цяла Европа и в останалата част от света. В тази история за хората и технологиите тук има три важни неща.

Първо: никога досега средата за предприемачество и растеж на компаниите в София не е била толкова благоприятна както сега. Разполагаме с енергична стартъп екосистема, над 15 фонда за финансиране, инкубатори и акселератори, достъп до пазара. Доверието и имиджът на София 12 години след приемането на България в ЕС са най-силни. Превръщаме израза „направено в България” в марка с високо качество и преоформяме имиджа на България и София.     

Второ: София вече е силен технологичен бранд. Изминахме дълъг път, за да развием технологичния сектор и да превърнем София от аутсорсинг дестинация в място, което доставя услуги с висока добавена стойност. Нашите компании вече са предпочитани не само заради по-ниските цени, а и заради високото ниво на представяне. Вече измисляме и разработваме продукти и решения тук.          

И третото и най-вдъхновяващо нещо: хората се завръщат у дома. В България започна обратна на изтичането на кадри тенденция. Толкова много талантливи и образовани българи избират да се върнат в София след дипломирането си или след като са прекарали няколко години в чужбина. Те се връщат, за да започнат бизнес, да развият кариера и да отгледат децата си тук. Тук намират предизвикателни и интересни бизнес проекти, добър стандарт и комфортен начин на живот, благоприятна за бизнеса среда.”

Приветствени думи от кмета Йорданка Фандъкова и от главния изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции…

Публикувахте от Sofia Investment Agency в Четвъртък, 21 февруари 2019 г.

 

Тази година конференцията за иновации привлече интригуващи лектори като  Робърт Баер, бивш агент на ЦРУ, магьосника и менталист Butzi и директора на Центъра за обществено здраве в САЩ д-р Стивън Томас, както и български компании с разработки и визия за бъдещето на биотехнологиите, медицината, изкуствения интелект и др. Лекциите на всички участници в конференцията ще намерите в сайта на събитието тук.

 

X