София ще бъде домакин на един от най-мощните суперкомпютри в Европа
28.06.2019
FT-IT-Center-Sofia
Файненшъл таймс разширява екипа си в София
02.07.2019

Изнасяме за Франция повече, отколкото внасяме

 

Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, екологията, транспорта, културата и подобряването на градската среда обсъдиха представители на ръководството на Столична община, на френски общински дружества и кметове от френски градове. Те са на посещение в България по инициатива на Националната федерация на общинските дружества във Франция. 

 

„За всички нас е важно да обменяме добри практики с колеги от Европа. Предизвикателствата са сходни, има различни решения и идеи, от които ние можем да се поучим“, каза при откриването на работната среща кметът на София Йорданка Фандъкова. 

 

„В последните години има много засилен интерес от инвеститори към нашата столица. Стандартът на живот в София е много добър и това е притегателна сила към града“, каза главният изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. “Френските инвестиции в България за периода 1996-2018 г. възлизат на 1,68 милиарда евро и са насочени към сектори като производство, финанси, търговия, селско стопанство и др. Износът на България към Франция надвишава вноса, като водещи в износа са храните, машинните части и облеклото”, допълни той.

 

Пред френската делегация беше представена дейността на основните общинските агенции и дружества, възможностите за инвестиции в столицата, политиките в сферата на екологията и подобряване качеството на атмосферния въздух, развитието на обществения транспорт и подобряването на градската среда. 

„Проблемите и задачите пред нашите градове са идентични – развитие на икономиката, културата и предизвикателствата пред екологията“, заяви Жан – Леон Дюпон – почетен директор на Националната федерация на общинските предприятия във Франция. 

Представителите на организацията, в която са обединени над 1300 предприятия и дружества от цялата страна, се поинтересуваха от начините на управления на общинските фирми в София, от развитието на градския транспорт и алтернативните начини за придвижване, както и от националните политики в сферата на опазване паметниците на културата. 

Голям интерес предизвика и темата за пазарите и културните дейности, които се развиват в последните години в тях, като част от политиката на СО за развитие на нови пространства за култура. 

Френските гости, които са от всички основни региони на страната, посетиха и Завода за преработка на отпадъци и столичното метро.

X