Вистеон представи разработения в България първи 3D дигитален автомобилен панел
05.12.2019
Campus X, LAUNCHub Ventures и Eleven сътрудничат в полза на технологичната стартъп екосистема
06.12.2019

София и България в класациите

 

София е на осмо място в класация на Най-добрите европейски градове за живот на млади хора след завършване на висше образование. По един от шестте оценявани критерии – Наем на жилище, столицата се нарежда и на първо място сред всички 32 града в изследването.

Класацията е на сайта Digitalinformationworld.com и използва данни за градовете от Numbeo, Eurostat и Eurobarometer. Окончателната оценка се сформира по представянето в шест различни показателя: Наем на жилище, Ежедневни разходи, Икономика, Интернационална среда с млади хора от други държави, Възможности за спорт и фитнес и Култура и забавление. 

Класацията поставя София наред с други притегателни за младежите градове като Манчестър, Берлин, Стокхолм, Виена и др. В челната тройка са класирани градовете Глазгоу, Прага и Мюнхен.

***

За поредна година столичният бул. „Витоша“ се изкачва в класацията на най-скъпите търговски улици в света. В 31-то ежегодно проучване столичната търговска улица се изкачва до 47-мо място сред общо 65 пазара, включени в окончателната класация. Това е с позиция по-нагоре спрямо миналогодишното издание.

За последната година наемните цени на столичния булевард са поскъпнали с 12% и в момента месечният наем е средно 56 евро за квадратен метър.

Main Streets across the World на консултантската компания Cushman&Wakefield с партньор за България Forton изследва общо 448 търговски дестинации по света. Отново най-скъпи са главните търговски улици в Хонг Конг, Ню Йорк и Лондон. Париж, Милано, Барселона и Виена са сред челните позиции за Европа, а сред източноевропейските столици най-високи са цените на търговските площи в Прага – с 235 евро/кв. м месечен наем и 18-а позиция в класацията.

***

София е финтех дестинация номер едно по ценова ефективност в класацията Fintech Locations of the Future 2019/20 на fDi.

В изследването са включени 52 локации, оценявани в пет категории: Икономически потенциал, Преки чуждестранни инвестиции, Иновации и привлекателност, Свързаност и Ефективност на разходите. 

В общото класиране Топ 3 финтех дестинации са Лондон, Сингапур и Белфаст.

 

***

България отстъпва с две позиции надолу – от 59-а до 61-а, в годишната класация Doing Business 2020 на Световната банка. 

Докладът на финансовата институция оценява икономиките на страните според реформите в бизнес средата, нивото на бедност, регулаторната ефективност, насърчаването на предприемачеството, стартъп и предприемаческата среда, иновациите, достъпа до кредити и инвестиции. 

Нова Зеландия отново оглавява класацията, следвана от Сингапур и Хонг Конг.

***

Класацията IMD World Talent Ranking 2019 класира България на 52-ро място сред 63 изследвани държави. Страната ни заема позиции в Топ 5 по два показателя – ръста на работната сила (свиване на безработицата) и разходите за живот.

Сред страните в Източна Европа най-предно място заема Естония – на 27-а позиция. Литва е на 28-о място, а Словения на 31-во.

Лидер в класацията е Швейцария. Качествените образователни програми за мениджъри и стажанти, висококвалифицираните чужденци и високите заплати са сред основните показатели, които карат младите специалисти да избират страната. 

Десетката на най-добрите се допълва от Дания, Швеция, Австрия, Люксембург, Норвегия, Исландия, Финландия, Холандия и Сингапур.

X