Почти половината френски компании у нас планират инвестиции до края на годината
05.11.2019
Изтеглете третия годишен доклад на СОАПИ “Туризъм и въздушен транспорт в София” 2019
05.11.2019

София и България в класациите

 

България е класирана 45-та сред 140 държави като дестинация за туризъм и пътувания според Световния икономически форум. Страната ни е трета в региона след Полша и Словения. 

България се представя много добре в категориите „Здраве и хигиена“, „Готовност за ИКТ“, „Устойчивост на околната среда“ и „Инфраструктура за туристически услуги“. Изоставаме в „Сигурност“, „Инфраструктура за въздушен транспорт“ и „Наземна и пристанищна инфраструктура“.

Начело на класацията застават три европейски държави – Испания, Франция и Германия.

 

България се изкачва с две места в Индекса на конкурентоспособността на Световния икономически форум (Global Competitiveness Index – GCI). Така страната ни застава на 49-то място сред 141 икономики по света.

Глобалният индекс се сформира от оценките по 103 показателя, организирани в 12 категории. България има подобрено представяне по повечето показатели, а сред 12-те основни категории понижение се наблюдава само в здравеопазването и продуктовия пазар.

 

 

България се изкачва и в още една класация – Enabling Digitalization Index на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs. Страната напредва с 11 позиции спрямо предходната година и е на 47-ма позиция сред 115 държави.

Индексът се фокусира върху условията за бизнес развитие, свързани с развитието на дигитализацията или съответно върху рисковете от евентуалното нейно забавяне.

България има добри оценки в категориите “регулация” и “свързаност” и в региона изпреварва Сърбия, Румъния, Турция, Хърватска и Черна гора. Пред нас в класацията се нареждат Чехия, Словения и Унгария. 

Лидер за 2019 година отново са САЩ, следвани от Германия, Дания, Холандия и Обединеното кралство. За първи път в Топ 10 попада Китай.

X