Покана за участие в конференцията за стартъпи Индустрия 4.0 в Любляна с поети разходи
05.11.2019
София и България в класациите
05.11.2019

Почти половината френски компании у нас планират инвестиции до края на годината

 

Проучване сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара сочи, че 46% от френските компании у нас планират инвестиции в сгради, машини, оборудване и съоръжения в рамките на 2019 г. По отношение на плановете за наемане на нови служители, близо 70% заявяват, че имат такова намерение, но човешкият капитал е и най-голямото предизвикателство за френския бизнес у нас. На фона на трудностите в намирането на квалифицирани кадри, 65% от компаниите са заявили планове да инвестират в обучение на персонала. 

Според анкетата, 61% от френските предприемачи очакват икономическата обстановка у нас да остане без промяна догодина, 28% очакват подобрение, а 9% – влошаване. 

Над 75% от участниците в проучването намират страната ни за “много привлекателна” или “по-скоро привлекателна” дестинация за инвестиции, а половината оценяват икономическата обстановка като “добра” и “много добра”.

Според френските предприемачи, достъпът до квалифицирани кадри може да бъде подобрен чрез намаляване на регионалните различия – например чрез увеличаване на трудовата мобилност между по-малките градове с висок процент на безработица и по-големите, където тя е само около 2-3%. 

По данни на Българската народна банка (БНБ) френските инвестиции в България са 1.16 млрд. евро към края на 2018 г. и Франция е на 13-о място по обем на капиталовложенията у нас.

От Камарата припомнят, че две френски компании са подали документи за концесията на летище София, с което са заявили готовност да инвестират близо 1 милиард евро. Това би удвоило общия обем на френските инвестиции в страната от 1990 г. насам.

Сред другите френски инвестиции у нас са: установяването и разширението на самолетостроителната компания Latécoère; разширението на малцовия завод на Soufflet; придобиването на Unify от Atos, които утроиха броя на служителите в София, а столичният офис стана най-доброто място за работа сред всички офиси на Атос в света; автомобилният сектор е представен с присъствието на компаниите Monea и Montupet; авиационната индустрия с Latécoère, Technofy, Dassault Systèmes; енергетиката и възобновяемите енергийни източници – с Akuo energie.

За още детайли от проучването, вижте интервюто (на български език) на Стефан Дьолайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

 

X