СТИВ Прага съдейства за участие в изложението Amper 2020
15.02.2020
София и Виена разширяват сътрудничеството си по програмата “Град-към-Град” с дейности по цифрови иновации и дигитална трансформация
25.02.2020

В София се проведе 7-та годишна среща на Националния борд по туризъм

 

На 14-ти февруари в София се проведе 7-та годишна среща на Националния борд по туризъм. Надя Султанова, ръководител на отдел „Инвестиционен анализ“ на Столичната агенция за инвестиции, се включи в дискусията „България – дигитална и споделена икономика“ и представи основните принципи, залегнали в Стратегията за дигитална трансформация на София.

“Отварянето на данните ще позволи създаването на много нови продукти и туризмът е един от секторите, които могат да спечелят много от нови решения, базирани на данни”, коментира Надя Султанова и допълни, че дигитализацията трябва да работи на принципа на предложения и приоритети, зададени от самата среда. 

“Разглеждаме дигитализацията като широк процес, който обхваща не само дигитализирането на услугите, а и цялата градска среда като създател на пазари и двигател на икономическо развитие. Принципите в Стратегията ще бъдат пренесени и в дейностите на сформирания в началото на тази година нов ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ в Столичната община.”

Годишната среща беше открита от министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова и столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова. Столичната община активно работи за изграждането на визията на София и съгласно Стратегията за развитие на София като туристическа дестинация 2017 – 2030 г. предстои създаването на продуктов бранд за града, а работата по проекта започва тази година, съобщи кметът на София.

 

Още новини и данни от сектора, отбелязани по време на срещата:

  • През 2019 година броят на туристите, посетили София, се е увеличил с 3.5% спрямо предходната година.
  • Инвестициите в туризма, заедно с другите сфери на услугите, съставляват 37% от преките чуждестранни инвестиции в града.
  • Привлекателността на града се вижда и в увеличението на инвестициите във висококатегорийния бранд – тази година се очакват три нови обекта в столицата в сегмента на 4 и 5-звездните хотели.
  • Очаква се тази година да завърши реставрацията на банята в Банкя, подготвя се и възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ – мерките са възможност за града да използва потенциала на минералните води на София за целогодишен балнео и СПА туризъм.
  • Предстои и доизграждане на централната градска част, където предимно са концентрирани обектите, свързани с културния туризъм. Ще бъдат довършени проектите за обновяването на площад „Света Неделя“ и църквата „Свети Спас“.
  • В периферията на града се работи и по неолитното селище в Слатина, където тази година се очаква археолозите да приключат работа и да бъде изграден посетителски център. 

 

X