Първи доклад за PropTech & ConTech индустрията в България
28.06.2019
Изнасяме за Франция повече, отколкото внасяме
28.06.2019

София ще бъде домакин на един от най-мощните суперкомпютри в Европа

 

София е избрана за една от осемте локации в ЕС, които ще бъдат домакини на първите европейски суперкомпютри. Новата високопроизводителна изчислителна машина ще бъде разположена в Sofia Tech Park.

Проектът е най-голямата инвестиция на ЕС в България, свързана с научната инфраструктура. Внедряването ще струва 18 милиона евро, от които България ще плати 12 милиона евро, а Европейската комисия – шест милиона евро.

Суперкомпютърът в София ще може да изпълнява минимум 4 милиарда операции в секунда. Останалите 7 суперизчислителни машини ще бъдат разположени в Острава (Чехия), Каяни (Финландия), Болоня (Италия), Бисен (Люксембург), Миньо (Португалия), Марибор (Словения) и Барселона (Испания).

Проектът на ЕС е част от общоевропейския план Европа да се превърне в конкурент на САЩ, Китай и Япония във високите технологии. Разполагането и внедряването на суперкомпютри и инфраструктура за данни от световна класа в София и останалите седем избрани центъра в Европа трябва да приключи до края на 2020 г.

Суперкомпютрите в осемте локации ще подкрепят европейските изследователи, индустрията и бизнеса в разработването на нови приложения в широк спектър от области като проектиране на лекарства, борба с измененията в климата, тестване и симулации в авиационната и автомобилната индустрия, анализ на данни, изкуствен интелект, киберсигурност и блокчейн.

 

X