Новата Американско-българска камара в Америка стартира дейност през януари
06.01.2020
Стартъп екосистемата в България според изследването InnovationShip 2019
06.01.2020

Столичната “Ремикс глобъл” е първият онлайн магазин в Централна и Източна Европа, насърчаващ повторната употреба на текстил

 

Българският онлайн магазин за мода Remixshop.com е първият и единствен засега в Централна и Източна Европа, който прилага в бизнес модела си политики на ЕС за устойчиви практики при управление на текстила. Зад магазина стои столичната “Ремикс глобъл”, която предлага в 9 европейски държави услугата “Продайте на Remix”, с която клиентите могат да удължат живота на ненужните дрехи и аксесоари като ги изпратят безплатно към логистичния център на фирмата в София. 

Като част от плана си да развива бизнеса в устойчива посока, Remix първоначално стартира услугата в България и Румъния, а след това и в Полша, Германия и Австрия. През 2019 г. услугата става достъпна и за останалите пазари, в които оперира онлайн магазинът – Гърция, Словакия, Унгария и Чехия. 

“Продайте на Remix” позволява на клиентите да изпращат своите запазени дрехи и аксесоари за продажба на remixshop.com с улеснена, безплатна логистика и да получат процент от крайната цена. Спечелената сума може да се използва за покупки от сайта, да се прехвърли в лична сметка или да бъде дарена на SOS Детски Селища.

За разлика от потребителските платформи, които свързват продавач и купувач, Remix поема цялата грижа за дрехите – от дезинфекция и преглед за дефекти, до фотографиране, ценообразуване и изпращане до клиента при продажба, а негодните за употреба артикули биват рециклирани. Единствено условие към потребителя е да поръча Remix Bag (голям, здрав плик от рециклиран полиетилен) и да заяви куриер за обратна доставка към Remix. 

Така услугата става ефективен метод за разделно събиране на текстил и предотвратява ненужното генериране на текстилен отпадък. От компанията припомнят и, че план за действие за кръгова икономика с акцент върху устойчивото използване на ресурсите, бе заложен и в т.нар. “Зелена сделка”, част от Програмата за Европа на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Планът се концентрира най-силно в ресурсоемки сектори с голямо въздействие и текстилното производство е един от тях.

Ежемесечно магазинът обработва около 300 000 продукта от поръчки и над 9 000 пълни Remix Bag от деветте държави. За да управлява оперативните дейности, Remix работи с вътрешно разработени софтуерни и хардуерни разработки, вкл. собствено ERP решение, които оптимизират производствените процеси. 

“Базирани сме в София, защото тук успяваме да намерим компетентни IT специалисти, които да осъществяват технологичното развитие на различните звена на фирмата и да ставаме все по-ефективни и продуктивни”, казва Геновева Петрова, изпълнителен директор на Remix. Според нея, бизнесите в града, включително малкия и среден бизнес, стават все по-технологично напредничави и ориентирани към дигитализация на процесите си и алокират бюджети за дигитален маркетинг, който е лесно измерим и ефективен. 

 

ЗА REMIX

Remix е сред водещите онлайн компании в Европа за търговия на дребно с дрехи и аксесоари втора употреба и аутлет мода. През 2016 г. е обявена за една от най-бързо растящите фирми в Централна и Източна Европа от Еrnst&Young.

След създаването си пред 2012 г., Remix расте и се развива бързо: през 2014 г. отварят онлайн магазините в Гърция и Румъния, а през 2015 г. – в Полша. През 2016 г. компанията получава финансиране от 8 млн. евро от един от водещите инвестиционни фондове в Централна и Източна Европа – Mezzanine Management, за да продължи експанзията си. Това позволява на компанията да влезе на пет нови пазара в Европа – Австрия, Германия, Словакия, Унгария и Чехия. В Remix работят над 600 служители.

X